Prvi čovjek Turske ima mnogo veći problem od povrijeđene sujete

thumbs b c 7eb6c87bae3662ad93cfcc23699f5be7 

Dan nakon lokalnih izbora u Turskoj, predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) teško da je zadovoljan. U kampanji je bio angažiran kao da je i sam bio kandidat, a u zbiru njegova stranka jeste pobijedila, ali kad se slika malo uveća i raščlani, jasno je da nema razloga za osmijeh, piše srbijanski Blic.  

Na nivou zemlje, Erdoan je nastavio niz pobjeda koji je njegova stranka počela još 2002. godine, ali je izgubio dva najvažnija uporišta - Ankaru, na čijem čelu su bili članovi AKP od 1994. do jučer, i Istanbul iz kojeg je, upravo sa mjesta gradonačelnika, Redžep Tajip Erdoan krenuo svoj politički uspon devedesetih godina. 

Ipak, prvi čovjek Turske ima mnogo veći problem od povrijeđene sujete. Rezultati izbora upalili su nekoliko crvenih lampica u središtu njegove stranke AKP. 

Erdoan je ponovo dobio siromašniju unutrašnjost, ali obalu i bogatija turistička mjesta uglavnom su na strani opozicije. I u prošlosti je imao bolje rezultate u unutrašnjosti, što je uz dva najveća grada i industrijska centra koja zajedno naseljava više od 21 milion ljudi (od 79 miliona koliko živi u Turskoj) bilo dovoljno za podršku, koja se u nekim periodima njegove vladavine procjenjivala i na 70 posto. Izbori u nedjelju pokazali su da je ta podrška sada 51 posto.

Činjenica da se podrška topi baš sada nezgodna je za Erdoana iz još jednog razloga. Jučerašnji izbori bili su prvi lokalni izbori nakon referenduma u aprilu 2017. kada je sebi omogućio, praktično, sultanska ovlaštenja.

Tada je za reformu Ustava, koja bi omogućila da Turska sa parlamentarnog prijeđe na predsjednički politički sistem, glasala tijesna većina od 51,2 posto. Mnogo je kontroverzi pratilo taj referendum, ali Erdoan je uspio izgurati svoju zamisao. Dobio je brojna ovlaštenja poput imenovanja potpredsjednika, ministara, visokih zvaničnika i sudija, pa čak i pravo da raspusti parlament, donosi izvršne dekrete i progašava vanredno stanje.

Kritičari su tvrdili da je razlog za ovaj potez neuspjeli puč nepunih godinu dana ranije, koji je Erdoan u mjesecima potom (a i danas) koristio da se obračuna sa neistmišljenicima. Njih 160.000, prema pojedinim procjenama, završilo je iza rešetaka, među kojima su i nastavnici, profesori, ljekari i vojnici. Kritičari ga optužuju da je polarizirao društvo i praktično ga podijelio na pola.

Tokom kampanje za izbore koji su upravo završeni, nije se trudio da spusti loptu. Naprotiv.

Obećavao je da će riješiti problem Sirije na terenu čim prođu izbori, što je očigledno naišlo na odobravanje na istoku zemlje, bliže granici sa Sirijom gdje se nalazi i veliki broj izbjeglica, ali na zapadu izgleda baš i nisu bili oduševljeni.

Obraćajući se mladim biračima u Ankari uoči glasanja, izjavio je da je Turska osujetila napade SAD i Zapada na liru i dodao da su neke banke igrale valutnu utakmicu.

Tokom bitke za Istanbul potegao je obećanje da će Aja Sofiju ponovo pretvoriti u džamiju, iako je takav zahtjev jedne vjerske grupe vrhovni sud Turske već odbio u septembru 2013. godine. Još jedan dokaz da je riječ o demagogiji je i činjenica da je riječ o objektu pod zaštitom UNESCO-a, od kojeg bi morao tražiti dozvolu za preimenovanje.

Međutim, kampanja je kampanja, pa je Erdoan pucao iz svih oružja, čak je pozivao vlasti Novog Zelanda da ponovo uvedu smrtnu kaznu zbog napada na džamije kada je ubijeno 50 ljudi. Pokušavajući iskoristiti ovu tragediju kako bi pridobio glasove rigidnih nacionalista, Erdoan je još jednom na sebe preuzeo ulogu zaštitnika muslimana širom svijeta od Mjanmara i Novog Zelanda, preko Kine, Izraela, Kipra do Kosova, BiH.

Govorio je na velikom broju mitinga (dan prije glasanja na šest), čak je i povukao bivšeg premijera i svog bliskog saradnika Binala Jildrima sa mjesta predsjednika parlamenta da bi imao adekvatnog kandidata za gradonačelnika Istanbula, ali ni to nije pomoglo.

Ako su ovi izbori bili, kako su ih mnogi najavljivali, test popularnosti za Erdoana, onda bi se moglo reći da se provukao. (Blic, Avaz)

Sandzaklive pratite putem Android aplikacije. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.