Poruka IZuS i ef. Plojovića Erdoganu: Uzvišeni Allah prije poniženja šalje upozorenje, a vi ste ga na zadnjim izborima dobili

Piše: Rešad ef. Plojović

erdogan izus 696x469

Već duže vrijeme razmišljam o politici aktuelne turske vlasti i njenom odnosu prema Sandžaku, Bošnjacima i muslimanima Balkana općenito, pokušavajući da je razumijem, opravdam i prihvatim, međutim, kako vrijeme odmiče to je sve teže. Ponekad poželim puno toga reći, ali se sjetim, ili me prijatelji posavjetuju, da nije baš mudro sve što se misli i kazati, međutim, ipak postoji granica koja kada se pređe nije mudro ni šutjeti, jer šutnja može biti pogrešno shvaćena, a čovjek postaje odgovoran i saučesnik u grijehu.

Aktuelni predsjednik R. Turske, Redžep Tajip Erdoan, ozbiljnu političku karijeru započeo je sada već prilično davne, u Bosni još uvijek ratne, 1994. godine na mjestu gradonačelnika Istanbula, koja je trajala do 1998, a potom se nastavila 2002. kada je njegova AK partija, koja se otcijepila od svog lidera i učitelja rah. Nedžmedina Erbakana, pobijedila na izborima i stekla pravo da formira Vladu. Istina da u prvom mahu Erdoan nije prošao kao zastupnik u Parlamentu, već je to uspio tek nakon ponavljanja izbora u jednoj od provincija, te su se nakon što je dobio poslanički mandat i ostavke premijera Abdulaha Gula na mjesto premijera stekli uvjeti da Erdoan može preuzeti premijersku poziciju, koja je trajala od 2003-2014, a potom je od 2014. nastavljena preuzimanjem predsjedničke pozicije, opet od svog prethodnika Abdulaha Gula i traje sve do danas. 

Politika aktuelne turske vlasti, ili bolje rečeno Erdoana, jeste politika krupnih riječi, velikih parola, poruka i obećanja, nuđenja pomoći i zaštite obespravljenih muslimana kojima se čini nasilje, kako bi na taj način osvojio njihova srca i podršku. Posljedica takve politike, krupnih riječi i velikih, neostvarenih obećanja jeste da je ugled aktuelnog predsjednika prilično oslabio u muslimanskom svijetu, kod nekih do te mjere da su ga proglasili i neprijateljem muslimana te države, što je učinio saudijski učenjak blizak saudijskom režimu, šejh El-Megamisi, koji je tokom TV nastupa naveo određene privilegije koje je  Erdoan uživao u Saudijskoj Arabiji, dodavši da se radi o: “čudnom čovjeku koji sanja da bude ono što nije…“. Međutim, moja namjera u ovoj analizi nije da idem daleko niti široko i analiziram opće stanje u cijelom, nažalost, podijeljenom muslimanskom svijetu, jer bi za to trebala čitava knjiga, već osvrt na politiku i odnos prema nama – muslimanima u Srbiji, Sandžaku i okruženju. 

Nakon osvajanja vlasti u Turskoj i učvršćivanja pozicije na mjestu premijera, raste i interesovanje aktuelne turske vlasti i želja za ostvarivanjem ozbiljnog uticaja na balkansko okruženje, posebno na muslimane tog prostora, naročito Bošnjake i Albance. To se potvrdilo brojnim posjetama visokih zvaničnika R. Turske: predsjednika Abdulaha Gula, ministra vanjskih poslova Ahmeta Davutoglua i drugih, pa sve do premijera Erdoana. Tako je Srbiju 2009. godine u ime aktuelne vlasti posjetio predsjednik Abdulah Gul, što je bila posjeta od historijskog značaja, jer je uslijedila nakon 23 godine pauze ili zastoja u odnosima Srbije i Turske, koje su svoje diplomatske odnose uspostavile 1879. godine, to jest nakon Berlinskog kongresa i odvajanja Sandžaka od matice Bosne. Posjeta turskog predsjednika je od strane srbijanskog političkog vrha, predvođenog Borisom Tadićem, označena kao historijska, a odnosi kao „najbolji u historiji“, što je tokom kasnijih posjeta samo ponavljano i iznova konstatovano. 

