VIDEO - U posljednjem trenutku izbjegnut sudar američkog razarača i ruskog ratnog broda

Ruski ratni brod se u četvrtak na sjevernom dijelu Arapskog mora "agresivno približio" razaraču američke ratne mornarice, piše CNN. Američka je mornarica rekla da je ruski brod ignorisao upozorenja, što je povećavalo rizik od sudara.

xcert44 

CNN piše da posjeduje snimke incidenta, kao i to da se na njoj može vidjeti kako se ruski ratni brod približava razaraču USS Farragut. Dva dužnosnika američkog Ministarstva odbrane izjavili su kako se ruski brod približio američkom na nešto više od 50 metara udaljenosti i da je tek tada promijenio smijer kretanja.

Ovaj incident je najnoviji primjer bliskih susreta američkih i ruskih vojnih snaga, koje su američki dužnosnici okarakterisali kao "provokativne" i "nesigurne".

Podsjećamo, američki i ruski ratni brodovi sredinom prošle godine su se skoro sudarili u Tihom okeanu. Sudar je izbjegnut zbog toga što je američki brod u posljednjem trenutku izveo sigurnosni manevar. 


"Američki razarač Farragut se oglasio s pet glasnih udara trubom, što je međunarodni signal za opasnost od sudara, te zatražio od ruskog broda da promijeni smjer kretanja u skladu s pravilima. Ruski je brod isprva odbio molbu, ali je kasnije promijenio smjer. Iako je ruski ratni brodna kraju ispravno postupio, oklijevanje je povećalo rizik od sudara ispravan potez, inicijalno oklijevanje povećalo je rizik od sudara", stoji u izjavi Pete flote američke mornarice.

Ruski brod je promijenio smjer kretanja tek nakon direktne komunikacije s razaračem Farragutom koji je i bio njen inicijator.

USS Farragut dio je grupe nosača aviona USS Harry S. Truman i njegov je zadatak spriječiti približavanje mogućih neprijatelja Trumanu.

U prošlogodišnjem incidentu, koji se desio u junu, učestvovali su ruski ratni brod i američki USS Chancellorsville.

Moskva je danas negirala tvrdnje SAD da je jedan od ruskih vojnih brodova "agresivno" prišao američkom vojnom brodu "Feragat" u Arapskom moru.

Rusko Ministarstvo odbrane odbacilo je kao netačne izvještaje da je jedan od njihovih brodova "agresivno prišao" američkom ratnom brodu "Farragut".

U saopćenju Ministarstva odbrane se objašnjava da je američki razarač prešao preko uspostavljenog kursa ruskog broda što je bilo neprofesionalno zbog čega je ruska posada morala da izvrši manevar izbjegavanja sudara.

Pentagon je nešto ranije optužio rusku mornaricu za "agresivne" postupke u Arapskom moru nakon što se jedan od njihovih brodova skoro sudario sa američkim razaračem.

U saopćenju Pentagona navodi se da je ruski brod ignorisao upozorenja o mogućem sudaru sa američkim razaračem kojem je prišao veoma blizu prije nego što se okrenuo.

Pogledajte video :

Komentari  
0 # TITO 2020-01-10 20:05
Pijani Rusi.
Prijavi moderatru
+6 # Boss 2020-01-10 22:22
Da je dao Allah da se udare pa da vidimo i taj rat izmedju te dve teroristicke drzave,a ne da se sve lomi preko muslimanskih zemalja. Jedna napada a druga ko bajagi brani a biju obe po muslimanima, seme im se utrlo dabogda
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click