Thaci: Kosovo spremno za mirovni sporazum sa Srbijom

Spremni smo nastaviti dijalog sa Srbijom i postići konačni mirovni sporazum, kazao je predsjednik Kosova tokom susreta s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom.

thaci macorn epa 1

Predsjednik Kosova Hashim Thaci je tokom susreta s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom izjavio da je "Kosovo spremno za mirovni sporazum sa Srbijom".

Thacijev kabinet u Prištini je saopćio da su on i Macron razgovarali o dijalogu Kosova i Srbije te o euroatlantskoj perspektivi Kosova i Zapadnog Balkana, prenosi Beta.

"Spremni smo nastaviti dijalog sa Srbijom i postići konačni mirovni sporazum, koji će donijeti obostrano priznanje i članstvo u Ujedinjenim narodima", izjavio je predsjednik Kosova.

'Kosovo ima samo jedan cilj'

Po Thaciju, to znači i "kompletiranje međunarodne konsolidacije Kosova" i otvorit će put stranim ulaganjima.

"To znači razvoj za Kosovo. To znači više mogućnosti za prosperitet, za bolji život svih građana Kosova", rekao je Thaci.

Ponovio je da Kosovo ima samo jedan cilj - članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji.

Macron je, kako je saopćeno, "izrazio podršku održivom miru i razvoju na Kosovu i u cijeloj regiji".

Vučić zahvalan Macronu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić se u Parizu zahvalio Macronu na dobrodošlici, javlja Beta.

Ispod fotografije Vučića i Macrona, na nalogu "buducnostsrbijeav" na Instagramu, piše: "Dragi prijatelju @emmanuelmacron hvala na srdačnoj dobrodošlici", a dalje i da "predsednik Vučić prisustvuje večeri koju je predsednik Francuske Republike @emmanuelmacron priredio za šefove država, vlada i predstavnike međunarodnih organizacija".

Tokom trodnevnog boravka u Parizu, saopćio je ranije njegov kabinet, Vučić će se u utorak sastati s Macronom i prisustvovati otvaranju Drugog pariškog foruma o miru.

Vučić će učestvovati i u razgovoru o 75 godina Ujedinjenih naroda i na panelu "Mišljenja mladih o multilateralizmu", u okviru 40. zasjedanja Generalne konferencije UNESCO-a.

Sastat će se i s generalnom direktoricom UNESCO-aAudrey Azoulay i održati govor na 40. zasjedanju Generalne konferencije UNESCO-a.

Izvor: Agencije

Komentari  
-1 # Olivera 2019-11-12 16:58
Daniloviću, Kosovo treba da bude spremno da isprati mnoge svoje ščiptare put Haga. I to na duži vremenski period. Kosovo treba da bude spremno da će biti još država koje će povući priznanje nezavisnosti južne srpske pokrajine. Kosovo treba da bude spremno na političku nestabilnost i sve veće uverenje svojih mentora da su se preračunali kada su tipovali na šćiptare. I ima još toga, ali ne treba vam baš sve crtati.
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click