LEKARIMA PLATA DO 5.000 EVRA - Švedska vapi za radnicima, plate su boli glava, a ova zanimanja su POSEBNO TRAŽENA

Diploma nekog od IT fakulteta, profesorska diploma i zanat građevinara, karta su za ulazak na švedsko radno tržište za sve stanovnike Balkana. Ovo su naime tri najdeficitarnije struke u Švedskoj, a poslodavci su spremni da izdvoje prilično visoke novčane naknade koje dosežu i do nekoliko hiljada evra.

dfergthzjukiwdsfeegrthz

Sudeći prema spisku deficitarnih zanimanja, Šveđani su "u škripcu" sa čak 72 zanimanja koje mogu popuniti radnici poreklom iz stranih zemalja, a koji ne poseduju pasoš Evropske unije.

Najpotrebniji su im IT stručnjaci, radnici zaposleni u prosveti, građevinari, lekari, medicinsko osoblje i fizički radnici, a za plate svojih budućih radnika švedska Vlada spremna je da izdvoji i do 5.000 evra neto primanja koliko se mesečno sliva u recimo džep doktora.

Tri zanimanja posebno potrebna

Prema podacima o ovogodišnjoj potražnji na poslovnom tržištu, Švedskoj su preko potrebni IT radnici koji poseduju iskustvo u ovoj oblasti. Budući da je Skandinavija jedno od područja gde se internet tehnologije najbrže raživaju, Šveđanima je neophodna pomoć dodatne radne snage što ide u prilog ljudima sa područja Balkana sa nekom od diploma IT fakulteta.

Za svoj posao budući radnici u ovoj struci biće prilično dobro plaćeni jer se primanja radnika u ovoj industriji kreću od 3.350, koliko zarađuju informatičari, do 3.750 evra koliko zarađuju IT radnici pri tehničkim službama.

U drugu grupu najtraženijih zanimanja spadaju i radnici u prosveti, odnosno nastavnici i profesori. Sami Šveđani kažu da nema dovoljno obrazovanog kadra koji bi mogao da predaje u njihovim školama, te pružaju šansu i strancima koji poseduju diplomu u ovoj oblasti. Mesečna primanja nastavnika i profesora iznose oko 2.370 evra.

Građevinari u deficitu nisu pojava sa kojom se bori samo Švedska već i većina razvijenih zemalja, te je Vlada ove severne zemlje spremna da izdvoji pozamašnu svotu novca kako bi privukla novu radnu snagu za rad na brojnim gradilištima u Švedskoj.

Koliko ova zemlja vapi za građevinarima govori i činjenica da mesečna plata građevinskog radnika doseže čak 3.380 evra.

Rad u turizmu i ugostiteljstvu

Kao četvrta najtraženija kategorija zanimanja izdvojila su se ona u ugostiteljstvu. Za sve one koji bar malo poznaju švedski jezik, imaju iskustva u radu na poziciji kelnera, ili na radu u kuhinji, ovo se može smatrati savršenom prilikom da bolje nauče švedski, usavrše engleski i zarade oko 2.900 evra na mesečnom nivou.

Potraga za "belim mantilima"

Pored toga što u najvećem broju oglasa za posao švedski poslodavci traže četiri pomenuta profila radnika njima nedostaje i radna snaga koja bi obavljala brojna druga zanimanja.

Šveđani su u potrazi i za medicinskim radnicima, te su često otvorene pozicije koje bi trebalo da popune apotekari, babice, medicinski biohemičari, medicinske sestre-tehničari različitih profila, od gerijatrijskih, hiruških, pedijatrijskih, rendgenskih, psihijatrijskih, pa sve do medicinskih tehničara koji rade na odeljenjima za hitnu medicinsku pomoć. Njihova mesečna primanja dostižu cifru od 3.400 evra.

Ovoj skandinavskoj zemlji potrebni su i lekari koji za svoj posao mesečno zarađuju sumu od 5.000 evra.

Koja su još deficitarna zanimanja?

Inženjeri, bilo da su u pitanju brodarski, građevinski ili mašinski, svi su dobrodošli u ovu severnu zemlju budući da su se i ovi poslovi našli na listi deficitarnih poslova. Za njihove angažmane poslodavci izdavajaju oko 3.000 evra.

Pored pomenutih zanimanja otvorena su radna mesta za brojne fizičke poslove, ali i za psihologe, rudare, zubne higijeničare, molere, stakloresce, komercijaliste ili operatere u kol centrima različitih profila čija mesečna primanja variraju od 2.500 do 3.000 evra.

Kako do posla i boravišne vize?

Kako bi na legalan način omogućili sebi boravak u Švedskoj srpski radnici moraju da apliciraju za neki od željenih poslova pre nego što se otisnu na put.

Nakon što dogovor o poslu bude zaključen, budući poslodavac je u obavezi da za svog zaposlenog koji ne poseduje papire Evropske unije traži boravišnu dozvolu.

Najjednostavniji i najbrži način za podnošenje zahteva za boravišnu dozvolu je putem elektronskog apliciranja koje obavlja poslodavac. Elektronske aplikacije stižu direktno u Zavod za migracije i imaju prioritet.

Ukoliko niste u mogućnosti ili ne želite da podnesete zahtev elektronskim putem, možete podneti zahev i lično u švedskoj ambasadi, a satus vaše elektronske aplikacije možete proveriti na stranici Zavoda za migracije tako što ćete ukucati broj vašeg dosijea ili kontrolni broj.

Posebu pogodnost za buduće radnike stvara situacija kada se posao koji žele da obavljaju nalazi na listi deficitarnih zanimanja, tada je moguće da nakon pronađenog posla radnici dođu u Švedsku i nakon toga traže dozvolu za rad, dakle, ne moraju da budu u svojoj matičnoj državi da bi tražili dozvolu.

Izvor:Blic

Komentari
+2 # Drmrpr 2019-06-05 19:51
Kao kod nas sa sve poklonima i privatnim plus državnim poslom dodje i više a ne plaćaš porez ako napraviš grešku ne odgovaraš i šta će na zapad
Prijavi moderatru
+3 # ACO srbine 2019-06-06 09:01
Ovako bi moglo biti i u srbiji - ali srbi bi radije da srbuju nego da prave raj na zemlji za sebe i svoje potomke...
Prijavi moderatru
+1 # Drmrpr 2019-06-06 14:41
Zadnjij 15 god. Lekarska profesija ucenjuje državu tako što au zacrtali da treba da imaju najveće plate a da ako pogreše ne odgovaraju lobi izuzetno jak a ne kolilo radiš toliko i da zaradiš. Dodju na posao kad hoće izlaze kad hoće pa u privatnu za vreme 8 časivnog držanog vremena u Srbiji je raspad sistema zdravstva a onda ovi sa 10se odmah zapošljavaju kao da imaju znanje u praksi za 10 jer teorija jedno praksa drugo a uglavnom deca dr završavaju sa 10 jer im kvitice tatice obezbede i obeleže šta da uče
Onda ima ih i u politici ekonomiji parvima ma svuda gde se vrti lova velika i okojoj etici vi pričate nekad bilo sada mali broj dr vredi
Prijavi moderatru
0 # Samir 2019-06-07 20:42
Lazu vas ljudi, ovamo nema sunca ni u jednom smislu....samo vas Srbija laze da vas iseli i skine sa drzavne statistike i nezaposlenosti. Ovo spinovanje slama mnoge ljude koji krenu grlom u jagode.
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click