VIDEO / Zukorlić o odnosima na Balkanu – Zar treba i 21. stoljeće da provedemo kao neprijatelji koji će živjeti zajedno a mrzeti se

Gost emisije “Intervju” bio je dr. Muamer Zukorlić, predsjednik Stranke pravde i pomirenja i narodni poslanik u Skupštini Srbije. Govorilo se o brojnim temama, između ostalog i o antagonizmima koji vladaju prema Bošnjacima. Dr. Zukorlić smatra da smo kroz predrasude i nagativnu emociju koja je naslijeđena iz borbe Srba i Crnogoraca protiv turske imperije dobili posljedicu da se na Bošnjake gleda kao ostatke Turaka, te da se najznačajniji dio negativne energije iz toga se regrutovao.

Capture1 

– Imamo frustraciju koja se desila od strane srpskog i crnogorskog naroda kroz proces oslobađanja i svega ono što se dešavalo do pada i odlaska Osmanlija sa ovog prostora, to se nekako fakturisalo nama Bošnjacima, odnosno muslimanima Balkana kao ostacima Turaka, a što nismo. Dakle, mi nismo ostaci Turaka, Bošnjaci su domicilni evropski narod koji ima svoju etnogenezu od 3000 godina što sam i uspješno naučno dokazao u svojoj knjizi “Drevna Bosna”. Time se i dalje bavim kroz jedan veoma ozbiljan projekat pod naslovom “Bošnjački DNK projekat” i sada sam osvježio poglavlje koji se tiče etnogeneze Bošnjaka i nova istraživanja koja sam u međuvremenu postigao kroz taj projekat a koja su empirijska, terenska gdje smo nekoliko stotina Bošnjaka iz Sandžaka i Bosne podvrgli DNK istraživanjima i gdje smo postigli veoma tačne rezultate a koji su na istoj liniji teza koje sam tada postavio ali sada više nisu teze nego nego su naučne činjenice i to je veliki iskorak. Rezultate istraživanja ću ugraditi u drugo izdanje Drevne Bosne jer u knjižarama gotovo da nemamo primjeraka prvoga izdanja.

Dr. Zukorlić smatra da se narodi na Balkanu što prije trebaju okrenuti pomirenju koje će zapravo biti investcija u budućnost. Dodao je put pomirenja potrebno imati tačnu dijagnozu i izbalansiranost.

– Ja mislim da je zaista stotinu godina eksperimenata previše. Mi imamo sto godina eksperimenta da saznamo istine sa jedne strane i sa druge strane sto godina eksperimenata da oprobane forme odnosa, pogotovo ovih neprijateljskih, shvatimo koliko su pogubne jer iza svakog rata, iza svih zločina, nije bilo onih koji su mogli imati dobrobit od sukoba a pogotovo od zločina. Ne može ni na kojoj strani biti profita i dobrobiti od zločina. Ja mislim da 21. vijek kada civilizacija ide svojim tokom dalje, idu integracije, mislim da je konačno došlo vrijeme da Bošnjaci kao narod i Srbi kao narod stave tačku i da otvorimo novu stranicu i da ono što se dešavalo u proteklih stotinu godina bude dovoljna lekcija da se naučimo pameti i da se okrenemo budućnosti. Hajmo pokušati realno sagledati sve što je bilo pa priznati, ovo je pogrešno, ovo nije trebalo, ovo je zlo, ovo je zločin, hajmo to osuditi i nastaviti dalje i uzeti to sve kao jednu investiciju koju bi uložili u budućnost, to je moja orijentacija. Zar treba i 21. stoljeće da provedemo kao neprijatelji koji će živjeti zajedno a mrzeti se i zatvarati se u neke svoje torove i nevrijednosno suditi o drugima.

On se osvrnuo i na djelovanje Stranke pravde i pomirenja u političkom životu Srbije. 

