Nedavni poziv narodnog poslanika, a bivšeg muftije, Muamera Zukorlića upućen Ministarstvu spoljnih poslova Turske i Dijanetu (Uprava za verska pitanja Turske, prim. nov.) da zaustave one koji u njihovo ime razbijaju Islamsku zajednicu (IZ), ponovo je vratio pitanje šansi da se posredovanjem ove države reši spor i prevlada jaz među muslimanima koji žive na prostoru Srbije.

59972052 2DB9 4806 90CD 37DFC8D1C5CC w1023 r1 s 

Predstavnici duboko podeljenih islamskih zajednica (od oktobra 2007. godine u Srbiji postoje dve, prim. nov.) su: Melvud Dudić koji je na čelu IZ u Srbiji i reis-ul-ulema Sead Nasufović koji vodi IZ Srbije. Na obe strane smatraju da je uključivanje Dijaneta, kao vrhovnog verskog organa muslimana u Turskoj, u rešavanje njihovog problema dobrodošlo.

Nedavno je na skupu imenovanja novog sandžačkog muftije u okviru IZ Srbije Senada Halitovića u Tutinu, jednog od gradova Sandžaka, oblasti pretežno naseljenje Bošnjacima, prisustvovao predstavnik Dijaneta i ambasade Turske u Beogradu Fatih Jucel. On je preneo čestitke i pozdrave predsednika Dijaneta Ali Erbaše ovoj verskoj zajednici, kao i turskog ambasadora u Beogradu Tanju Bilgića.

Nakon toga se oglasio bivši muftija, danas narodni poslanik Muamer Zukorlić, koji je na Fejsbuku osudio i oštro odbacio ponašanje ovog turskog verskog organa. 

Takođe, tada je pozvao predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana, i "uvaženu braću" iz Dijaneta i Ministarstva spoljnih poslova ove zemlje da "ako nas volite barem pola kao što mi volimo vas, zaustavite one koji u vaše ime razbijaju našu islamsku zajednicu".

Lider IZ u Srbiji do pre nekoliko godina bio je Muamer Zukorlić, koji je pred poslednje parlamentarne republičke izbore 2016. godine skinuo versku odoru, kandidovao se za narodnog poslanika i ušao u Skupštinu Srbije, dok je na čelu druge zajednice do pre tri godine bio Adem Zilkić.

Potpredsednik Mešihata IZ u Srbiji Rešad Plojović, kaže da se od Dijaneta očekivalo mnogo više, naročito u periodu od 2014. do 2018. godine, kada se Zukorlić povukao sa čelnih funkcija u toj islamskoj zajednici, jer je on tada, ali i pre toga, označavan kao neko ko je smetnja za dodatni i veći angažman Dijaneta ili bilo kog drugog faktora iz Republike Turske.

"Posredovanje ili pomoć Dijaneta ili bilo kog drugog faktora je dobrodošlo uvek, a i sada. Međutim, svako posredovanje i pomoć se mora temeljiti na uvažavanju realnog, stvarnog stanja na terenu, kao i na iskrenoj nameri da se stvarno pomogne određenom prostoru, uz uvažavanje principa nepristrasnosti i pravednosti. Neprihvatljivo je i nemoguće da arbitar može biti neko ko je pristrasan ili ne daj Bože nepravedan", kaže Plojović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Plojović ističe da se mora znati da ovi problemi nisu nastali željom ljudi u IZ, već uticajem i direktnim mešanjem brojnih faktora sa strane, od političkih, kako lokalnih tako i državnih, do obaveštajnih i kriminalnih faktora.

"Osim njih i određeni spoljni faktori našli su svoj interes u pokušaju svrgavanja rukovodstva IZ 2007. godine i stavljanja u službu svih pomenutih faktora, gde bi IZ bila samo izvršilac naloga. Sve dok pomenuti faktori ne odustanu od namere podčinjavanja ili rušenja IZ, bojim se da će svaki vid posredovanja ostati bez rezultata. IZ je autonomna, slobodna, ima svoj sistem i ustanove, koje su nastale voljom i podrškom naroda koji živi na ovom prostoru i one se isto tako podrškom ovog naroda i održavaju i to je nešto što svako mora znati i poštovati", uveren je Plojović.

(radio slobodna evropa)