Nacionalni dohodak po glavi stanovnika sa 3.500 povećali smo na 11 hiljada dolara, a izvoz je bio 36 milijardi , a sada je 170 milijardi dolara, rekao je Erdogan

sdfghjklčjhgfd 


Predsjednik Republike Turske i predsjednik AK Partije Recep Tayyip Erdogan je izjavio da je Turska prethodnih godina ostvarila veliki ekonomski napredak te povećala izvoz za nekoliko puta.

- Tokom posljednjih 17 godina ekonomija u Turskoj je porasla za 3,5 puta. Nacionalni dohodak po glavi stanovnika sa 3.500 povećali smo na 11 hiljada dolara. Izvoz je bio 36 milijardi dolara, a sada je 170 milijardi dolara. Javni dug prema nacionalnom dohotku smanjili smo sa 60 na 8,4 posto - rekao je Erdogan u obraćanju na mitingu u Tokatu.

Podsjetio je da je njegova zemlja izmirila sva dugovanja prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF). 

- Znate li koliki dug smo imali prema MMF-u? Oko 23,5 milijardi dolara. U maju 2013. godine sav dug smo vratili i od tada je na nuli. Tako da više nemamo dugovanja prema MMF-u. S njima nemamo posla. Znate li da su došli i od nas tražili pet milijardi eura? Kada su mi kolege to rekle, kazao sam im dajte im. Kasnije su odustali - kazao je Erdogan.

Istakao je kako je u posljednjih 10 godina u Turskoj osiguran posao za devet miliona ljudi.

- Osim toga, kada smo 2002. godine došli na vlast, minimalnu platu smo sa 184 lire povećali na 2.020 lira - rekao je turski predsjednik u obraćanju okupljenima na predizbornom mitingu.

Lokalni izbori u Turskoj bit će organizirani 31. marta 2019. godine.

Izvor:Anadolija