Gradonačelnica Amsterdama ne želi ezan sa zvučnika

Početkom oktobra ove godine u Amsterdamu je pokrenuta inicijativa da ovaj holandski grad dobije prvu džamiju u kojoj bi se ezan, poziv na molitvu, puštao preko zvučnika, javlja Anadolu Agency (AA).

dzamija amsterdam 696x469 

Uprava džamije Blauwe u četvrti Nieuw West je izrazila želju da ova bogomolja bude prva u holandskoj prijestolnici koja će vjernike na džumu-namaz, sedmičnu molitvu petkom, pozivati preko zvučnika.

Ipak, gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema je izjavila kako se slaže s gradskim vijećem koje još nije spremno da podrži plan da se ezan u džamiji u Nieuw Westu pušta preko zvučnika.

U razgovoru s novinarima, Halsema je izjavila da “još uvijek nije pravo vrijeme” da se poziv na molitvu upućuje preko zvučnika.

“Danas u 2019. godini to nije potrebno, jer imamo sve vrste tehnoloških pomagala koja ljude podsjećaju kada je vrijeme za molitvu”, kazala je gradonačelnica.

Imam džamije Yassin Elforkani je ranije u izjavi za medije kazao kako vjeruje da bi ovim religiju islam na najljepši način predstavili u Amsterdamu.

Femke Halsema twitter

Ideja je već sada naišla na oštre kritike i komentare u holandskoj javnosti, posebno na društvenim mrežama, a najglasniji su iz radikalno desničarske i euroskeptične holandske Slobodarske partije (PVV) koju predvodi Geert Wilders.

Muslimanski poziv na molitvu u Holandiji ima isti status prema zakonu kao i crkvena zvona, ali ipak gradska vijeća imaju ovlasti da utvrde moguća ograničenja.

U gradu Leerdamu, naprimjer, lokalnoj džamiji je dozvoljeno da ezan za džumu-namaz pušta preko zvučnika. Ipak, poziv na molitvu svaki dan, poput džamije Ulu u Utrechtu, izuzetno je rijetka praksa u toj zemlji.

Izvor: Anadolu Agency

Komentari  
-2 # Olivera 2019-10-30 19:25
“Danas u 2019. godini to nije potrebno, jer imamo sve vrste tehnoloških pomagala koja ljude podsjećaju kada je vrijeme za molitvu”, kazala je gradonačelnica.
Čak bih dodala da po nekim vernicima bi mogli i časovnike navijati koliko su precizni kad je sabah,
podne, ikindija, akšam i jacija. Dakle, poziv na molitvu i nije toliko važan, koliko zov u verniku na molitvu.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Sukana Baklava 2019-10-30 20:21
Sve je vazno, posebno Ezan. Najlepsi poziv na molitvu je nas poziv, nema ljepsi. Svaki namaz ima striktno svoje vreme. I oored toga sto znam kad su molitve, ja cujem Ezan i odem, dok drugi "muslimani" cuju Ezan a opet ga ne cuju i ne odu na molitvu?! Uistinu, Allah bira svoje robove i uplice se izmedju covjeka i njegova srca.
Odgovori | Prijavi moderatru
-6 # Живојин 2019-10-30 22:32
Sve je vazno, posebno ЗВОНА. Najlepsi poziv na molitvu je nas poziv, nema ljepsi. Svakа литургија и служба ima striktno svoje vreme. I oored toga sto znam kad su molitve, ja cujem ЗВОНА i odem, dok drugi "хришћаниi" cuju Ezan a opet ga ne cuju i ne odu na molitvu?! Uistinu, БОГ bira svoje robove i uplice se izmedju covjeka i njegova srca. :-)
А да саградимо по једну цркву у сред Анкаре или Тутина и ставимо електрична звона да се чују по целим градовима? :eek:
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # Derim 2019-10-30 23:10
Pa znas zivojine zivotinjo u pravu si zvono je extra jer je Ezan za Insane a zvono je za hajvane pa bujrum
Odgovori | Prijavi moderatru
-9 # Живојин 2019-10-30 23:21
Зато инсани слушају звона, а хајвани езан!
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Sukana Baklava 2019-10-31 05:58
Zifko, Ima crkva u Pazaru, i novootvorena Crkva u Turskoj, i niko ih ne dira ili napada. Suzivot i tolerancija je kod nas u vrhu prioriteta:) I zvona se cuju sa crkve u Pazar, i veruj da mi ne smeta, samo ti priznajem da nije prijatno za usi ona zvonjava, sto ne nadjete neki drugi, ljepsi poziv?! Ja volim nasu bracu hriscane koji vjeruju u Jednog Boga:)Razumes?
Zifko, ako mozes da mi odg, Koga je obozavao Isus, a sta obozava Crkva, i koga ti slijedis?
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Живојин 2019-10-31 10:11
Ето, као што теби "...nije prijatno za usi ona zvonjava...", тако ни овој Холанђанки "...nije prijatno za usi ona дерњава..."!? Мени лично пријају за уши и звона и езан, али механичка звона и езан од мујезина, али ми сметају дерњаве појачане електричне имитације! Као што у кафани смета дерњава електричне музике и појачан глас певача да прикрије његову неталентованост, а прија лепи гласић згодне певачице, па још кад уз харам музику мало заврцка, "topi mi se srce", како ти то рече! Шта ћу јадан вако грешан кад их много волим! ;-)
А кога ја следим, то је моја лична ствар и није пристојно то било кога питати. Свако има право да верује кроз своју религују, па и Кајфир да не верује. Да сам ја отрован као ти, сад би требало да те питам који педофил је летео на магарцу!? :P
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Sukana Baklava 2019-10-31 19:04
Zifko, razmotrimo njegov bračni status: Prvi brak mu se dogodio kada je imao 25 godina i njegova žena (Hatidža) bila je četrdesetogodišnja dvostruka udovica. Poslanik Muhamed je za 25 godina imao samo jednu ženu sve dok Hatidža nije umrla; tada je imao 50 godina. Nakon toga, poslanik Muhamed je za neko vreme bio neoženjen nakon čega je oženio šezdesetogodišnju razvedenu ženu (Sevdu).
Sve njegove žene bile su udovice ili razvedene osim jedne – device Aiše. Tri njegove žene bile su starije od njega.
Poslanik Muhamed je imao više žena i takvi brakovi su imali veće društvene ciljeve:
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Sukana Baklava 2019-10-31 19:05
Aiša: kako bi ojačao vezu sa svojim prijateljem (Ebu Bekrom).
Hafsa: kako bi ojačao svoju vezu sa prijateljem (Omerom).
Um Salamh: ova starica je imala decu i siročiće, s toga je nju oženio kako bi mogao da se brine o njima.
Um Habiba: članovi njene porodice nisu bili muslimani i oni su je maltretirali, pa ju je poslanik Muhamed oženio kako bi je zaštitio.
Sevdah: ova žena je bila stara udovica (60 godina). Poslanik Muhamed je oženio kako bi se starao o njoj.
Džuvajraija: ona i njeno pleme bili su zatočenici i nakon što ju je poslanik Muhamed oženio, svi članovi njenog plemena sa njom su postali slobodni.
Safja: Jevrejka čiji je otac bio jevrejski poglavar i nemusliman, ona je ipak prešla na Islam. Svrha ženidbe bila je njena zaštita.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Sukana Baklava 2019-10-31 19:06
Aiša je bila spremna za udaju i bila je zrela: Ugovor o veridbi bio je zaključen kada je ona imala 6 godina i poslanik Muhamed je čekao 3 godine i oženio je kada je imala 9 godina. Obavljanje venčanja je obavljeno kada je Aiša imala 9 godina, ne kada je imala 6 i za to postoji razlog. Razlog zbog čega se to tako odigralo jer je do 9. godine Aiša izašla iz puberteta i bila je spremna za udaju.

