Vučić: Prilično su nam vezane ruke u slučaju Crne Gore

Srpska pravoslavna crkva se protivi novom crnogorskom zakonu jer predviđa da država postaje vlasnik vjerskih objekata ukoliko vjerske zajednice ne dokažu vlasništvo.

w 55723589 

A šta je to Srbija trebalo da uradi, zapitao je predsjednik te zemlje Aleksandar Vučić u odgovor na optužbe da Srbija nije dovoljno oštro reagirala povodom usvajanja Zakona o vjeroispovijesti u susjednoj Crnoj Gorikojem se protivi Srpska pravoslavna crkva.

"Kažite mi, šta to treba Srbija da uradi, pustite prazne priče", rekao je Vučić na RTS-u, upitan da prokomentariše primjedbe koje se mogu čuti u Srbiji da nije dovoljno oštro reagovao.

Zapitao je, ironično, da li onako "oštro" kako je Srbija reagovala kada je Crna Gora proglasila nezavisnost, ili kada je to učinilo Kosovo.

"Šta je trebalo da uradimo, sem da kažemo da smo osudili zakon, da podržavamo srpski narod i SPC", istakao je Vučić, prenio je Tanjug.

SPC protiv Zakona o vjeroispovijesti

Crna Gora je usvojila Zakona o vjeroispovijesti kojim se, između ostalog, predviđa da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata koji su izgrađeni do decembra 1918. godine - ukoliko vjerske zajednice ne dokažu vlasništvo, što je izazvalo burne reakcije u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kao i proteste sveštenika i vjernika.

Skupina intelektualaca iz regije u pismu koje je medijima u ponedjeljak uputio Helsinški odbor za ljudska prava navodi se da je Srbija kriva za destabilizaciju stanja u Crnoj Gori, kao i za ugrožavanje mira, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka u toj zemlji.

"Strateg, pokrovitelj, logističar i naredbodavac posljednjeg pokušaja destabilizacije Crne Gore je službeni Beograd, odnosno vlasti Srbije, Srpska pravoslavna crkva i najveće oporbene stranke", istaknuto je u apelu koji potpisuje 88 osoba iz javnog života regije, prenije je HINA.

Vučić: Apel nema veze sa Đukanovićem

Vučić je odbacio apel, ocjenjujući da apel intelektualaca iz bivše Jugoslavije nema veze sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem već sa stavom, kako je rekao, „da je Srbija uvek i za sve kriva“.

"Važno je da se stvari smiruju a ne da se tenzije podižu. Mi smo braća i ne bi smelo nikada da dođe do sukoba. Želim da ne dolivam ulje na vatru i da ne kvarimo odnose sa Crnom Gorom", kazao je predsjednik Srbije.

Upitan kako će Beograd zaštiti prava Srba u Crnoj Gori, Vučić je kazao da su "ruke prilično vezane jer nema više državne zajednice". 

"Crna Gora je 2006. postala nezavisna država, siguran sam da bi bio drugačiji rezultat na referendumu da samo bio na vlasti tada. Svim srcem bih se borio za opstanak državne zajednice. Da su tada postojali ljudi koji bi se na ozbiljan način bavili kampanjom, ne bi Milo Đukanović dobio ni 50 a kamoli 60 posto glasova", kazao je Vučić.

Najavio je da će sa patrijarhom Irinejem sutra razgovarati o položaju SPC-a u Crnoj Gori i o mogućem formiranju komisija koje će sa pravnog aspekta pokrenuti to pitanje pred različitim međunarodnim organizacijama, prenijele je Beta.

Izvor: Agencije

Komentari  
+4 # Jašim 2019-12-31 10:06
Jedi sad govana vučko ne jebe te Milo 1% a ni vise niko u regionu no cuvaj jos beogradski pasaluk da ne izgubis
Prijavi moderatru
-2 # Istina 2019-12-31 10:22
Bitno da Bakira Zivkovica karaju svi.
Prijavi moderatru
-1 # Sipu 2019-12-31 11:34
Racq
Prijavi moderatru
+2 # Milos 2019-12-31 12:51
Da si se i.malo umesao bile bi sankcije,osude,prica o velikosrpskoj hegemoniji...
Pomisli Crnogorci..hahaha,dobro ih je Njegos opisao u Gorskom vijencu ,dok su se turcili za veceru.
Prijavi moderatru
0 # NP 2020-01-01 10:53
Al kad pocnu pricu za ove nacionaliste, te ne smije niko da dira srpski narod i srpske svijetinje. Realnosti malo i nece bit problema ni za srbe u srbiji ni za srbe bilo gde. Nema velike srbije, srbija je ko vojna sila inferiornija u odnosu na sve u regionu jer su ili clanice natoa ili su u fazi priključivanja tako da sa onim migovima moze samo da se namiguje :)
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click