Zanimljivo da je tokom prve posjete Sandžak označen kao most te saradnje, da su organizirani forumi i sastanci političkog vrha i poslovnih ljudi iz Turske i Srbije (čitaj Sandžaka) u cilju pomoći i razvoja Sandžaka i da je prilikom tog prvog, historijskog susreta bilo planirano, ni manje ni više, nego otvaranje industrijske zone na Pešteri, u selu Ljeskovi kod Tutina, kolokvijalno poznate kao „Ljeskova Siti“ ili kako je to Ugljanin kazao „slobodne zone sa industrijskim parkom, za koju je planirano da se izdvoji milijardu eura, gdje je naša obaveza infrastruktura, a novac će doći iz Turske, što će finansirati Eksim banka“. Početak radova je trebao da otvori turski predsjednik Gul, čiji je dolazak bio najavljen, doček pripremljen i očekivan, ali se u zadnjem trenutku sve izjalovilo, jer je iz protokola turskog predsjednika javljeno da on neće doći na Pešter. Uslijedilo je ubjeđivanje i molbe od strane Ugljanina da se Gul makar nakratko samo pojavi na Pešteri, ali se to nije desilo, tako da je ovaj projekat (p)ostao predmet šege lokalnog stanovništva sa obećanjima Ugljanina i njegove vlasti. Tada je obećano da će se vršiti sanacija i obnova puta od Novog Pazara ka Tutinu i Sjenici, što će Turci finansirati. Od svega što je obećano prilikom te posjete Srbiji krenulo se je sa realizacijom projekta u Bujanovačkoj banji, što je izazvalo proteste širom Srbije protiv turskih investicija u Srbiji. Srpska intelektualna i nacionalna elita tog vremena bila je protiv turskih investicija, smatrajući ih otvaranjem vrata turskom povratku na ove prostore, u čemu se posebno isticao orjentalista i „islamolog“ Tanasković dr. Darko. 

Odmah nakon toga, 2010. uslijedila je posjeta i turskog premijera Erdoana Srbiji, nakon što je prethodno održan sastanak političkog vrha Srbije i Bosne u Turskoj, te potpisana Istanbulska deklaracija, a također i usvojena deklaracija u Parlamentu Srbije o „osudi zločina u Srebrenici“  sa tijesnom većinom, to jest sa dva glasa više od pola, za koju su glasali tadašnji predstavnici Bošnjaka u Srbiji i Sandžaku, Ljajić i Ugljanin, a koja ni u jednom svom dijelu ne spominje pravnu kvalifikaciju tog zločina, to jest genocid na Bošnjacima. Protiv ove deklaracije jedino je Islamska zajednica, predvođna predsjednikom Mešihata i glavnim muftijom Muamer ef. Zukorlićem, digla svoj glas i odbacila je, smatrajući je „neadekvatnom, nesvrsishodnom i nipodaštavajućom“. Međutim, to nije imalo uticaja na aktere jedne i druge strane, jer je sam muftija Zukorlić prethodno, za vrijeme mandata turskog ambasadora Suha Umara, označen kao remetilački faktor u odnosima Srbije i Turske zato što se „jedino on zalaže za autonomiju Sandžaka“. Pomenuti ambasador, koji je svoj mandat okončao 2009, ostao je i ostat će upamćen i upisan kod Bošnjaka kao predstavnik turske vlasti koji je Bošnjacima i muslimanima u Srbiji nanio nesagledivo teške posljedice, jer je preko njega išlo lažno predstavljanje i najgnusnije optužbe na račun čelnika Islamske zajednice, posebno muftije Zukorlića, nadležnim organima u Turskoj, što je rezultiralo pripremom plana za njegovo svrgavanje sa mjesta predsjednika Mešihata, u čemu su učestvovali različiti srbijanski faktori, intelektualno-crkveni, politički, policijski, kriminalni i drugi, ali isto tako i pojedini turski, koji su u tome vidjeli korist, posebno čelnici i predstavnici Dijaneta, što se kasnije obistinilo i postalo očigledno.