– Ono što mene čini jako radosnim jeste da je u ovoj zemlji, u državi Srbiji, neophodna stranka poput Stranke pravde i pomirenja. Da je neophodna jedna atipična stranka sa jednim atipičnim političarom na čelu koji će biti jedna vrsta korektiva, neka vrsta zadnje linije odbrane u onim vrijednostima koje idu u dekadenciji, u propadanju. To su duhovne, porodične, etičke vrijednosti, to je dosljednost iskrenosti i istini što je  nažalost postalo nešto što se ismijava u politici. Vi kada u politici kažete da ste iskreni i pošteni vi prosto izazivate podsmjeh, prosto ne može niko da vjeruje da se neko usuđuje da o tome govori, a kamoli da to jeste. E baš zbog takvog ambijenta ja mislim da je bitno da postoji jedan svjedok poput mene koji će tu biti kao neko ko se ponaša kao politički misionar. Za ovaj mandat sam u javnosti Srbije, nadam se, uspio da se pozicioniram na taj način i jako mi puno znači. Naravno, znače mi i glasovi, jer bez glasova ne mogu biti zastupnik naroda, jer ja glasove doživljavam kao potpise advokatu. I što više dobijem ovlašćenja, ja mogu više naroda da zastupam. Ja zato tražim glasove. Naravno ja u Parlament mogu da uđem sa 15.000 glasova, mogu i sa 30.000 i sa 45.000 ili 60.000 od toga samo zavisi koliko ću imati narodnih poslanika a to će značiti snagu stranke koju predvodim da zastupa te građane koji vjeruju u ove vrijednosti.

Dr. Zukorlić kazao će ostati dosljedan vrijednostima koje je zastupa, te da podrška njemu predstavlja odbranu tih vrijednosti.

– Nadam se da je za ove četiri godine mog javnog diskursa u Paralametnu i medijima, da je još jedan veći broj građana shvatio da ako da glas meni to neće biti glas za vlast i opoziciju, da to neće biti glas koji ide u masu tih glasova koji su “za” i “protiv”, već će to biti specifičan, etički profiliran, duhovno profiliran, estetski profiliran glas koji će se dati jednom zastupniku naroda koji će drugačije govoriti u tom Parlamentu. Dakle, glas koji neće podlegnuti trendovima, koji neće pristati da ga stihija zgazi, koga ne može da pregazi nijedan politički stampedo. Mislim da sam personalno u prilici da to budem i da sam dokazao za ove četiri godine da to mogu. Ja sebe vidim tu kao čuvara duhovnih, etičkih, tradicionalnih, porodičnih vrijednosti koje su ugrožene u ovom narodu.

Osvrnuo se i na mitomansko poimanje svijeta, kazavši da je to vrsta neselektivnog odnosa prema stvarnosti.

– To nastaje u nedostatku stvarnih izvora znanja i udaljavanju jedne zajednice od tih izvora znanja i tu već postajemo žrtve svog bezumlja. Ovaj nedostatak stvarnog znanja o istinama nas onemogućava da budemo sigurni u sopstvenom identitetu i to je glavni problem. Čovjek nema potrebu da mrzi ukoliko ima čime da se ponosi unutar sebe. Moja orijentacija jeste da sreću tražim u susretu sa istinom. Ukoliko laž usvojimo kao istinu ona će nas razoriti. Prvo što nas ne može dovesti do cilja a drugo što će razoriti sklad između mentalnog aspekta (duhovnog aspekta) i tjelesnog asketa. Praznina unutar sebe proizvodi nesigurnost, nesigurnost proizvodi strah, strahovi proizvode da se ta praznina potpuni mržnjom. Dakle, ne može se sa lažima živjeti ni sretno ni zdravo.

Pogledajte video :

