Erdogan: Kiparski Turci su neodvojivi dio turskog naroda

- Erdogan je uputio poruku predsjedniku Turske Republike Sjeverni Kipar (KKTC) Mustafi Akinciju, u povodu 45 godina od mirovne invazije Turske na Kipar

thumbs b c ce3c3468aa75f333c9d2cc5b6eba59a3 

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je, u povodu 45. godišnjice od turske mirovne invazije na Kipar, poručio da, kada se radi o životima i sigurnosti kiparskih Turaka, niko ne treba sumnjati u to da turska vojska, ako to bude potrebno, neće oklijevati u poduzimanju istih onih koraka koje je poduzela i prije 45 godina, javlja Anadolu Agency (AA). 

Erdogan je uputio poruku predsjedniku Turske Republike Sjeverni Kipar (KKTC) Mustafi Akinciju, u povodu 45 godina od mirovne invazije Turske na Kipar. 

"Turska je izvela mirovnu invaziju na Kipar kako bi zaštitila prava i interes kiparskog turskog naroda kao jednog od ravnopravnih vlasnika otoka. Našoj odlučnosti na tom planu i danas svjedoči cijeli svijet", kazao je Erdogan. 

Naglasio je da, kada se radi o životima i sigurnosti kiparskih Turka, "niko ne treba sumnjati u to da turska vojska, ako to bude potrebno, neće oklijevati u poduzimanju istih onih koraka koje je poduzela i prije 45 godina". 

Erdogan je podvukao kako oni koji misle da Otok i sva bogatstva oko njega pripadaju samo njima, bit će suočeni s odlučnošću Turske i KKTC-a. 

"Oni koji sanjaju o tome da promijene činjenicu da su kiparski Turci neodvojiv dio turskog naroda, prije ili kasnije će shvatiti koliko su uzaludni njihovi napori", zaključio je Erdogan.