Tokom prve posjete Erdoana Srbiji potpisan je niz ugovora, obećano sijaset stvari, od kojih se opet značajan dio odnosio na Sandžak, da će se finansirati obnova puteva, pomoći u bratimljenju općina itd, a prilikom njegovog dolaska u Novi Pazar otvorio je turski Kulturni centar „Kemal Ataturk“. Zanimljivo da je tom prilikom u odboru za doček Erdoana u Novom Pazaru bio i parareis, ili tzv. srbijanaski reis po ćejifu srbijanskog režima i čelnika Dijaneta, Adem Zilkić, što je izazvalo ljutnju i razočarenje kod većine Bošnjaka Sandžaka do te mjere da je organizirano i okupljanje časnih vjernika u znak upozorenja i odbrane Islamske zajednice i njenih ustanova, jer je od ranije poznato da je Ugljanin bio sklon korišćenju političkih skupova, to jest mase, za udar na Islamsku zajednicu i njenu imovinu, kakav je bio slučaj ranijeg upada u zgradu Islamskih ustanova od strane aktivista Ugljanina i njeno skrnavljenje.

Ono što je zanimljivo jeste da je ova posjeta Erdoana Novom Pazaru uslijedila nakon ubjedljive pobjede liste BKZ-a na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće, koju je predvodio muftija  Muamer Zukorlić, te se može tumačiti kao davanje svojevrsne podrške Ugljaninu i Ljajiću koji su na tim izborima izgubili.

Dolasku Erdoana u Novi Pazar prethodio je mirovni angažman njegovog ministra Ahmeta Davutoglua i predsjednika Dijaneta Mehmeda Gormeza, koji su nastojali pomiriti sve „zavađene“ strane, kako na političkom tako i na vjerskom polju. Uspio je Davutolu „uz velike muke“ pomiriti Ugljanina i Ljajića, jer im je vjerovatno pomogao da otkriju svog zajedničkog „neprijatelja“, te su i jedan i drugi dali čudne komentare, da se nisu ni svađali ili da su zaboravili zbog čega su se svađali. Time su zaboravljene ili, bolje rečeno, ponovo ponižene i ismijane žrtve međusobnih obračuna Ugljanina i Ljajića, koji su ranjeni ili izgubili svoje živote. Na vjerskom polju mirovna misija nije imala očekivane rezultate, tako da mirotvorci nisu završili posao, što ih je samo još dodatno motivisalo na neprijateljstvo i udare na predsjednika Mešihata muftiju Zukorlića i sve što je bilo u vezi sa njim.

Nakon posjete Srbiji, ugovora i parade po Sandžaku, predsjednik Erdoan je u pratnji srbijanskog predsjednika Borisa Tadića putovao u Srebrenicu kako bi prisustvovao 15-ogodišnjici genocida, što je kod velikog broja Bošnjaka shvaćeno kao uvreda i poniženje, jer je baš iz Beograda putovao u Srebrenicu. Posebno jer je tokom svog govora odnose Bosne i Turske nazvao bratskim, a Srbije i Turske strateško partnerskim, te da ni u jednom dijelu govora nije spomenuo genocid, dodavši da je „svaki rat loš, posebno među ljudima koji dijele istu kulturu i korijene i da je časno što je Parlament Srbije usvojio Deklaraciju“. Zbog svega što je prethodilo posjeti i plana posjete Srebrenici, Erdoan, kao i svi koji priznaju RS, proglašeni su od strane majki Srebrenice nepoželjnim gostima, a Erdoana su ironično prozvale „pomiriteljem dva bratska naroda“.