Izvor: SANA

Komentari  
+9 # Karnex 2020-02-12 20:18
Upalite vase programe i videcete asortiman nasih proizvoda. Sirok asortiman govedjih pasteta.
Odgovori | Prijavi moderatru
-10 # Olivera 2020-02-12 20:19
Imaš moj glas Muamere.
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # zz 2020-02-12 21:38
Oljivera: i Hajdemi Popusi ce ga dati tebi.
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # zz 2020-02-12 21:39
Oljivera: Evo i Hajdenam Popusi kaze da imas i njegov.
Odgovori | Prijavi moderatru
+7 # Nur-Bec 2020-02-12 22:08
Zuki,pozuri sa izdavanjem tog drugog dijela "drevne Bosne" dok nije umro Filipovic ,jer onda moras traziti nekog drugog da ti napise knjigu.
Odgovori | Prijavi moderatru
-9 # NP 2020-02-12 22:57
Ako misliš da čoveku sa ovoliko kapaciteta, sa visokim iq, da treba neko da piše knjige, onda .... iskreno te žalim.
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # banda 2020-02-12 23:40
Najgore je to, što takvi kao ti su i njega ubedili da je naj ovo, naj ono,... On je jako elokventan, i ima bogato površno znanje kojim opčinjava one koji nisu baš mnogo čitali i nisu baš mnogo pismeni. Vrlo je "učogoran" što bi rekli naši, i ako bi se moglo istovremeno bi bio i Reis i Muftija i narodni poslanik i Ministar i gradonačelik i ... i bio bi uveren da to zaslžuje. A to ste takvi kao ti NP krivi. Restartovati treba i njega i vas za vaše dobro. Pogano je "uzeti brda"
Odgovori | Prijavi moderatru
-8 # NP 2020-02-12 23:44
Jedno pitanje, banda:
- Misliš li ti kao Nurka da njemu neko piše knjige?
Iskreno, pls.
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # banda 2020-02-12 23:57
Nisam čitao tu Drevnu Bosnu kojom se hvali i ne smem tvrditi ni da, ni ne,. Ali sobzirom na njegovu skromnost i politički talenat sve je moguće, čak i ta priča da je dr Filipović autor. Da je napisao to kada je bio mlad Muftija, još neiskvaren ovo zemaljskim čarima, verovao bih mu bez rezervno. Ali odavno on farba ovaj narod moj NP. Pare i vlast kvare ljude moj NP, a naročito one neiživljene
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # banda 2020-02-13 00:03
Što se tiče ove druge knjige, koja treba da se bazira na nekakvim empirijskim dokazima, on će biti koordinator a mnoge stvari će odraditi ovi njegovi sa Internacionalnog "profesori" i studenti, preko raznih seminarskih i diplomskih radova koristeći raznu luiteraturu. On će se verovatno zahvaliti saradnicima ni studentima na "suradnji" ali će se onako kao on zna skromno, pojaviti kao jedini autor
Odgovori | Prijavi moderatru
+10 # Живојин 2020-02-12 23:48
Шојићу, да ли си ти некад покушао да напишеш књигу или магистарску тезу? Колико за то физички треба времена? Или, ако ниси, колико ти је требало времена да напишеш обичан дипломски рад који се у просеку ради бар 6 месеци само то? Па како вундеркинд може ФИЗИЧКИ да постигне да напише докторску дисертацију, па онда још и књиге, да не силази са ТВ, скупштинске говорнице, свако мало води изборну кампању за неку функцију, обилази дијаспору, води странку и још подмирује 4 ханумице? Е, може, ако нам објасниш како се истовремено може бити на 4 места! Јасте да је у питању војвода санџачки, алиион је само војвода,није чаробњак! И ето, Јопет клевећуууууу, а тек што лажууууу да се за месец дана не може интернационално магистрирати и докторирати! ;-)
Odgovori | Prijavi moderatru
-8 # NP 2020-02-13 08:33
Znači koalicija Životinjko-Nurka na delu.
Zukorliću neko piše knjige?
)))
Ja razumem tebe Životinjko.
Ti nisi nikad napisao ni dobar pismeni iz srpskog a kamo li nešto više. Tebi pisanje knjige izgleda k'o da moraš da praviš Ajfelovu kulu.
Nego ... da bi neko pisao Zukorliću knjige mora biti inteligentniji od njega.
Bar do sad niko nije sporio niti osporio njegovu inteligenciju
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Живојин 2020-02-13 20:20
Ето и ми необразовани сељаци знамо да за магистријуме и докторате треба најмање по 4 године, а ти тако интернационално преобразован мислиш да то може код војводе санџачкога све за месец дана! Па може, али техничком грешком! ;-)
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # ISTINA 2020-02-13 01:55
A ti mangupe ,, NP,, zeleni, nezreo, kako to ti nisi tako inteligentan, skolovan, recit da napises korektan, pismen komentar pa bio negativan. Veze ti nemas o zivotu, samo znas da MRZIS, ti mrzis najvise sebe pa onda sve oko sebe ... zalosno da ne razlikujes sta je dobo a sta je lose, zalosno.
Odgovori | Prijavi moderatru
-7 # mehmed 2020-02-12 22:17
Zukurlic = intelektualna , sveopsta , svjetska .GROMADA . AFERIM svjetskiom UCITELJU.

Voditelju RESPEKT.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Ha 2020-02-13 11:53
....ne sviraj kuhrcu mehmedaga.
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Fuck 2020-02-12 22:56
Ovaj idiot htjeo bi reci ali nemoze da smo mi Bosnjaci vise Srbi nego Turci..
Eee politicki kepecu nemozes sa svojim tezama ubjediti ni Srbe a ni nas Bosnjake.Ja se sam u svakom smislu blizi Turcima nego ovim Srpskim zlocincima...zato cu protiv tebe glasati manipulatoru..
Odgovori | Prijavi moderatru
-6 # Enes 2020-02-12 23:12
Kako to zar nece ljider bojkotovat izbore :lol: :lol: :D
Odgovori | Prijavi moderatru
-10 # Dz.Kuric 2020-02-12 23:19
S nestrpljenjem ocekujem drugo izdanje Drevne Bosne uvazenog Dr. Zukorlica., vezano za nove rezultate naucnog istrazivanja o etnogenezi Bosnjaka dobijene putem DNK projekta.
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # Nur-Bec 2020-02-13 00:28
A za DNK projekat zaduzen zukijev sin,hahahahaha!!Opet pronasli nacin da ocerupaju ljude.Glupost pojedinih ljudi zaista nema granica :-*
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Dijaspora 2 2020-02-13 12:03
Naucni radovi Zlukomana Orljanskog? Hmmm? Pa da nije smesno bilo bi zalosno,ali eto neka ostane da je smesno. Pre svega,to naklapanje orljanskog seljaceta je upravo samo jedno obicno naklapanje(namerno ovako nazvano) koje nema nikakvu naucnu premisu a kamo li podlogu.
Jedino u cemu je uspesan zlukoman seljacic je to,sto ume manipulatorstvom reci da drzi baljove u zabludi,i da vesto zloupotrebljava bacionalne i verske vrednosti i institucije.
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Dijaspora 2 2020-02-13 12:14
A sto se tice te druge knjige koja ce mu toboze izaci, to je najveca manipulacija ,zloupotreba i podvala koja ce se desiti Bosnjacima. Da,i to treba naglasiti,da je to i jedna podla finansijska podvala i cerupanje finansijsko Dijaspore,jer je zlukomanov sin boravio po dzamijama u dijaspori i uzimao po 300 eura za DNK analizu. Posto se ta analiza rsdi,zna se u kom centru i pretpostaviti se lako moze sa kakvom namerom i pretpostaviti se lako moze od koga je porucena ta analiza i za kakve namere. Bosnjaci,cuvajte se ovog nanipulatora Zlukomana Orljanskog i sto dalje i od njega i od njegove nauke.
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Nur-Bec 2020-02-13 13:54
Aferim! To nema nikakve veze sa DNK analizom i naucnim radom vec samo sa novim nacinom izrabljivanja i kradje dijaspore.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # banda 2020-02-13 20:08
Izgleda da je tako. Za manipulaciju je doktor. Otvarajti narodu oči da progleda i da se čuva od manipulatora je veliki sevap
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Nur-Bec 2020-02-13 21:33
banda,vjeruj mi da upravo zato i komentarisem i upucujem kritike nadajuci se da ce ljudi doci tobe.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Живојин 2020-02-14 02:13
Нормалан човек, кад прочита ваше штптарофилске нацистичке и ратнохушкачке коментаре, поред свега и Шијићевих небулоза, ипак се определи за војводу санџачкога!
Ето, Јопет бушњачко наопако постање на делу - рејтинг Санџачког Приватног Предузећа дижете ви који му опонирате, а урушава га СПП шејтан-хоџица Шојић властитим бушњачким глупостима! :cry:
Odgovori | Prijavi moderatru
+11 # Samir 2020-02-13 07:15
Ovaj olinjali demagog misli da nije procitan i profilisan od strane Boshnjackog naroda. Ti si Zukorlicu obicna slina, lazov i manipulator. Tzv skolovani kriminalac bez karaktera i casti, samo se pogledaj u ogledalo i rezimiraj kakve si sve izjave Davao u svojoj sarenoj politicko Islamskoj karijeri pa ces mozda shvatit sopstvenu patalogiju prostaka i provincijalca koji nikada iz opanaka nije izasao...cast postenim seljacima, poljoprivrednicima i stocarima, Ali ovaj je ona najgora vrsta seljobera sa 1001 komplexom. Ti Zukorlicu nisi sposoban za bilo koji castan posao i mjesto ti je u zatvorskoj pidzami i ludackoj kosulji da lecis svoju umisljenu glavu od mnogih bolesti.
Ko si bre ti degenu da aboliras 200 god zlocina nad boshnjacima radi tvoje degenske akreditacije, licnih interesa i politickog statusa? Debilcino bradata!
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # banda 2020-02-13 09:16
Aferim
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Sandžak je vječan 2020-02-13 18:23
DNK analiza !!
Pljačka u svilenim rukavicama !!
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Istina 2020-02-13 19:20
Kakvi su ovo likovi do 1992 god nisu znali ko su ,a sad dokazi stari 3000 godina....
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Petar 2020-02-13 19:26
Sve sami eksperti ko da su doktorirali na Sorboni ili Kembridžu a oni završili Muftijin fakultet.Ko živi u tegli za poklopac misli da je nebo...
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Istina 2020-02-13 20:18
Do jučr smo bili ono što danas hoćemo da zaboravimo.Veliki Meša Selimović.....
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari