Nekoliko turskih novinara izjavilo je da podrška predsjednika te zemlje Redžepa Tajipa Erdogana predsjedniku Venecuele Nikolasu Maduru nije samo ekonomski potez, dok političari navode ekonomsku saradnju kao glavni razlog za zbližavanje ove dvije zemlje.

erdogan maduro 992x555

Nakon što se Huan Gvaido prošle nedjelje u Karakasu proglasio za privremenog predsjednika, turski predsjednik bio je jedan od rijetkih stranih zvaničnika koji je izrazio podršku dosadašnjem predsedniku Venecuele.

Dojče vele prenosi izjavu turskog novinara Čengiza Ozbeka, koji smatra da se Erdogan revanširao Maduru za solidarnost koju je ovaj iskazao prema turskom predsjedniku nakon neuspjelog puča 2016. godine.

I novinar Metin Jegin kaže da iza Erdoganove podrške Maduru nisu ekonomski interesi, već da turski predsjednik pokušava da “igra ulogu suparnika SAD na istoku” i da taj imidž sada želi da pojača, dok s druge strane svojim pristalicama želi da pokaže da je na strani potlačenih, prenosi DW.

Ova dva predsjednika povezuje i uloga “žrtve puča”, kao i njihovo kritičko držanje prema SAD, ocjenjuje Ersa Akgemidži, ekspertkinja za Latinsku Ameriku na univerzitetu “Seldžuk”, te navodi da “ako bi se sjutra promijenio odnos snaga, to bi moglo da utiče i na podršku Venecuele Turskoj”.

Serkan Bajram, poslanik vladajuće turske stranke AKP i predsjednik parlamentarne grupe tursko-venecuelanskog prijateljstva, kaže da Turska radi na širenju svoje trgovine, i to ne samo sa Venecuelom, već i generalno.

Prema navodima Turskog instituta za statistiku (TUIK), 2018. godine uvezeno je plemenitih metala u vrijednosti od 900 miliona dolara. Samo godinu dana ranije, Turska iz Venecuele uopšte nije uvozila plemenite metale. Ali onda je prošle godine vlada u Karaksu objavila da plemenite metale više ne želi da prerađuje u Švajcarskoj, već u Turskoj, kako bi eventualno izbjegla međunarodna ograničenja, prenosi DW.

Sa druge strane, glavni Madurov motiv za bliskost s Turskom jeste loša humanitarna situacija u zemlji izazvana finansijskom krizom. Pomoć Turske u vidu slanja prehrambenih namirnica važna je za Venecuelu, smatra Ašli Pelit, novinarka koja takođe poznaje Latinsku Ameriku. Ona dodaje i da Maduro pokušava da sa Turskom izgradi odnos kakav je u svoje vrijeme Čavez imao s iranskim predsjednikom Mahmudom Ahmadinedžadom.

Uprkos svim sličnostima između dva političara, novinar Metin Jegin ipak je siguran da Maduro ne bi bio zadovoljan kad bi živio u Erdoganovoj Turskoj i to objašnjava riječima: “Maduro je komunista. Da živi u Turskoj vjerovatno bio bi u zatvoru”. (DW, Tanjug)