U potrazi za mirom i boljim životom Muhamed Bardahari iz Irana pre sedam meseci stigao je u Srbiju. Ono što ga izdvaja od drugih migranata je to što je, dok čeka azil da bi ostao u našoj zemlji, primio pravoslavnu veru.

dfsgetz45 

Mihailo uči srpski. Ovde je sa svojom suprugom Atusom, a žele da ostanu u Srbiji.

U skladu sa pravoslavnim običajima, uz prisustvo sveštenika i kuma, u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Loznici, 24. januara Muhamed je postao Mihailo. Ime je dobio po istoimenom svecu, a obeležavaće, kaže, i slavu.

„Slava je dan na koji se obeležava svetac koji štiti porodicu. Moja slava je sada sveti Jakov Persijanac i slaviću je 10. decembra“, kaže Mihailo.

Pre krštenja redovno je dolazio u crkvu i sa sveštenikom vodio duge razgovore o pravoslavlju.

„Mislim da je Mihailo čovek izuzetnog obrazovanja, izuzetnih ljudskih kvaliteta, izuzetne hrabrosti, čovek koji Srbiju doživljava kao slobodnu državu, državu u kojoj može slobodno da planira i organizuje svoj život i na slobodan način da se moli Bogu. Mislim da će on kao pojedinac u ovoj državi, ako mu se odobri pravo azila, dati veliki doprinos srpskom društvu“, rekao je sveštenik Miloš Petrović.

O pravoslavlju, Mihailo je znao dosta i pre dolaska u Srbiju, a nakon odluke da ovde zasnuje porodicu, nije, kaže, imao dilemu.

„Osećam se ovde kao da sam kod kuće, imam veliko poštovanje prema vašim ljudima i veri, jer su mi omogućili mir i sigurnost“, naglasio je Mihailo.

U narednih nekoliko dana, u lozničkoj crkvi biće krštena i Mihailova supruga, a za nekoliko meseci, kada postanu roditelji, i njihovo dete.