Berlin, simbol Njemačke i dom za hiljade Sandžaklija u 8K rezoluciji (Video)

YouTube kanal Cities in 4K donosi nam ove hladne subote predivan video Berlina, glavnog grada Njemačke, u fascinantnoj visokoj 8K rezoluciji.

TüD Politisches Zentrum Berlin Reichstagsgebäude 

Berlin je najveći grad u Njemačkoj, ali i drugi najveći u Evropskoj uniji po broju stanovnika, odmah nakon Londona. Kako stvari stoje, uskoro bi zbog Brexita mogao postati i najveći.

Grad ima 3,7 miliona stanovnika, mada mu u široj okolini gravitira ukupno šest miliona građana. Etnički, Berlin je danas izuzetno raznolik sa njemačkom većinom.

Ono što je za nas zanimljivo jeste da u Berlinu, po podacima iz 2018. godine živi i radi više od 11.000 osoba bh. porijekla. Tu je i 13.000 Hrvata te skoro 20.000 Srbijanaca.

Ovo je grad koji krije veliku historiju zemlje, Evrope i svijeta u cjelini. Bio je simbol mržnje, bio je simbol podjele, simbol kapitalizma u srcu socijalističke istočne Evrope i baklja socijalizma pred nosom kapitalističkog Zapada. 


Danas je simbol prosperiteta, tolerancije i opomene.

Berlin je poznat o po mnogim značajnim arhitektonskim i kulturnim simbolima, a samo neki od njih su Brandenburška kapija, Bundestag, ostaci Berlinskog zida, trg Potsdamer, Memorijal holokausta...

Godišnje ga posjeti više od 12 miliona turista.

Pogledajte video ovdje

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click