Srbijanski košarkaš Nikola Kalinić je prije nekoliko dana između ostalog rekao: "Kosovski boj je bio prije 600 i više godina, a dosta decenija to nije naša teritorija"

vucic kalinic 

Upitan kakvu reakciju javnosti očekuje kad iznese svoj stav o Kosovu, budući da je košarkaški reprezentativac Nikola Kalinić prošao “kao bos po trnju”, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da zna “kakva će mu biti sudbina” nakon što predloži građanima Srbije svoj plan o Kosovu i Metohiji, ali je dodao da se plaši da do toga neće ni doći, jer je situacija sa taksama pokazala da je s Prištinom teško postići bilo kakvo rješenje.

“Nisam optimista, ali to ne znači da ću da privlačim političko povjerenje zasnovano na licemjerju, već ću da govorim istinu narodu, ma koliko to boljelo i ma koliko morao da gubim političke poene”.

Predsjednik kaže da je s pažnjom pročitao Kalinićev intervju i da mu je bio interesantan i ističe da Srbi umiju da budu licemjeri, jer znaju da osude i kažu najružnije reči, ali im nije lako da kažu šta nije tačno od onoga što je Kalinić iznio.

“To što vas neko osudi u jednom danu, ne znači da će tako rasuđivati i buduće generacije”, rekao je Vučić i dodao da je Kalinić odličan sportista koji je zadužio Srbiju i donio mnogo medalja svojim klubovima.

Vučić kaže i da zna svoju sudbinu ukoliko mu se ukaže šansa da bilo šta predloži narodu i da od toga neće bježati, ali da se plaši da u tu situaciju nećemo ni doći.

“Zato što ova situacija sa taksama urušila svaku vrstu kredibiliteta razgovora i povjerenja”, rekao je Vučić i upitao o kakvom rješenju se govori ukoliko Priština nije spremna da ukine anticivilizacijske takse i na koji način se onda može doći do mnogo težih rješenja za obje strane.

Kaže da vjeruje da građani ne biraju državnike i vladu kako bi im oni zadovoljili želje i sujetu, već da bi radili najbolje za svoju zemlju.

“Tako sam se ponašao i tako ću se ponašati i uvjeren sam da će ljudi to razumjeti”, rekao je Vučić.

Kalinić je, između ostalog, u intervjuu dnevnom listu “Blic” rekao: “Kosovski boj je bio prije 600 i više godina, a dosta decenija to nije naša teritorija. Niko ne živi od prošlosti i što se prije pomirimo sa sadašnjošću i nastavimo dalje, bolje će nam biti”.