To je bilo apsolutno dozvoljeno: Brak poslanika Muhameda i Aiše bio je u potpunosti legalan i prihvaćen od strane svih zakona (uključujući zakon društva iz njegovog vremena). Ovaj brak je bio potpuno prihvatljiv u tom vremenu. Niko od njegovih neprijatelja nije o tome prigovarao niti ga je zbog tog venčanja napadao jer je to bilo opšteprihvaćeno u tom vremenu.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Sukana Baklava 2019-10-31 19:07
Aiša nikada nije pokazivala negodovanje ili nezadovoljstvo: Aišini otac i majka su bili složni i zadovoljni njenim brakom. S toga, ona nije imala problema u vezi ove situacije. Volela je Božijeg Poslanika (mir nad njim) previše, čak je i osećala vrstu ljubomore kada bi videla druge pored njega. I nakon njegove smrti se više nikada nije udala, a živela je 48 godina nakon Poslanika, mir nad njim, i bila je najučenija žena, sve do svoje smrti. Zar ovo ne dokazuje da je bila izuzetno srećna u ovom braku?
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Sukana Baklava 2019-10-31 19:09
Nastavak je dole ispod, zbog nemogucnosti citanja.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Hary 2019-10-30 22:43
A treba je pitat kad sa njihovih CRKAVA BIJU ZVONA 268 PUTA sto danju sto nocu TO NIKOME NESMETA a da se EZAN CUJE JEDNOM NEDELJNO za to postoje sredstva ( tehnoloska ) koja ce obavestavat kad je vreme DZUMA NAMAZA dok za njihova zvona koja isto obavestavaju o MOLITVI ( protiv tih molitvi nemam nista protiv ) nemogu bit zehnoloski obavesteni , izgleda da tehnologija vise voli ISLAM od drugih RELIGIJA.Ä
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Живојин 2019-10-30 23:07
A treba te pitat kad sa џамија у Техерану и Исламабаду или нпр. Тутину и Пазару, езани чују "268 PUTA sto danju sto nocu TO NIKOME NESMETA", a da se ЗВОНО CUJE JEDNOM NEDELJNO za to postoje sredstva ( tehnoloska ) koja ce obavestavat kad je vreme ЛИТУРГИЈЕ dok za njihovе езане koja isto obavestavaju o MOLITVI ( protiv tih molitvi nemam nista protiv ) nemogu bit zehnoloski obavesteni , izgleda da tehnologija vise voli ISLAM od drugih RELIGIJA.Ä :eek:
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Kjafir 2019-10-30 22:46
Pametno, nece niko da trpi arlaukanje od ranog jutra i to pet puta dnevno. Kome fali ezan, mrs u arabiju pa tamo indoktriniraj ljude preko razglasa. A i vala ona zvonjava zvona i to treba da zabrane, ne mogu popodne da spavam on lupnjave. Kuci pa veruj stoko.
Odgovori | Prijavi moderatru
-6 # Живојин 2019-10-30 23:12
..., а јавно позивање да буде дозвољено само за шмркање, дување и боцкање!? :o
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Sukana Baklava 2019-10-31 05:42
Nije bas u 5, nego sad:) Nije arlaukanje, nego predivan poziv, da kada ga cujem, topi mi se srce:)
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Sukana Baklava 2019-10-31 06:02
Kjafiru, popodne ne mozes da spavas, sad su namazi cesti, kratak dan, podne u 12, ikindija, pa odma aksam, nema spavanja, propustis 3 bitne molitve. Bogme, treba umrijet sa toliko propustenih namaza.
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Sandzacki Srbin 2019-10-31 06:13
Ova pljunuta Elisabeth Taylor iz mladjih dana
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Olivera 2019-10-31 19:53
Meni više liči na Natali Vud.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Sukana Baklava 2019-10-31 19:10
Nastavak-Velika mudrost iza ovog venčanja: Za poslanika Muhameda je bilo mudro da oženi tako mladu ženu. Ženidba Božijeg poslanika Muhameda (mir nad njim) devojkom tog uzrasta bila je veliki blagoslov za sve muslimane od tog trenutka. Većina hadisa (izreka i dela poslanika Muhameda) vezanih za čistoću, odnos među bračnim parovima i mnoga druga pitanja su postala jasnija iz Aišinih učenja i prenošenja. Živela je dugo vremena (47 godina) nakon smrti Božijeg poslanika (mir nad njim) i nastavila je da podučava muslimane o svakodnevnim stvarima kao i onima od velike važnosti. Ona je među onima koji su preneli najviše hadisa – izreka poslanika Muhameda.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Sukana Baklava 2019-10-31 19:12
Ženidba je bila naredba od Boga: Poslanik Muhamed Aišu nije oženio iz svoje sopstvene želje već po naredbi od Boga. Dodato ovome, njegov brak s Aišom bio je i savet koji mu je dala žena (Haula) kako bi ojačao vezu sa svojim već bliskim prijateljem Ebu Bekrom (Aišinim ocem). Žifko, ja cu na svaku tvoju laz odgovorit istinom, a ti na moja pitanja nisi odg...Koga je obozavao Isus, a koga crkva, i koga ti slijedis. Sellam.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Olivera 2019-10-31 19:23
Jusufe, da li si ti prisustvovao tom venčanju, kad znaš sve do detalja?
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Sukana Baklava 2019-10-31 19:28
Nisam, ali ima lanac prenosilaca od Bozijeg Poslanika, vjerdostojni Hadisi, upoznata si sa tim.
Nego, zato sto si obecala pa izneverila, ako mi ne objavite tekst, i objavite o emini, ja vas napustam zauvek, i nikad me vise necete videti.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Olivera 2019-10-31 19:39
Nemoj Baklavko, taman si mi prirastao k srcu.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Живојин 2019-10-31 23:05
Ето, пошто не одустајеш од отровних непристојиних питања, ипак ћу ти одговорити:
"Верујем у једнога Бога, Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.
...
У једну, свету, саборну и апостолску Цркву.
Исповедам једно крштење за опроштење грехова.
Чекам васкрсење мртвих.
И живот будућег века. Амин."

