Erdogan: Iako je prošlo 566 godina, neki još nisu prebrodili bol što su izgubili Istanbul

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da neki još uvijek nisu mirni i spokojni zbog činjenice da su prije nekoliko stoljeća izgubili Istanbul.

81F588A4 5EA1 4595 A8C0 0AF872562CB8 

“I dalje se vode rasprave o Istanbulu. Iako je prošlo 566 godina, neki nisu mogli prebroditi bol što su izgubili ovaj grad”, kazao je Erdogan u obraćanju u Istanbulu povodom 566. godišnjice osvajanja Istanbula, nekadašnjeg Konstantinopolja.

“Ovi obračuni sigurno neće prestati sve dok ne utihnu zvuci ezana u Istanbulu”, rekao je Erdogan.

Naglasio je da je osvajanje Istanbula bila jedna od najvažijih historijskih prekretnica za Tursku i njen narod.

“Upravo jedan od glavnih motiva vala rasizma, koji se poput kuge širi u zapadnom svijetu, predstavlja Velika ideja i Istanbul koji za neke predstavlja tu ideju”, kazao je turski predsjednik.

Velika ideja, ili Megali idea, je bila grčki plan o objedinjavanju svih grčkih zemalja sa grčkom maticom u jednu državu koja bi objedinjavala današnju Grčku, Trakijsko poluostrvo (europski dio današnje Turske), maloazijska obala Egejskog mora i maloazijska obala Mramornog mora.

Erdogan je istakao da je Istanbul danas također i meta terorista ISIS-a koji su počinili strašne zločine na prostoru Blistog istoka.

“Također, nije slučajnost da je terorist s Novog Zelanda, dok je divljački ubijao 52 muslimana na džuma-namazu, kazao: ‘Uklonit ćemo minarete s Aja Sofije.’ Datum, imena i simboli koje je ubica ispisao na oružje, koje je koristio, svakako predstavljaju odraz te mržnje koja se nije ugasila već 566 godina”, rekao je predsjednik Turske.

Naglasio je kako je važno shvatiti da je Istanbul centar svijeta i da ovaj veliki grad ne služi samo Turskoj nego i čitavom svijetu.

Na današnji dan 1453. godine osmanska vojska, na čelu sa sultanom Mehmedom II Osvajačem, zauzela je Konstantinopolj, prijestolnicu moćnog Bizantijskog carstva, odnosno Istočnog Rimskog Carstva, čiji je zadnji car bio Konstantin XI. Od tog dana, grad na Bosforu koji leži na dva kontitenta, postao je prijestolnica Osmanskog Carstva. 

(A.Anadolija)  GG

Komentari
+1 # Hazbi Ibishi 2019-05-29 23:43
Istanbul,GLAVNI GRAD TURSKE
Prijavi moderatru
+2 # Hazbi Ibishi 2019-05-29 23:44
ISTANBUL
GLAVNI GRAD TURSKE.
Prijavi moderatru
-5 # ACO srbine! 2019-05-30 09:32
Erdogan izgubio istambul i nikako da ga preboli. Sad ce raspisivati izbore sve dok ne pokrade dovoljno glasova kako bi "pobijedio" u stambolu na bosforu...
Prijavi moderatru
-7 # Istocna Vizantija 2019-05-30 11:27
Oteto prokleto
Prijavi moderatru

Ovaj članak nije moguće komentarisati

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click