Nakon ovih posjeta Erdoana, ili bolje rečeno pogrešaka, potpisan je Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske, uslijedio je niz drugih posjeta i pokušaja da se kroz određena ulaganja na terenu promijeni ili popravi njegov ugled na ovom prostoru, ali je došlo i do kompliciranja stanja i tenzija septembra 2010. nakon košarkaške utakmice između Srbije i Turske te poraza Srbije. Ovom prilikom ne mogu a da ne spomenem da jedini ko je javno u Srbiji imao hrabrosti da kaže da je navijao za Tursku jeste muftija Zukorlić, baš onaj kojeg su ranije, ali i tog momenta Gormez i Davutoglu rušili.

Tokom te aktivnosti bilo je određenih turskih investicija u Bosni, prije svega u infrastrukturu Islamske zajednice, kao što je obnova džamija i slično, što je vjerovatno rezultat bratskih odnosa, dok su širom Srbije otvarane fabrike, što je rezultat strateškog partnerstva. 

U međuvremenu radilo se je punom parom da se „riješi i dovrši“ problem sa Islamskom zajednicom u Sandžaku i Srbiji, jer je ona bila dokaz neuspjeha ili neostvarene ambicije potpunog uticaja aktuelne turske vlasti i kontrole muslimana na Balkanu. Poznate su razne inicijative za pomirenje i pokušaji postizanja sporazuma, koje je sa turske strane vodio Davutoglu, a sa bošnjačke reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić, koji je ostao dosljedan stavu da Islamska zajednica u Sandžaku i Srbiji mora biti slobodna i autonomna i nije pokleknuo zahtjevima druge strane da se odrekne muftije Zukorlića i Bošnjake Sandžaka odvoji od Bosne, te prepusti Beogradu ili ostavi u amanet aktuelnoj turskoj i srbijanskoj vlasti.

Ono što je očigledno u tom periodu uspona i najveće snage te vlasti jeste da su muslimane i pitanja islama na prostoru Balkana doživljavali kao na svoju hostorijsku zaostavštinu na koju polažu pravo, tražeći da im bude vraćena u potpunosti na raspolaganje.  Jasno je da je aktuelna turska vlast dominacijom i uticajem na muslimane htjela pokazati da ima tapije nad njima i kredibilitet da u njihovo ime pregovara i dogovara, te ostvari što veće  interese. Međutim, takav pristup aktuelne turske vlasti bio je potpuno pogrešan jer je imao ambiciju da autohtone evropske muslimane, kakvi su Bošnjaci i Albanci, predstavi kao zalutalu ili zaostalu azijsko-muslimansku skupinu u Evropi, a to bi u praksi značilo ugrožavanje ili ograničavanje njihovog uticaja na evropskom prostoru na kojem žive, jer umjesto na evropske muslimane na njih bi se moglo gledati kao na strance i uljeze, a to je ambicija i namjera onih koji osporavaju autohtonost Bošnjaka, koji im ne priznaju jezik niti kulturu i koji ih žele uništiti ili protjerati sa ovih prostora. 

Dovoljno je sjetiti se samo riječi ratnog zločinca Mladića, koji je prilikom ulaska u Srebrenicu rekao da je to veliki dan i da „poklanja grad i pobjedu srpskom narodu, da je došao dan da se nakon Bune protiv dahija osveti Turcima na ovom prostoru“, a poznato je da u Srebrenici nisu ubijani Turci već Bošnjaci.

Imajući u vidu da su ambicije turskog premijera, a kasnije i predsjednika Erdoana bile apsolutna i autoritarna vlast u svemu, što je postalo jasno i njegovim najbližim saradnicima, kao što je Davutoglu i drugi, mnogi od njih, s obzirom da su izgradili svoj sopstveni autoritet i predstavljali potencijalnu opasnost po neprikosnovenog lidera, u cilju mira u kući, preko noći su uklanjani sa pozicija, što je izazivalo porast broja nezadovoljnih u sopstvenim redovima. 