Е, а сад ти мени одговори: Да ли би ти удао твоју 9-годишњу ћерку за старца на летећем магарцу? ;-) И неЈмој да ми врдаш?
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Olivera 2019-10-31 19:38
Redakcijo, ako želiš da rizikuješ, a ti nemoj objaviti članak o poslaniku. I ako ovih dana objaviš nešto o Emini, napustiće nas Jusuf. Ko će nam onda držati dersove ovde? On bar nije vulgaran, ne vređa i ne koristi ružne reči, malo je više opsednut verom, ali bolje i njom nego mržnjom i prostaklukom koji je svojstven nekolicini hajvana ovde. Dajte neki putopis iz Meke i Medine ili Kudsa, čisto kao znak dobre volje, obzirom da već imate podtemu Putovanja. Tako vam Allah pomogao.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Sukana Baklava 2019-10-31 19:52
Znaci, Poslanik velikim slovom, a emina malim ok. Sto sam imao, rekao sam, nikog uvredio nisam, niti mu nesto lose rekao, bilo srbin, ili neko drugi, dusa mi je mirna i cista. Cekacu jos malo...
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Живојин 2019-11-01 01:05
... да објаве како је Емина ишла на Хаџ? ;-) ... или како је у минићу да гаћица усукала БакЉаву!? :-)
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari