Protest "1 od 5 miliona" održan je večeras u Beogradu, a kolona je prošetala centralnim gradskim ulicama, od platoa ispred Filozofskog fakulteta do zgrade dnevnog lista "Politika". Okupljeni, koji šetaju već deveti put za redom, zatražili su ostavku ministra prosvete Mladena Šarčevića, direktora RTS Dragana Bujoševića, a ispred Predsedništva Srbije ostavili su kutije za pisma građana predsedniku Aleksandru Vučiću.

rZhk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvT1RrN01EQV8vNjIyNjZjMzNkNmE5NWJiMTk2NmFiNzBjMWYyYzZkZDguanBlZ5GTAs0C5ACBoTAB 

- Poručujemo vam da ne možete da se šalite sa nama i da na vaše laži nećemo da ćutimo. Večeras su sa nama studenti. Hvala profesorima što su osvestili svoje studente da ne daju "Šarčevićima" sa svojim privatnim fakultetima da ih gaze. Zbog svih hrabrih građana Srbije i Beograda, nećemo odustati. Vidimo se sledeće subote u isto vreme, na istom mestu. To je jubilarni 10. protest. A mi poručujemo, nas je ipak više, brojaćemo do 10 miliona - poručila je na kraju protestne šetnje jedna od organizatorki protesta Jelena Anasonović.

Kolona je od platoa ispred Filozofskog fakulteta krenula Terazijama, pa ulicama Kralja Milana i Kneza Miloša do Takovske i RTS-a, a zatim i do Makedonske i zgrade dnevnog lista Politika. Ulice kojima su se kretali bile su zatvorene za saobraćaj.

Okupljeni su ispred predsedništva ostavili kutije za pisma predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Kutije bi, prema planu, trebalo da ostanu tu do kraja protesta, a onda u ponedeljak da budu predate u Predsedništvo.

Kolona je produžila ka zgradi Javnog servisa, a na vratima su zalepili poruku za direktora RTS Dragana Bujoševića.

- Dragi Bujke, da se manje prljaš, dobićeš četku da obraz istrljaš - piše u poruci.

Uz zvuk odjavne špice dnevnika, kolona je produžila ka Svetogorskoj ulici i zgradi Politike, gde su, kao i prošle nedelje zalepili trake sa natpisom "cenzurisano".

Okupljenima su se, na početku, obratili profesorka Filozofskog fakulteta Marija Bogdanović, muzičar Marko Šelić Marčelo i Slađana Stanković iz udruženja malinara, koji su se ove subote priključili protestima. Zatražena je ostavka ministra prosvete Mladena Šarčevića, koji je za brojne profesore univerziteta koji su podržali proteste rekao da, među njima "nema ozbiljnih imena".

Na početku, govorio je jedan od organizatora Miodrag Simović, koji je pročitao pismo studenata FPN. 

- Mi studenti FPN ovim putem dižemo glas protiv vlasti, skrnavljenja slobode. Svesni smo da mnogo mladih sa fakultetskim diplomama odlazi iz zemlje. Oduzeli ste nam dostojanstvo kupovinom diploma, oskrnavili ste sve ono čemu nas profesori uče, a vaš ministar (Mladen) Šarčević je sve te profesore nazvao neozbiljnim imenima. Zato tražimo njegovu ostavku - poručili su studenti FPN u pismu, u kome su pozvali kolege sa drugih fakulteta da se priključe protestima.

Profesorka Marija Bogdanović, koja je bila dekan Filozofskog fakulteta tokom protesta 1996/1997, rekla je da se od 1968. godine građani okupljaju na platou ispred Filozofskog da se bore za demokratsko društvo.

- U ovom protestu smo zajedno, kao misleći ljudi koji hoće da žive u demokratskom društvu, a ne zatvorenom. Imamo podršku i naših kolega iz inostranstva. Za ministra prosvete je njegov resor ništa. Živimo u društvu u kome se lična karta prilikom zaposlenja menja partijskom knjižicom i kupljenom diplomom, a plagijati su tabu tema. Ako je sve dobro, zato je građanstvo na ulicama - rekla je ona.

Potom se obratila i Slađana Stanković ispred malinara:

Došli smo da iskažemo nezadovoljstvo zbog situacije u kojoj se nalaze poljoprivrednici i malinari širom Srbije. Već godinu i po dana bijemo bitku sa ovom vlašću koja ćuti nad problemom i obmanama. Dižemo glas protiv nepravde, lažnih privatizacija i lažnih reformi koje vode strahu za golu egzistenciju i propadanju - rekla je ona.

Okupljeni su nosili transparente sa natpisima "Mi smo uz narod, ne uz sadašnje i buduće lopove", "Napolju je vučje vreme", "Dosta obećanja i laži, penzioneri su gladni, a sa razglasa se čuju pesme "Izađi i bori se", "Barbarina pesma", "Vraćaju se devedesete"...

Marko Šelić Marčelo poručio je u svom obraćanju da je tu da bi ohrabrio ljude da uzmu svoje dostojanstvo nazad:

- Došlo je preko glave i mnogo višima od mene. Dalje neće moći. Ja nisam ovde da se rugam krezubima, jer krezubost me asocira na siromaštvo i nemaštinu. Nisam tu da kinjim one koji nemaju hrabrosti, nego da ih ohrabrim da uzmu svoje dostojanstvo nazad. Ustanite i probudite se. Ovde sam da za sve iz vlasti tražim lustraciju, a da postoji sud za neumesno i bahato, na njega bi ih trebalo izvesti - reka je on i nastavio:

- Ti zamišljaš da je najbolje društvo štrumfova, gde je jedan glavni a za njega svi isti rade. I da smo svi mi ostali niko i ništa... Nećemo stati... Zapamtite, mržanja nikada ne pobeđuje, to čak i deca, čitanjem bajki, znaju. Do pobede i do slobode, hrabri ljudi.

Na protestu su bili i Dragan Đilas i Boško Obradović. (Blic)