Pasoš Japana najbolji u svijetu, evo na kojoj poziciji su pasoši iz našeg regiona

Objavljena je lista na kojoj su rangirani pasoši država. Na prvom mjestu liste Henley Passport Index je pasoš Japana. Poznata je pozicija i pasoša iz regiona.

bih pasos 

Pasoš Bosne i Hercegovine je pozicioniran na 52. mjesto od 191 države. Kako je istaknuto iz Henley Passport Indexa, bosanskohercegovačkim pasošom je moguće slobodno putovati, bez vize, u 117 država svijeta.

Od zemalja bivše Jugoslavije najbolje je pozicionirana Slovenija. Ova država je na 11. mjestu. Njenim pasošom je moguće slobodno putovati u 180 zemalja.

Devet pozicija lošije u odnosu na Sloveniju je rangirana Hrvatska sa mogućnošću slobodnog putovanja u 169 država.

Srbija je na 39. poziciji. Pasošom ove susjedne zemlje je moguće slobodno putovati u 133 zemlje.

Pasoš Crne Gore je rangiran na 46. mjesto sa mogućnošću slobodnog putovanja u 124 države.

Poziciju iza Crne Gore je zauzela Sjeverna Makedonija. Njenim paošom je moguće putovati u 123 zemlje.

Lošije od Bosne i Hercegovine u odnosu na druge zemlje bivše Jugoslavije rangirano je samo Kosovo. Pasoš ove države je zauzeo 99. mjesto. Njime je moguće slobodno putovati u 40 zemalja.

Među prvih deset najboljih pasoša Henley Passport Indexa, osim Japana koji je na prvom mjestu, su onaj Singapura, Južne Koreje i Njemačke koje dijele treću poziciju, Italije i Finske koje dijele četvrtu, Španije, Luksemburga i Danske koje dijele petu, Švedske i Francuske koje dijele šestu, Švicarske, Portugala, Holandije, Irske i Austrije koje dijele sedmu, Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Norveške, Grčke i Blegije koje dijele osmu, Novog Zelanda, Malte, Češke, Kanade i Australije koje dijele devetu, te Slovačke, Litvanije i Mađarske koje dijele desetu poziciju.

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

Vijest5

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari