Srbijanski glumac Miki Manojlović jednom prilikom ispričao je anegdotu kako je njegova baka, Francuskinja, bila ljuta kad je Francuska dala nezavisnost Alžiru i priznala ga.

DFGER6Z45 

Upitan kako bi reagovao da Srbija prizna nezavisnost Kosova, on je rekao da se ne bi ljutio.

"Sećam se toga, baka je bila jako ljuta. Ja ne bih bio ljut da Srbija prizna Kosovo. Drugo, mislim da sa svim greškama koje su pravljene u poslednjih 110 godina sa srpske strane prema Albancima i obratno, sa svim albanskim i srpskim slabostima, politika nasilja nikad ne dovodi ni do čega. To se i pokazalo", kazao je Manojlović za Deutsche Welle i dodao:

"Ovo što se sad događa nije kraj. To je 'neverending stori' (beskrajna priča). Treba naći neko rešenje, ali ga trenutno nema na vidiku. Teško je to. Ne smemo da zaboravimo da je srpska država tamo stvorena".

Upitan o političkom angažmanu glumaca i umjetnika generalno, Manojlović je rekao da oni jesu "politički umiješani". Prema njegovom mišljenju, današnja opozicija nema program i njen protest je uzaludan.

"Za politiku su potrebni mnogi darovi, a glumci, ako su
inteligentni – a ima i takvih, ne mnogo, ali ih ima – su pre svega
senzibilni. Oni vide kada se nešto događa. Međutim glumci, i ne samo
glumci nego i umetnici, su i impulsivna bića, ali politički deluju
nezrelo. Glumci su na početku prepoznatljivi i zato su svi bili
iskorišćeni. Devedesete pa kasnije. Sve partije su iskoristile
umetnike", kaže Manojlović.

Kako je naveo, kada su Demokrate došle na vlast, donijele su zakone koji su uništili pozorište. Oni su išli na tržišnu kulturu, a to ne ide u tako siromašnoj zemlji. Odnos prema kulturi odredio je njihov kasniji poraz. Demokrate ne vole kad čuju takvu kritiku, ali to je tako.

"Dakle umetnici se iskorišćavaju na početku. A tako će biti i sada. Ne želim ništa mnogo da kažem ali: opozicija sada, ona nema program. Tako da je njihov protest uzaludan. Oni protestuju zbog 31-ne stvari", zaključio je Miki Manojlović.