Zločin koji je šokirao javnost i koji bi mogao da posluži kao temelj za kriminalistički roman odigrao se na Siciliji kada je žena (64), čiji identitet nije saopšten, navodno angažovala četvoricu atentatora iz mafijaških krugova da usmrte njenog bivšeg dečka jer ju je ostavio i ukrao nakit.

hjhkjjhggdjrjhghthrthtzjtujrz


To je medijima predočila policija, objasnivši da su ubice zadatak ispunile tako što su svoju žrtvu, Lamaja Astrida (41), državljana Albanije, živog bacile u cement od kog je potom konstruisan stub.

Astridov nestanak je prijavljen davne 2013. godine i od tada mu se gubi svaki trag sve dok šest godina kasnije policijska istraga koja je pokrenuta protiv mafije na Siciliji, ali i renoviranje vile u okviru koje se nalazio stub nisu doveli do pronalaska tela. Ubrzo je počelo i odmotavanje klupka i razotkrivanja detalja jezivog zločina.

Četvorica osumnjičenih atentatora su uhapšeni i utvrđeno je da su povezani sa moćnom mafijaškom porodicom iz Kaltanisete. Optuženi su za ubistvo i skrivanje tela, a nakon što je saznala da je ono nađeno, žena koja se tereti da je naručila ubistvo je navodno pokušala da pobegne, ali ju je policija sustigla na aerodromu.

Na osnovu izjava istražitelja, ona nije mogla da prihvati da je ostavljena, a ni to da joj je Astrid ukrao nešto od nakita. Veruje se da se odlučila na osvetu tako što je angažovala grupu muškaraca za koje je znala da mogu da organizuju ubistvo. Takođe, visoki policijski zvaničnik je objasnio i da je ona imala važne kontakte unutar kruga pomenute mafijaške grupacije: "Šef mafije bi na kraju dao odobrenje da ubistvo bude izvršeno. Atentatori su otišli do severa Italije da izvrše naređenje", piše "Gardijan".
Identitet Astrida je utvrđen na osnovu segmenata garderobe koji su pronađeni u šupljini stuba.
Čin ubacivanja tela u zidove i generalno cement bila je česta praksa sicilijanske mafije. Istovremeno, ona je i veoma racionalna jer ako ga policija ne pronađe cela istraga je usporena. S druge strane, bilo je i slučajeva da je mafija želela da tela budu nađena da bi poslala poruku. Ukoliko je žrtva govorila sa policijom oko "poslovanja" kriminalne grupe, bila bi ubijena, a u njena usta stavljen kamen. Ako je krala novac ili bila previše pohlepna, ubice bi postavile novčanice na njene genitalije - objasnio je Salvatore Lupo, profesor istorije Univerziteta Palermo i stručnjak istorije Koza Nostre.

Ipak, jedna od nepoznanica koje ostaju na osnovu informacija koje je objavila policija, jeste i činjenica da su policajci telo pronašli još u januaru ove godine, ali su tek sada odlučili da o svemu progovore.

Izvor:Blic