Novi investicioni ciklus od 10 milijardi evra omogućiće dalji rast srpske ekonomije i podizanje BDP-a u narednim godinama na više od pet odsto, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je istakao da očekuje da strane direktne investicije dođu do 3,8 milijardi evra.

Vučić je, govoreći na TV Prva, rekao da će se investicioni ciklus finansirati iz rasta sopstvenih sredstava, koja se ostvaruju zahvaljujući boljoj ekonomskoj situaciji.

Budžet Grada Beograda za narednu godinu biće dvostruko veći, rekao je Vučić i podsetio na teške reforme apostrofirajući 2014. godinu kao godinu kada su izvršene najteže ekonomske reforme.

"Mi smo sada na odličnom putu", istakao je Vučić i podvukao da će prosečna plata u Srbiji do kraja godine biti između 500 i 510 evra.

On je, poredeći plate u Srbiji sa regionom podsetio na raniju situaciju po ovom pitanju u Srbiji i istakao da će na Zapadnom Balkanu naša zemlja biti prva po visini minimalnih zarada.

"Svaka stopa rasta, veći prihodi u budžetu biće veće plate i penzije, zato će i ove godine lekari i medicinske sestre dobiti veće plate, i one neće biti uvećane za manje od 10 odsto", rekao je Vučić.

To nije nešto što se najavljuje pred izbore, rekao je Vučić i objasnio da je pred izbore inače uvek "obećavao" trud, rad, znoj...

Podsetio je na uspeh Srbije na Londonskoj berzi i prodaju desetogodišnjih obveznica, što pokazuje da strani investitori imaju poverenje u našu zemlju. Predsednik je dodao da očekuje da industrija softvera u Srbiji u naredne tri godine premaši vrednost izvoza poljoprivrede iz naše zemlje.

Petogodišnji invesicioni plan od 10 milijardi evra biće usmeren na nekoliko nivoa, objasnio je Vucić. Pored infrastrukture, za koju se već sada traži 14,6 milijardi, rešavaće se i kanalizacija i vodovod u Srbiji.

On je objasnio da su putna, železnička, avio infrastruktura od velikog značaja za građane. Pored toga predvidđno je ulaganje u zdravstvo, kao i za mlade bračne parove i dodatne mere pronatalitetne politike.

Vučić je napomenuo i da je u prvih sedam meseci rođeno 563 više dece nego prošle godine, što je oko 1.000 dece više na godišnjem nivou. U celoj centralnoj Srbiji zabeležen je rast nataliteta, a samo minimalni pad u Vojvodini. Najavio je pomoć države za četvrto dete, kao i za prvo kao i za prvo dete, a dosadašnja pomoć biće trostruko povećana.

Deo investicionog plana odnosiće se i na inovativne tehnologije, a milijarda evra predviđena je za infrastruktru za naučno tehnološke centre, rekao je Vučić. On je najavio da će se u decembru 2021. godine ići brzim vozom do Novog Sada 27 minuta, a sporim 35 minuta.

Kako je dodao, sada se radi sa kienskim partnerima pruga Beograd-Niš-Preševo na kojoj će brzina biti 160 kilometara na sat, kao i Valjevo-Vrbnica, na granici sa Crnom Gorom.

"Ogroman je novac u pitanju. Za deset dana, posle 75 godina, pri čemu su svi govorili da neće biti tog puta, mi 18. avgusta otvaramo put Obrenovac-Čačak. Uložili smo stotine miliona evra u puteve, završavamo sve to, to je velika radna pobeda na radost svakog građanina a najveći problem je to što će deset dana biti gužva", kaže Vučić.

Do 18. decembra biće završen put Surčin-Obrenovac, a završava se kompletan auto-put ka Bugarskoj, i on će, zbog problema sa klizištima i drugim problemima, biti otvoren u oktobru.

Izvor:Tanjug/Blic