Erdogan tuži francuski časopis koji ga je nazvao ''iskorjeniteljem'' i optužio da etnički čisti Kurde

assdfghjkjhghgrfefrgtfhj

List se na naslovnoj strani ove sedmice zapitao da li će Erdoganu svijet dozvoliti masakr Kurda i prijetnje Europi. Erdoganov advokat je nakon spornog članka podnio tužbu u Ankari za vrijeđanja šefa države. Tužba se odnosi na glavnog urednika Le Pointa Etienne Gernelle i autora članka Romaina Guberta.

Gernelle je naveo da list neće povući nijednu riječ ocjenjujući da Erdogan ima problema sa slobodom izražavanja.

U članku se spominje "etničko čišćenje" Kurda u Siriji i navodi da turske vlasti sarađuju s Islamskom državom i Al Kaidom koje obavljaju prljave poslove za Erdogana.

Gernelle je podsjetio da su u maju 2018. godine, kada je list okarakterisao Erdogana kao "diktatora", novinari lista dobijali prijetnje smrću.

"Erdogan je zatvorio veliki broj novinara u Turskoj i misli da možda može svoje impulse cenzure da primjenjuje i u zemljama gdje vlada sloboda štampe", rekao je direktor lista Le Point i dodao da će Erdogan biti razočaran jer redakcija nema namjeru da u bilo čemu popusti. 

 

Komentari  
+5 # Olivera 2019-10-26 18:51
Erdogan želi da spase Kurde, ali oni toga izgleda nisu svesni.
Prijavi moderatru
0 # eso 2019-10-28 12:58
Turci žele da Kurde zaštite od terorističke PKK i PDY na prostorima Turske , Sirije i Iraka. Ova teritorija koja je pod kontrolom terorista PKK i PDY totalno će se istopiti kao što se istopila ISIL teritorija.Kurdi bi trebalo da preko svojih predstavnika koji nisu u ove dve terorističke skupine pregovarazi sa Turcima najprije kako bi se zaštitili od zločinačkog režima Asada i tako dobili neku vrstu autonomije u okviru buduće Sirije.Veza Kurda sa teroristima IPG,PYD,PKK bila bi kobna i izvršen bi egzodus Kurda.
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click