Kulminacija nezadovoljstva jeste pokušaj svrgavanja turskog predsjednika i neuspjeli puč u julu 2016, za koji je optužen vođa Feto organizacije Fethulah Gulen, koji je imao hiljade škola po Turskoj, Balkanu i širom svijeta, što je aktuelnom predsjedniku potpuno odriješilo ruke da krene u otvoreni obračun sa ovim pokretom i svima za koje se sumnjalo da imaju veze sa njima ili da mogu po tom osnovu, na bilo koji način, ugroziti aktuelnu vlast.

Kada se danas pogleda bilans ili rezultat saradnje i uticaja aktuelne turske vlasti na Srbiju i region, može se vidjeti preko 600 stotina fabrika koje su nakon 2010. otvorene po svim dijelovima Srbije, osim u Sandžaku, koje zapošljavaju hiljade radnika, te simbolična pomoć u obnovljanju pojedinih džamija i medresa u okruženju izvan Sandžaka, kao i ambicija da se uticaj i kontrola Islamske zajednice dovrši na prostoru Sandžaka i Srbije, zašta se ulažu ozbiljna sredstva, posebno u Bosni, ne bi li se dobila podrška, ili makar prešutna saglasnost i odobravanje rukovodstva Islamske zajednice u BiH da se sa tim aktivnostima u Sandžaku nastavi, jer je Islamska zajednica u Srbiji, posebno u dijelu Sandžaka, vezana za Bosnu i predstavlja jednu zajednicu sa Reisu-l-ulemom u Sarajevu na čelu, što je u vrijeme reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića glasno i jasno naglašavano, jer mu je bilo jasno da je oduzimanje slobode muslimanima Sandžaka korak na putu ovladavanja Islamskom zajednicom u BiH, čemu se mudro usprotivio, ali mu je zbog toga od strane braće iz aktuelne turske vlasti žestoko zamjereno.  

Muslimani Sandžaka i Srbije snažno se odupiru direktnom uticaju i miješanju aktuelne turske vlasti u stvari koje se tiču rada Islamske zajednice, jer prethodno nisu uradili ništa za muslimane Sandžaka što bi potvrdilo njihove dobre namjere, zbog čega su žrtva 12-ogodišnjeg ugrožavanja na različite načine, gdje se sve što Islamska zajednica radi negira, relativizira, bojkotuje, a oni koji je žele ugroziti iz reda njenih službenika finansijski se i na svaki drugi način motiviraju i podržavaju da ustraju u tome. Na taj način se žele ugroziti sve važne i vrijedne ustanove koje je Islamska zajednica u Sandžaku samostalno obnovila, osnovala i izgradila, zahvaljujući podršci i povjerenju iskrenih muslimana iz Sandžaka i dijaspore, bez ičije pomoći sa strane, pa ni aktuelne turske vlasti. 

Vrhunac cinizma predstavnika aktuelne turske vlasti jeste pokušaj dovođenja u vezu rukovodstva Islamske zajednice u Srbiji i Feto organizacije, što, da nije jadno bilo bi smiješno, jer je opće poznato da je ta organizacija otvarala škole širom okruženja i svijeta, a jedino u Sandžaku nikada to nije uspjela uraditi. Da su pomenute škole imale podršku  zajednica i vlada iz okruženja, čak i aktuelne turske vlasti i predsjednika Erdoana, a da tu podršku u Sandžaku nikada nisu mogli dobiti. Aktuelna turska vlast među muslimanima Srbije i Sandžaka nije imala iskrenijeg sagovornika i prijatelja od rukovodstva Islamske zajednice i muftije Zukorlića, ali je tu šansu svojim nepromišljenim i nepravednim postupcima ugrozila i priliku dovela u pitanje.

Ono što se jasno može zaključiti jeste da su brojne greške, koje su sada očigledne, koje je aktuelna turska vlast činila širom muslimanskog svijeta ugrozile  njen ugled, ali i nju samu. Sva neprincipijelnost u podršci ugroženima, što je bio slučaj sa Sirijom, Egiptom, Palestinom i Gazom, muslimanima Kine i Balkana itd. doveli su do ivice ugled aktuelne turske vlasti i Erdoana, te broj iskrenih prijatelja i saveznika svela na minimum. Ispostavilo se da su sva ona velika pitanja i problemi muslimana u svijetu na koje je ukazivala aktuelna vlast i predsjednik Erdoan postajala predmetom trgovine i dogovora pri ostvarivanju ili očuvanju svojih interesa i ugleda aktuelne vlasti i „partnera“ sa druge strane. Žalosno je konstatovati da su Bošnjaci dali stotine hiljada žrtava i svoje najbolje sinove za odbranu i čuvanje granica Osmanske carevine, od čega više od deset hiljada samo u bici na Čanakalama, što je Bošnjake koštalo da su ostali bez snage i intelektualne elite, od čega se do dan-danas nisu oporavili, a da im je aktuelna turska vlast sve to vratila na svoj način, relativiziranjem i nipodaštavanjem njihovih žrtava u cilju zadovoljavanja svojih „strateških partnera“, očuvanju svog „ugleda“ i ostvarivanja materijalnih interesa, podrškom i legalizacijom puča u Islamskoj zajednici u Srbiji 2007, proglašavanjem najčasnijih Bošnjaka Sandžaka saradnicima Feto-a u cilju legalizacije svih metoda obračuna sa njima, te zastrašivanjem i ucjenjivanjem islamskih zajednica iz okruženja prekidanjem odnosa i saradnje sa Islamskom zajednicom u Srbiji i pružanjem podrške poslušnicima režima, u čemu se posebno ističe rukovodstvo Islamske zajednice Crne Gore, koje zbog toga uživa posebne privilegije. 

Žalosno je i ponižavajuće da se „braći“ u Sandžaku deset godina, prilikom svake posjete predstavnika aktuelne turske vlasti, dva puta od strane Erdoana – jednom kao premijera 2010, a drugi put kao predsjednika 2017, kada mu je organiziran poseban i nezapamćen doček u Novom Pazaru, kojem nisu prisustvovali Zilkićevi nasljednici već delegacija Mešihata IZ-e u Srbiji, u kojoj sam bio i ja, predvođena predsjednikom, muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem, koji je pred turskim predsjednikom sa čelnicima Vakufske direkcije R. Turske potpisao Protokol o restauraciji Starog hamama, obećavaju iste stvari, putevi i to isti, ali ne da budu poklon Turske narodu Sandžaka, već prilika da aktuelna vlast dobro zaradi, jer za radove koji se procjenjuju na 20-ak miliona eura treba uzeti kredit kod turske banke sa ozbiljnom kamatnom stopom, koji bi se morao vratiti, a sve bi u krajnjem sa kamatom koštalo ovaj napaćeni narod preko 30 milona eura. Dakle, dobra investicija za vlasnike novca i izvođača radova, a jedno i drugo je turska strana. Znači, turske banke bi dale 20-tak miliona eura turskim izvođačima, a mi bi bili u obavezi, nakon što dobijemo put, vratiti više od 30 miliona na ime kredita i kamate. 

