ANKARA -  Turska Vrhovna izborna komisija poništila je rezultate lokalnih izbora u Istanbulu na kojima je pobedio lider opozicije Ekrem Imamoglu.
 106250529 mediaitem106250528


 

Komisija je zakazala ponovljene izbore u Istanbulu za 23. juni, rekao je predstavnik vladajuće AKP stranke Redžep Ozel.

Na sednici Komisije prihvaćena je žalba Stranke pravde i razvoja predsednika Tajipa Redžepa Erdogana na određene nepravilnosti tokom izbornog procesa u Istanbulu 31. marta.

Članovi Komisije glasali su sa sedam glasova za i četiri protiv, prenela je privatna NTV televizija.

Imamoglu čeka odluku, opozicija: "čista diktatura"

Turski opozicioni lider Ekrem Imamoglu, koji je izabran za gradonačelnika Istanbula na nedavnim izborima čije ponavljanje je večeras naložila Vrhovna izborna komisija, izjavio je da čeka zvanično saopštenje o tome, a iz njegove Republikanske stranke poručuju da je takva odluka Komisije "čista diktatura".

"Znam da sve zanima ta odluka, uključujući mene. Čuo sam nešto. Ali sačekaću odluku, zvanično saopštenje Vrhovne izborne komisije", rekao je Imamoglu u video snimku objavljenom na društvenim mrežama, prenosi Rojters.

Odluka izborne komisije još nije zvanično objavljena, već ju je saopštio predstavnik vladajuće stranke AKP, koja je uložila žalbu na rezultate izbore.

Opoziciona Republikanska partija najavila je da će večeras održati hitan sastanak.

"Stranka AKP se ne može pobediti legalno. Sistem koji poništava volju naroda i krši pravo, nije ni demokratski ni legitiman. Ovo je čista diktatura", komentarisao zamenik predsednika Republikanske partije Onursal Adiguzel na Tviteru.