Lista najsretnijih stanovnika EU: Dancima je najbolje, Bugari na dnu liste

ERT EuropeMatters 714x375


 

Najsretniji su stanovnici Danske koji se nalaze na prvom mjestu, dok su najnesretniji stanovnici Bugarske, pokazuju rezultati koje je objavio Eurostat.

Stanovnici Danske osjećaju ukupno zadovoljstvo životom sa ukupnom prosječnom ocjenom 8,2. Ipak, ono čime nisu zadovoljni stanovnici ove zemlje jesu finansije i finansijska situacija gdje je ocjena 4,6 od 10.

Odmah iza njih nalaze se stanovnici Finske koji su čak sreću i zadovoljstvo životom u ovoj zemlji ocijenili sa prosječnom ocjenom 8,1, dok treće mjesto dijele Austrija, Luksemburg i Švedska.
Na dnu liste nalaze se stanovnici Kipra, Češke, Mađarske, Litvanije i Rumunije, koji su najmanje sretni i zadovoljni životom.


Ukupna prosječna ocjena zadovoljstva životom na Kipru iznosi 6,5 od 10, što je poražavajući podatak, a ništa bolja situacija nije ni u Mađarskoj, gdje ovaj broj iznosi 6,5 od 10.

Još lošija je situacija u susjednoj Hrvatskoj, gdje je ocjena 6,3 na skali od 0 do 10 onih koji osjećaju ukupno zadovoljstvo životom. Procjena općeg zdravstvenog stanja u Hrvatskoj je veoma dobra, čak 60,7 od 100 posto, dok samo 3,3 od 10 ima povjerenje u pravni sistem.

Najmanje sretni su stanovnici Bugarske, čija ukupna prosječna ocjena zadovoljstva životom iznosi samo 5,4 od 10. Samo 3,0 od 10 ima povjerenje u pravni sistem u Bugarskoj, dok je ocjena zadovoljstva poslom 6,0 od 10.

Detaljnije informacije o svim članicama EU mogu se pronaći na stranici Eurostat.


 

Komentari  
+3 # Malo Morgen 2019-11-19 22:28
Sto juznije to tuznije...
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click