Sama elektrana trenutno se sastoji od 2,3 miliona ogledala s kapacitetom od 213 megavata

ZUHJGHJGH 

Duboko u pustinji Dubaija smještena je jedna od najvećih solarnih elektrana na svijetu koja koristi koncentriranu sunčevu snagu, Mohammed Bin Rashid Al Maktoum park. Ova 13,6 milijardi dolara vrijedna investicija naziv je dobila po emiratskom vladaru, tačnije, predsjedniku Vlade UAE, Muhamedu bin Rašidu Al Maktumu.

Sama elektrana trenutno se sastoji od 2,3 miliona ogledala s kapacitetom od 213 megavata. U trećoj fazi, koja je trenutno u izgradnji te će biti dovršena do 2020. godine, ugradit će se još 3 miliona dodatnih ogledala.

Kada cijeli kompleks bude dovršen, u njemu će se proizvoditi dovoljno električne energije za opskrbu 1,3 miliona domova, a procjenjuje se i da će emisije ugljikova dioksida (CO2) smanjiti za 6,5 miliona tona godišnje, piše ÇNN.

Radi se o sofisticiranoj tehnologiji koja, iako je skuplja za izgradnju, dugoročno postaje isplativija jer omogućuje pohranu energije za noći te oblačne dane. Zrcala privlače sunčevu svjetlost i zagrijavaju tekućinu od otopljene soli. Prikupljena toplina zatim pokreće turbinu i tako generira električnu energiju.

Ovakav način rada, omogućava proizvodnju električne energije čak i u slučaju nedostatka sunca. Kapacitet glavnog spremišta dovoljan je za pohranu 15 sati energije.