Izgradnja „Srebreničke džamije“ i islamskog centra u austrijskom gradu Klagenfurtu izazvala je negodovanje austrijske javnosti, koja je za projekat saznala tek prilikom polaganja kamen-temeljca

dzamija epa 620x0 

Proteklog vikenda je položen kamen-temeljac za kompleks koji će se prostirati na oko 5.000 kvadratnih metara, u vrednosti od milion evra, a javnost je tek tada upoznata sa projektom, koji je inače dobio sve dozvole.

Kako se navodi na Fejsbuk profilu Islamskog kulturnog centra Klagenfurt, tokom i uoči polaganja kamen-temeljca prikupljeno je oko 65.000 evra donacija, a među donatorima je i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko.

Slobodarska partija Austrije (FPO) zatražila je od gradonačelnice Klagenfurta Mari-Luize Matiašic hitno obustavljanje izgradnje džamije.

Šef FPO u pokrajini Koruškoj Gernot Darman ukazao je da posebno kod tako škakljivih projekata, kao što je izgradnja velike džamije u delu grada Sankt Peter, gde već ima dosta problema, treba prići sa posebnom senzibilnošću, transparentnošću i pre svega informišući građane.

Kritikovao je što je Matijašic ćutala i nije informisala građane o ovom projektu.

FPO je, kako je naglasio, protiv izgradnje tako velike džamije, jer ona ne oslikava strukturu stanovništva u Koruškoj, u kojoj je udeo muslimana mali.

„Zahtevam od gradonačelnice da taj projekat obustavi“, poručio je on, ukazujući da bošnjačka islamska zajednica u Klagenfurtu obuhvata svega 250 porodica.

Stav Slobodarske stranke Austrije (FPO) o zabrani gradnje džamije nema mjesta u Klagenfurtu ni u cjelokupnom austrijskom društvu, izjavio je u srijedu za Al Jazeeru Balkans imam Islamskog kulturnog centra "Gazi Husrev-beg" u Klagenfurtu Omer-ef. Bušatlić.

"Zabrane političke prirode nemaju mjesta u ovom dijelu svijeta, kao ni u ovom vremenu jer, u našem slučaju, radi se o čisto zakonskim pravima i procedurama kojih se mi držimo", rekao je on komentirajući reakciju FPO-a, koji je tražio da gradonačelnica tog austrijskog grada Maria-Luise Mathiaschitz obustavi izgradnju džamije "Srebrenica", za koju je kamen temeljac položen krajem septembra.

"Mi smo se nadali i nadamo se da se politika neće baviti našom zajednicom. U tom smislu, na polaganje kamena temeljca nisu bili pozvani lokalni političari bilo kojeg usmjerenja", rekao je Bušatlić, dodavši da su na otvaranju radova na izgradnji džamije u Klagenfurtu prisustvovali crkveni velikodostojnici.

"To je za nas izuzetno važno", rekao je imam.

Inzko donirao novac

Islamski centar, zajedno sa džamijom, prostirat će se na gotovo 5.000 m2 i bit će smješten u blizini centra grada.

Dio novca za gradnju džamije "Srebrenica" donirao je i visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, koji je rođen u Klagenfurtu.

"Evo, ja sam od danas ponosni vakif ove džamije", rekao je Inzko tokom polaganja kamena temeljca proteklog vikenda.

Broj Bošnjaka u Klagenfurtu, zajedno s manjim obližnjim gradovima, veći je od 3.000.

Bušatlić kaže da vjernici džamiju grade isključivo iz praktičnih razloga, jer prostorije koje koriste od 1994. više nisu uvjetne niti su građene za vjerske aktivnosti.

Kupola džamije u Klagenfurtu bit će u obliku Cvijeta Srebrenice.

(sputniknews.com)