U Kini razdvajaju muslimansku djecu od njihovih porodica

Prema novim istraživanjima, u zapadnom dijelu Kine, u Xinjiangu, u školama namjerno odvajaju muslimansku djecu od njihovih porodica, vjere i jezika.

wdwefrgthztgrefrgbg

Na osnovu javno dostupnih dokumenata i desetina intervjua sa članovima porodice u inozemstvu, BBC je prikupio neke od najsveobuhvatnijih dosadašnjih dokaza o tome šta se dešava s djecom u regiji. Istraživanja pokazuju da je samo u jednom mjestu više od 400 djece izgubilo ne samo jednog, nego oba roditelja u logorima ili u zatvoru.

Formalne procjene se provode kako bi se utvrdilo da li djeca trebaju "centraliziranu skrb".

Uz napore da se transformiše identitet odraslih u Xinjiangu, dokazi ukazuju na paralelnu kampanju za sistematsko uklanjanje djece iz njihovih korijena. U velikoj sali u Istanbulu ljudi stoje u redu kako bi ispričali svoje priče i mnogi od njih drže fotografije svoje djece koja im nedostaju.

"Ne znam ko se brine o njima", kaže jedna majka, pokazujući na sliku svoje tri kćerke s kojima nema nikakav kontakt. 

Druga majka, s fotografijom trojice sinova i kćerkom, briše suze i govori da je čula da su njena djeca odvedena u sirotište. U 60 odvojenih intervjua, roditelji su otkrili detalje o nestanku više od 100 djece u Xinjiangu.

Riječ je, kako kažu, o Ujgurima, članovima najveće, pretežno muslimanske etničke grupe u Xinjiangu. Tokom protekle tri godine oni su zarobljeni nakon što je Kina počela držati stotine hiljada Ujgura i drugih manjina u ogromnim kampovima.

Kineske vlasti, s druge strane, kažu da se Ujguri obrazuju u centrima za profesionalnu obuku kako bi se borili protiv nasilnog vjerskog ekstremizma. Ali dokazi pokazuju da se mnogi pritvaraju zato što jednostavno izražavaju svoju vjeru, mole ili nose veo. Novo istraživanje BBC-ja otkriva šta se zaista dešava ovoj djeci i hiljadama drugih.
Doktor Adrian Zenz je njemački istraživač čiji izvještaj prikazuje sliku do sada nezabilježene ekspanzije škola u Xinjiangu.

Kampusi su prošireni, izgrađeni su novi studentski domovi i kapacitet je povećan u masovnim razmjerama. Značajno je da država povećava svoju sposobnost da se stara za veliki broj djece u isto vrijeme kada je gradila logore.

U samo jednoj godini, 2017. godine, ukupan broj djece upisane u vrtiće u Xinjiangu povećao se za više od pola miliona. A ujgurska i druga djeca muslimanske manjine, pokazuju vladini podaci, čine više od 90 posto tog povećanja

Izvor:Klix

Komentari  
+1 # pazarac 2019-07-07 22:46
A muslimani glupi i dalje saradjuju sa Kinom i kupuju njihove proizvode.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Pljako 2019-07-08 11:35
Aha, to su istraživanja BBC-a...
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Vijest5

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari