Mnogo se priča o ovome - Evo šta je tačno, ko će u Njemačkoj moći raditi po novim odredbama

U Ambasadi Njemačke, pak, upozoravaju da nisu tačni medijski napisi da će nove radne odredbe na snagu stupiti 1. januara naredne godine. Nakon konsultacija dugih nekoliko mjeseci, njemačka vlada je završila nacrt novog zakona o doseljavanju radnika, kojim će, između ostalog, biti olakšan dolazak radnika iz zapadnog Balkana.

kusba 1500842817611491192

Podsjećanja radi, ova odredba, koja je sada na snazi, znači da olakšano zapošljavanje u Njemačkoj građani Srbije, BiH... mogu dobiti samo ako imaju zanimanje koje je posebno traženo u Njemačkoj, a ne mogu ga obezbijediti njemački i evropski državljani, poput medicinskih radnika i njegovatelja.

Nove odredbe će ukinuti sva ova ograničenja, a u Njemačkoj će moći dobiti posao svako ko uspije naći poslodavca, bez obzira na zanimanje.

Građanima Srbija, BiH, će biti zanimljiva odredba po kojoj će u Njemačkoj određeno vrijeme moći tražiti posao, odnosno neće, kao dosad, prvo morati obezbijediti poslodavca i radnu dozvolu, pa se tek onda uputiti u Njemačku.

Takođe, bit će moguće dobiti dozvolu za boravak u slučaju da radnik želi da se dokvalifikuje u Njemačkoj.

Najspornija odredba nema veze s radnicima iz zapadnog Balkana, ali je dovela do toga da se zakon nekoliko mjeseci ‘kiseli’ u raznim odborima, je to kako se zakon odnosi prema imigrantima s Bliskog istoka.

Naime, njemačke socijaldemokrate su željele odredbu da ti imigranti mogu aplicirati za posao ako im bude odbijen zahtjev za azil, čemu su se uspješno suprotstavili njemački konzervativci.

U Ambasadi Njemačke, pak, upozoravaju da nisu tačni medijski napisi da će nove radne odredbe na snagu stupiti 1. januara naredne godine.

“Suprotno protivrječnim spekulativnim medijskim izvještajima, od 1. januara 2019. godine nisu predviđene izmjene Zakona o useljavanju u Njemačku. Prema tome, državljani srbije, BiH koji žele da se zaposle u Njemačkoj i dalje moraju imati odgovarajuću vizu u svrhu zapošljavanja prije ulaska u Njemačku”, naglasili su oni.

Kako pišu njemački mediji, nacrt zakona će se u Vladi naći 19. decembra, a nakon toga će biti upućen u parlamentarnu proceduru. Očekuje se da bi mogao stupiti na snagu prije proljeća naredne godine.

Dodaj komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Sigurnosni kod
Refreširaj