Niska stopa smrtnosti - Statistika u Njemačkoj zbunjuje eksperte

Relativno niska stopa smrtnosti od koronavirusa u Njemačkoj nastavlja da intrigira eksperte dok se kovid-19 širi svijetom, a pojedini dovode u pitanje metode prikupljanja podataka u Njemačkoj, dok ostali tvrde da je visoki stepen testiranja omogućio Njemcima da se bolje suprotstave virusu.

coronavirus njemacka 2 696x469

Mada je pandemija pogodila Njemačku svom silinom sa preko 23.000 potvrđenih slučajeva, broj preminulih je juče bio 84, što znači da ta zemlja ima najniži stepen smrtnosti od virusa od 10 teško pogođenih država. Prema tim podacima stepen smrtnosti u Njemačkoj je 0,3 dok je u Italiji 9, a u Britaniji 4,6 odsto.

Kontrast u odnosu na Italiju je posebno iznenađujući, naročito ako se ima u vidu da ove zemlje imaju najviši procenat građana starijih od 65 godina u Evropi, a sudeći po Blumbergovom globalnom zdravstvenom indeksu, Italijani žive zdravije od Njemaca. Njemački političari i visoki zdravstveni zvaničnici nevoljno komentarišu relativno nisku stopu smrtnosti dok se situacija rapidno razvija.

Lotar Vilder, predsjednik Robert Koh Instituta, centralnog njemačkog tijela za javno zdravlje, kazao je da ne očekuje značajnu razliku u stopi smrtnosti između Italije i Njemačke na duge staze.

“Prerano je reći da li je Njemačka bolje medicinski opremljena za pandemiju kovida-19 od drugih država“, kazala je Merilin Ado, šefica odsjeka za infektivne bolesti u Univerzitetskom medicinskom centru u Hamburgu.

Jedno od mogućih objašnjenja za razlike u broju mrtvih je prema mišljenju Ado u tome što su italijanske bolnice pretrpane novim pacijentima, a Njemačka još nije popunila sve kapacitete i imaju vremena da oslobode krevete, naprave zalihe opreme i prerasporede zaposlene.

“Još jedna od naših prednosti je u tome što smo mi počeli profesionalno traganje za kontaktima, onog trenutka kada smo detektovali prve slučajeve. Time smo kupili vrijeme kako bi se naše klinike pripremile za predstojeću oluju”, kazala je Ado.

Ključno je i to što je Njemačka počela veoma rano da testira ljude sa blagim simptomima. Takođe, osobe koje su se zarazile u prvim nedjeljama su mlađe od onih u drugim državama, a uglavnom je riječ o mladim i zdravim ljudima koji su se vraćali sa skijališta u Austriji i Italiji.

“Pretpostavljam da se veliki broj mladih Italijana zarazio, a da to uopšte nije detektovano. To također objašnjava i visoku stopu smrtnosti u italiji “, kazao je za list “Cajt“ virolog Kristijan Drost.

Drost, inače savjetnik u njemačkom ministarstvu zdravlja, takođe je upozorio da će stopa smrtnosti u Njemačkoj rasti u narednim nedjeljama, budući da je sve teže otkriti regije visokog rizika, a kapaciteti za testiranje će biti na izmaku.

“Tada će izgledati da je virus postao opasniji, ali to će biti samo statistička slika. Zapravo ćemo samo odraziti ono što se već događa: promiče nam sve više i više zaraženih“, kazao je on za “Gardijan”.

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

Mjesto Virus   Mjesto Virus
 N.Pazar 12    B.Polje 6
 Sjenica 1    Rožaje 0
 Tutin 0    Plav 0
 Prijepolje 3    Gusinje 0
 Priboj 1    Pljevlja 0
 N.Varoš 4    Berane 0
Podaci ažurirani 03.04.2020 godine

 1. Najnovije
 2. Najčitanije
 3. Komentari

Najbolje ocijenjeni korisnici

 • Face
  24 ( +221 )
 • Malo Morgen
  47 ( +166 )
 • Beli-beg
  2 ( +136 )
 • Sulejman Veličanstveni
  28 ( +91 )
 • Sejo
  13 ( +84 )
X

Right Click

No right click