Ako bi… Kad bi… Bilo bi…

rec.tajkuna 678x381

Najčitanije danas 

Najidealniji scenario za Srbiju bio bi da ministar Rasim LJajić dobije Oskara za ulogu komedijaša. Naravno, neće ga dobiti, ne zato što je loš komedijaš nego zato što je njegova priča o „idealnom scenariju“ besmislena. Mislim na LJajićev „najidealniji scenario za Srbiju“ po kome srpske firme treba da se udruže u regionalni konzorcijum i od ruskih WTB i Sberbanke, kao najvećih poverilaca, kupe Agrokor ili neki njegov deo. A naročito Agrokorove firme u Srbiji – Merkator S, Frikom, Mivelu, Dijamant i Kikindski mlin.

LJajićev komedijaški istup ne mogu da tumačim drugačije nego kao nepotrebno guranje nosa državnih činovnika u poslove koji nisu njihov delokrug rada za koji ih plaćaju poreski obveznici.

Ko od poslovnih ljudi ima interes da kupi neku od kompanija u Srbiji (ili Hrvatskoj) prijaviće se na tender kad ga, i ako ga, raspišu trenutni vlasnici Agrokora i pobediće ako da najbolju ponudu.

Umesto da izvuku neke ključne pouke i o tome nešto nauče laičku javnost, mediji licitiraju imenima novih vlasnika firmi koje je nekad u Srbiji kupio i izvanredno unapredio Ivica Todorić. Za mene je ključna pouka da je, recimo, Frikom postao „zlatna poluga“ srpske privrede zahvaljujući Ivici Todoriću koji tu fabriku nije odneo u Hrvatsku. Isto tako, ako poverioci Agrokora odluče da prodaju Frikom i kao kupac pojavi se Unilever, fabrika će opet ostati u Padinskoj Skeli. Neće je novi vlasnik uzeti „pod mišku“ i odneti iz Srbije. Toliko kao lekcija protivnicima privatizacije koji su Todorićevu kupovinu Frikoma gledali kao elementarnu nepogodu i smak sveta za srpsku privredu.

Živo me interesuje kakav je to LJajićev „regionalni konzorcijum“. Jasno je da u tom konzorcijumu ne bi bilo igrača iz BiH, Crne Gore i Makedonije jer u tamo nema moćnih kompanija za takav posao. Pa ko ostaje? Adris? Anti Vlahoviću ne trebaju partneri, on može i sam da od ruskih banaka kupi deo Agrokora, pa i ceo Agrokor ako je zainteresovan. Atlantik grupa? Emil Tedeski takođe može sam da kupi šta mu se poželi iz Agrokorovog portfelja. Ko će onda da čini regionalni konzorcijum?

Dakle, konzorcijum je glupost.

A što se tiče firmi iz Srbije, šta ministra LJajića briga ko od biznismena ima interes za Frikom ili Mivelu. Da neće možda država nekog od nas da sitnim i dozvoljenim pogodnostima učini konkurentnijim na tržištu, pa da budemo sposobniji od Nestlea, Krafta, Unilevera, Koka Kole… na tenderu kad se budu prodavali Frikom i Mivela. Hoće li možda država da vrati Miškoviću nezakonito zadržanu kauciju da bi i tih 12 miliona evra potrošio (ako je zainteresovan) na kupovinu Merkatora S? Naravno da neće, nego gleda da nam kad god može „slomije vrat“. I kako je to Aleksić odjednom dobar kupac za neku Agrokorovu firmu a zločesti je tajkun kad je pokušavao da kupi aranđelovački hotel Staro zdanje? Na sreću, svako od biznismena – Mišković, Kostić, Drašković, Aleksić, Jovanović, Matijević – ima dovoljno dobar kreditni rejting da može da dobije kredit od bilo koje banke. I svako će, naravno, dobro da izračuna isplati li mu se takva akvizicija. Kostić će, na primer, pristati da plati dobru cenu za Frikom samo ako postigne sinergiju Frikoma i svoje kompanije Flora Bečej. Ako nema te računice, besmisleno je izvlačiti zaključak da je on zainteresovan za Frikom samo zato što je njegova AIK banka kreditirala Merkator S.

Mi ne stojimo u redu za parče Agrokora. Ako se budu nudile Agrokorove firme u Srbiji (ili Hrvatskoj), a neki od nas budu zainteresovani, naravno da ćemo se javiti na tender.

Da li ćemo pobediti? Slutim da će konkurencija biti jaka i da će doći neki moćni igrači.

(Danas)