Austrijska prijestolnica Beč desetu godinu zaredom proglašena je najboljim gradom na svijetu po kvaliteti života, pokazuju rezultati ovogodišnje studije svjetske konsultantsko-poduzetničke grupe Mercer.

bec ulica epa 

Mercer više od 20 godina provodi godišnje istraživanje kako bi pomogao kompanijama i organizacijama da procijene plate za svoje zaposlenike u inozemstvu.

U istraživanju se upoređuje 40-ak faktora u 231 gradu planete, a među faktorima su politička stabilnost, infrastruktura, zdravstvena zaštita, obrazovanje, stepen kriminala, rekreacija, kultura, briga o okolini, lične slobode...

U poređenju se sabiraju bodovi u svim kategorijama: političkoj, socijalnoj i privrednoj.

Tako je najbolje ocjene dobio Beč, na drugom mjestu je Cirih iz Švicarske, iz koje su još dva grada u Top 10 – Ženeva (9) i Bazel (10).

Treće mjesto dijele s istim brojem bodova kanadski Vancouver, njemački Minhen i novozelandski Auckland.

Top 10 kompletiraju njemački Dizeldorf (6), Frankfurt (7) i Kopenhagen (8).

Od Ljubljane do Tirane

Kada je riječ o regiji, i dalje je po Merceru najbolje živjeti u Ljubljani (Slovenija), koja je u odnosu na 2018. godinu napredovala za jedno mjesto i trenutno je 74. grad na ovoj listi.

Slijede Zagreb na 98. i Beograd na 139. mjestu, što su im iste pozicije kao i lani.

Sarajevo je napredovalo tri mjesta, sa 159. na 156. mjesto, a iz Mercera navode kako je to zbog "manjeg broja krivičnih djela".

Lošija situacija nego u Sarajevu je u Skoplju (161. mjesto) i Tirani (175).

Kao i u prethodnim godinama, na posljednjih pet podioka Mercerove liste su Kartum (Sudan), Port au Prince (Haiti), Sanaa (Jemen), Bangui (Centralnoafrička Republika) te Bagdad (Irak) na posljednjem 231. mjestu. 

Izvor: Al Jazeera i agencije