Amerikanci - ''Vrijeme da se razbijesni Turska'' : Ankara ''prijeti''

Usvajanje rezolucije u američkom Kongresu o priznavanju genocida Otomanskog carstva nad Jermenima početkom 20. veka "ugrožava budućnost" odnosa Turske i SAD.

5278963585df2a99cd2433802518339 v4 big 

Ovo su upozorile su večeras vlasti Turske ubrzo po donošenju odluke u Vašingtonu.

"Ponašanje određenih članova američkog Kongresa ugrožava tursko-američke odnose... Američka rezolucija koju je danas usvojio Senat dovodi u pitanje budućnost naših bilateralnih odnosa", izjavio je portparol turskog predsedništva Fahretin Altun.

Gornji dom, Senat Kongresa SAD jednoglasno je danas doneo rezoluciju kojom se priznaje postojanje genocida nad Jermenima. Tu rezoluciju je krajem oktobra osvojio Predstavnički dom Kongresa što je tada izazvalo nezadovoljstvo Turske.

Istoričari procenjuju da je u Otomanskom carstvu tokom i posle Prvog svetskog rata ubijeno 1,5 miliona Jermena što stručnjaci smatraju prvim genocidom 20. veka.

Naslednica carstva, Turska Republika, proglašena 1923. godine, negira da je to bio genocid, već da su to samo žrtve građanskog rata i nemira tokom raspada Otomanskog carstva, čiji je broj preuveličan i da je pogibije bilo na obe strane.

Turska navodi da je tada poginulo između 250.000 i 500.000 ljudi. 

