Dan nakon nezapamćenog masakra u Krajstčerču na Novom Zelandu, kada je desničarski ekstremista usmrtio 49 nevinih u napadu na dve džamije, Kurir je obišao Bajrakli džamiju, koja još od druge polovine 16. veka svedoči burnim dešavanjima na ovim prostorima.

1795987 0250 vlada sporcic 1 ls Tmurno subotnje popodne kao da je pojačalo neizvesnost i strah. Pridružili smo se dvojici vernika koji su povijeni sedeli na klupi i razgovarali tiho, gotovo šapatom.


- Daleko smo od Novog Zelanda, ali nikada niste dovoljno daleko od zla - rekao je jedan od njih, pomalo nervozno vrteći u ruci flašicu s vodom.


- Neljudski je to što nas vera deli. Svi smo od krvi i mesa. Niko ne treba da plaća dela svojih predaka. Ono što je taj čovek učinio, ne može da opravda nijedna vera, a ni sam Bog - govorio je mladić, povremeno gledajući u visoku kupolu Bajrakli džamije kao da je tražio potvrdu svojih reči.


Njegov prijatelj, koji takođe nije želeo da mu se pominje ime, potvrdio nam je da se posle pokolja na Novom Zelandu ne oseća spokojno.


- Nije nam svejedno. Znam da strah ljude čuva, ali ih isto tako i izbezumljuje. Džamiju stalno posećuju turisti. Možda neko od njih sutra umesto foto-aparata izvuče pušku. Ali dobro, neka Bog brine o nama. Mi ćemo u njega verovati. Više nigde na svetu niste bezbedni. Sedeli smo s prijateljima i zamišljali šta bi bilo da se našoj deci nešto dogodi. Ili da se desi nešto nama. Ko bi onda brinuo o njima - dodao je drugi mladić, a potom oborio pogled.


Ostavili smo ih sa njihovim brigama, u veri da će ih stvarnost razvedriti i da strah i zebnja neće nadvladati međusobno poštovanje i suživot pripadnika različitih vera koji vekovima žive na ovim prostorima.

Nema panike

Obezbeđenje nije pojačano


Naši sagovornici kažu i da obezbeđenje ispred Bajrakli džamije nije pojačano.


- Smatramo da nadležni ne žele da stvaraju paniku i s tim se slažemo. Činjenica je da je Beograd miran grad i da se zločini ove vrste u njemu ne dešavaju, ali je i Novi Zeland do pre dva dana bila mirna država. S ljudima se nikada ne zna, ali ne treba reagovati nepromišljeno - pričaju naši sagovornici. (Kurir)