Brnabić: Za kršenje mere samoizolacije kazna zatvora i do 12 godina

Predsednica Vlade Srbije kazala je i da se šest osoba nalazi na respiratorima

thumbs b c 619f33b17f4f0d3a36f4328103afaa5b

Šest osoba nalazi se na respiratorima od ukupno 89 osoba koje su zaražene korona virusom, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i dodala da su problem srpski državljani koji dolaze iz inostranstva, zbog čega će za kršenje mera samoizolacije biti zaprećena kazna i do 12 godina zatvora, javlja Anadolu Agency (AA).

Ona je na konferenciji za novinare u Beogradu precizirala da je jedna osoba na respiratoru i zbog sezonskog gripa, a ne samo zbog korona virusa.

Kao stvar koja i dalje "muči sve nadležne" navela je povratak srpskih državljana iz inostranstva, jer nije poslušan apel nadležnih da se srpski državljani ne vraćaju ako ne moraju. To, rekla je, pokazuju podaci da su se u Srbiju vratile 65.142 osobe.

Kako je objasnila, u poslednjih 48 časova postojali su i slučajevi srpskih državljana koji su prethodno od zemalja u kojima su boravili dobili potvrde da su zaraženi korona virusom, a koji su uprkos tome došli u Srbiju.

"Zbog toga, Vlada Srbije je obezbedila tri posebna objekta u Vršcu, Požarevcu i Pirotu u kojima će biti do daljeg. Ukoliko vidimo da su prekršili samoizolaciju, oni će biti upućeni u ove objekte. Dodatno, ako to lice zarazi drugo lice i teško im naruši zdravlje može mu se izreći kazna od jedne do osam godina zatvora, a ukoliko zarazi drugo lice i time uzrokuje smrt može mu se izreći kazna od dve do 12 godina", rekla je.

Ona je najavila da se od sutra otvara i karantin u vojnoj ustanovi Morović, gde će biti lica koja nemaju boravište u zemlji.

Brnabić je kazala da je od juče počeo trend ubrzavanja broja potvrđenih slučajeva, te da se borba nastavlja tako što se svi "još adekvatnije i još bolje pripremaju za naredne dane".

Prema njenoj oceni, otkako je u 10 časova na snagu stupila mera zabrane izlazaka za starije od 65 godina u gradskim i starije od 70 godina u seoskim sredinama, disciplina građana je "na zavidnom nivou".

"Danas je disciplina na zavidnom nivou. Hvala najstarijima što to poštuju i hvala i ostalima kojih je takođe manje na ulicama", rekla je.

Predsednica Vlade Srbije izrazila je očekivanje da će u narednih 48 sati izaći sa predlogom kako da se penzionerima isplate penzije, kao i sa lepim vestima u vezi sa dezinfekcionim sredstvima.

U Srbiji je 15. marta uvedeno vanredno stanje, a od 20 časova večeras stupa na snagu i svakodnevna zabrana kretanja za sve, koja traje sve do pet časova ujutru.

Na vebsajtu Vlade Srbije, građani mogu pogledati i spisak kol-centara u svim gradovima i opštinama, a za pružanje pomoći starijima od 65 godina. (AA)

Komentari  
+4 # Krmadin 2020-03-18 23:10
A za Kokezu?On je bio u inostranstvu, zarazio se i onda doneo virus.Nije se testirao niti je proveo obaveznih 28 dana u karantinu.
Prijavi moderatru
+1 # NP 2020-03-18 23:59
Stavice ce VUČIJAK narod i u teglu ako treba , samo da uzme pare od kine . Sve politika , bas njih briga za nazod sto ce psihički i od straha da oboli . Bitno je da on uzme para . Gori je VUČIJAK od KORONE ... korona ce proc al VUČIJAK ostaje da laje i ubija narod godinama sa lažima i obećanjima
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

Mjesto Virus   Mjesto Virus
 N.Pazar 12    B.Polje 6
 Sjenica 1    Rožaje 0
 Tutin 0    Plav 0
 Prijepolje 3    Gusinje 0
 Priboj 1    Pljevlja 0
 N.Varoš 4    Berane 0
Podaci ažurirani 03.04.2020 godine

 1. Najnovije
 2. Najčitanije
 3. Komentari

Najbolje ocijenjeni korisnici

 • Face
  24 ( +221 )
 • Malo Morgen
  46 ( +163 )
 • Beli-beg
  2 ( +136 )
 • Sulejman Veličanstveni
  28 ( +89 )
 • Sejo
  13 ( +85 )
X

Right Click

No right click