Komentari  
-15 # Olivera 2019-12-12 22:50
Kako je samo sultan zapenio prilikom proglašenja Handkea za Nobelovca. A čovek je lepo izjavio da je Srebrenica najveći zločin posle II svetskog rata. E sada, kada neko kaže da je "incident" nad 1,5 miliona Jermena bio genocid, sad on preti svima koji bi i pomislili na taj pojam. Dovoljno je pogledati slike mrtvih Jermena, pa videti da su tu stradala i deca i žene i muškarci. Gole žene razapete na krst, odsečene muške glave, mrtva deca, leševi na kamare, živi kosturi..... To je genocid u pravom smislu svoje reči. Zato sultane, sledeći put se pokrij ušima i mudro zaobilazi svaku temu gde bi ti bio moralni sudija koji nekog optužuje za genocid.
Odgovori | Prijavi moderatru
+17 # NP 2019-12-12 22:58
Genocid je genocid. Ma ko ga učinio.
Ali nešto nisam primetio da genocid u Srebrenici, za koji je ista ova Amerika izjavila da je počinjen, osudjuješ bar približno kao ovaj.
Jedna vaga za Srbe kada izvrše genocid a druga za Turke, ... ili?
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # TITO 2019-12-13 07:58
Olivera :)
Pogledam naslove na potralu i znam dal je ona napisala komentar..Ako se radi o Beogradskim dupeliscima kao sto je Zukorlic ili Rasim onda znam da je ona tu prva da ih brani ili hvali. Kad da Suljo neku izjavu ona je tu da ga napada. Otobijo sam je sad ne pominje više izraz "sciptari"..
sećam se njenih izjava o Erdoganu kad je u SRB i otvarao fabrike zapošljavao po srbiji a ne u sandzaku onda ga je hvalila... posmatrajte Oljine komentare i analizirajte je malo ozbiljnije i shvatićete sta je u stvari Srbija..Inače još jedna Srebrenica nas čeka ako se ne otreznimo pa na izbore damo glas istima kao i do sada.Videli smo kako se okupljaju i pevaju "Bula jeknu" a država ćuti... ćuti i kad policajci ubijaju sandzasku omladinu... ćuti i kad salterski radnici napadaju "bule" .Nije kriv BG, nego mi.Umesto da izaberemo mudonje da nas predstavljanju u BG mi biramo pick*ce bradate starlete kojima je bitan samo novac..
vreme ce pokazati ko je ko.
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Sulejman Veličanstvc 2019-12-13 15:30
Oliva- Pravo je čuda da se vama Srbima ne sviđa ni jedna odluka koju donese SAD, a ova koja je usmerena protiv jedne muslimanske zemlje, i uopšte muslimana, veoma vam se sviđa, tako je bilo i kada su Ameri zaustavili ofanzivu Armije BIH, kojom je trebala Bosna cela, da bude oslobođena od četničke "pošasti".
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Olivera 2019-12-13 19:42
Ko kaže da se meni sviđa to što dolazi iz SAD? Mislim da se upravo vama Bošnjacima sviđa sve što radi i govori Amerika. Meni je samo bilo nerazumljivo zašto se sultan ničim izazvan obrušio na jednog književnika koji je dobio Nobelovu nagradu, spočitavajući mu nepriznavanje navodnog genocida u Srebrenici, a da upravo njegova država, narod i on sam fanatično odbijaju da priznaju učinjeni genocid Turaka nad 1,5 miliona Jermena pre jednog veka. Ali kad malo bolje razmislim, u Erdoganu je tada proradio emanetdžijski instikt, pa je skočio da bude veći Bošnjak od Bošnjaka, ne misleći da će mu se to moći vratiti kao bumerang. I vratilo mu se i to od kontroverznog saveznika koji ga i uvažava i radi mu o glavi istovremeno. Erdo bi trebao da prizna genocid nad Jermenima. Ako neće, Davutoglu je spreman da to učini.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Olivera 2019-12-13 19:47
Grčki ili Pontski genocid naziv je za sustavno raseljavanje, masovna ubojstva, progone i pokolje kršćanskog grčkog stanovništva u njegovoj pradomovini Anatoliji tijekom Prvog svjetskog rata i poraća (do 1922.) od ruke Osmanskog Carstva i njegove pravne nasljednice Turske u sklopu tada raširene ideologije panturkizma. Uz pokolje i nasilna raseljavanja, osmanske i turske vlasti provodile su i uništenje kulturno-povijesnog naslijeđa i baštine Pontskih i Kapadocijskih Grka te rušenje pravoslavnih crkvi i manastira.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Olivera 2019-12-13 19:53
Genocid nad Asircima odnosi se na masovni pokolj asirske populacije Osmanskog carstva tokom 1890-ih godina, Prvog svetskog rata i perioda između 1922. i 1925. godine. Asirsko civilno stanovništvo gornje Mesopotamije nasilno je premešteno i masakrirano od strane muslimanske otomanske (turske) vojske i ostalih oružanih i savezničkih muslimanskih naroda, uključujući Kurde, Čečene i Čerkeze. Razlikuju se postojeće procene vezane za ukupan broj žrtava. Pružajući detaljne statistike raznih procena populacije nakon genocida, Dejvid Gont prihvata brojku od 275.000 žrtava koja je objavljena tokom Sporazuma u Lozani i predlaže da bi broj žrtava trebalo da bude oko 300.000 zbog nekih neuračunatih teritorija naseljenih Asircima, što znači da je eliminisana polovina asirske nacije. Savremeni izveštaji postavljaju brojku na 250.000. Brojni naučnici i novinari prihvatili su ovu brojku, mada neki izvori bez detaljne statističke analize navode čak 750.000 žrtava.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Olivera 2019-12-13 19:56
Genocid nad Asircima odvio se u istom kontekstu kao i genocidi nad Jermenima i pontskim Grcima. U ovim događajima, mladoturski režim je ubio skoro tri miliona hrišćana sirijske, jermenske ili grčke pravoslavne denominacije.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Sulejman Veličanstvc 2019-12-13 21:33
Oliva, samo ću te pitati, znaš li koliko je Turaka poginulo na Dardanelima, Čanakalama, za odbranu svoje države kada su je napale sve tadašnje sile osim Nemačke, a tu su; Francuska, V britanija, Grčka, Rusija, Australija, i mnoge manje državice, to nije genocid jeli, a to što su drugi izginuli jeste?
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Olivera 2019-12-13 22:15
U bitci na Galipolju su bile vojske, a nisu ubijani turski civili, dok su Turci ubijali sve hrišćansko od kolevke pa do groba. Ubijeno je skoro 3 miliona hrišćana pravoslavaca - Jermena, Grka i Asiraca. Zato Turci treba da znaju jedno, mogu se u Turskoj praviti blesavi, ali svetu ne mogu prodavati priču o incidentima.
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click