Turski borbeni avion izvršio je vazdušni napad u kom je meta bila baza kurdskih "Sirijskih demokratskih snaga" u sirijskoj pokrajini Hasaka, javili su lokalni mediji.



 

„Turski avioni izveli su napad na štab kurdskih snaga u predgrađu grada El Malikija u provinciji Hasaka na severoistoku Sirije“, javila je televizija "Majadin".

Sirijski državni radio je javio da je tursko ratno vazduhoplovstvo izvelo vazdušni napad i na kontrolni punkt na granici Sirije i Iraka, u kojem su porušena dva mosta. Za sada nema podataka o žrtvama.

Istovremeno, kurdski mediji demantuju izveštaje o napadima turske avijacije na položaje sirijskih demokratskih snaga.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci napada turskih lovaca na kurdske snge.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan napomenuo je ranije da je potrebno da se formira bezbednosna zona na severoistoku Sirije, kako bi se suprotstavili "terorističkoj pretnji" koja dolazi od Radničke partije Kurdistana (PKK) i kurdske Narodne zaštitne jedinice (IPG), uz napomenu da će time biti omogućen povratak sirijskih izbeglica.

SAD su, u međuvremenu, započele povlačenje vojske iz tog područja, a iz Bele kuće je saopšteno da Vašington ne želi da podrži niti da učestvuje u ofanzivi turske vojske u Siriji. Istovremeno, Tramp je na Tviteru zapretio Erdoganu da će "uništiti Tursku" ukoliko upotrebe prekomerenu silu.

Visoki funkcioner Autonomne administracije severne i istočne Sirije Badran Džiakurd izjavio je ranije danas da su Kurdi u severoistočnoj Siriji spremni da sarađuju sa vlastima u Damasku kako bi se zaštitili od operacije turske vojske koja se sprema, usled povlačenja SAD iz tog dela zemlje.