Pored puteva obećavane su fabrike i radna mjesta, izvoz mesa i drugih proizvoda sa ovog prostora, a umjesto toga meso iz cijele Srbije, osim iz Sandžaka, ide za Tursku, dok se fabrike grade i radna mjesta otvaraju svugdje u Srbiji, osim u Sandžaku. Umjesto da se roditelji djece u Sandžaku zaposle u nekoj od izgrađenih turskih fabrika kojih nema, toj „bratskoj“ djeci u Sandžaku se periodično podijeli desetak ili stotinak bicikala ili nekih drugih šarenih laža, organizuje jednom godišnje da ramazanska karavana pojedinih turskih općina prođe kroz Sandžak i regiju i podjeli iftarske paketiće, te jednom godišnje se osuneti nekoliko desetina „sandžačke bratske dječice“ i priredi svečanost tim povodom, a ove 2019. godine baš na dan 11. juli, to jest Dan sjećanja na najveći zločin protiv ovog naroda, GENOCID u Srebrenici, kada oči i misli svih Bošnjaka u svijetu i muslimana moraju biti usmjerene u tom pravcu, što je meni nerazumljivo. Vjerovatno „bratski“ kako bi se naša djeca i roditelji zabavili, da se ne bi podsjećali ili razmišljali o 8372 ubijena Bošnjaka u Srebrenici, među kojima su tek rođena, kao i djeca svih uzrasta. E pa, što je mnogo – mnogo je!

Ono što aktuelna turska vlast nije naučila iz historije i još uvijek ne shvata jeste da sloboda koju su Bošnjaci stekli skupo je plaćena i da se ona ni po koju cijenu nikome, pa ni predstavnicima aktuelne turske vlasti, neće dati. Tačno je, uvijek je kroz povijest bilo i labilnih Bošnjaka koji su izdavali, prodavali ili kumovali ubijanju svojih najboljih i najuglednijih sinova i radili protiv interesa svog naroda, ali razlika je velika između tog nekada i ovoga danas, po mnogo čemu. 

Ono što bi aktuelna turska vlast morala hitno da uradi, ukoliko želi da spasi svoj narušeni ugled, povrati čast, dostojasntvo i poštovanje svojih građana i muslimana u svijetu, jeste da se okrene prema sebi, prije svega, te rješavanju brojnih socijalno-ekonomskih problema u sopstvenoj avliji, a da se prema braći širom svijeta odnosi bratski, kur’anski, a ne da diktira uslove, izdaje naloge, ponižava i dovodi podobne i svrgava nepodobne sa njihovih pozicija. Da njeni predstavnici na terenu, bilo gdje u svijetu, poštuju uređenja muslimanskih zajednica i njihove čelnike, a svoju pomoć pružaju onako kako im se od strane domaćina sugerira, jer tokom stotinu godina turskog odsustva sa Balkana muslimanske zajednice nisu spavale i čekale, već strpljivo danonoćno radile i ostvarile ozbiljan uspjeh i rezultate, posebno na vjersko-prosvjetnom polju, na kojem i sama Turska može pozavidjeti i mnoge stvari naučiti. Nije pomoć to što ćete obnoviti džamiju, a nakon toga dovesti imama iz Turske koji će držati hutbu na turskom, ili pružiti pomoć, a tražiti da se uče dove i veliča aktuelna vlast, poslati ramazanske imame ili učače, a tražiti da uče dove na turskom jeziku, jer u Turskoj živi preko pet miliona Bošnjaka koji nemaju nijednu ustanovu na svom bosanskom jeziku, pa čak ni svoja prezimena. Nije pomoć uzeti i odškolovati naše dijete i vratiti ga sa turskom bijelom ili sivom, vezom ukrašenom, džubom i najlon folijom umotanom bijelom ili zlatnom ahmedijom, jer je opće poznato da se na našem prostoru dove uče na arapskom ili bosanskom, da je arapski jezik Kur’ana i jezik Dženneta, iako nam je i turski jezik drag, kojeg poneko razumije ili izučava; da nam je džuba crna, bez ikakvih vezenih ukrasa, a ahmedija bijela, bez najlon folije.

Bošnjaci su kulturan, mudar, pošten, tolerantan, ali i prkosan i čvrst evropski narod, koji voli islam, voli i poštuje tursku državu i narod, što je potvrđeno kada god je to zaista bilo potrebno. Koji zna pokazati poštovanje prema svakome, posebno prema gostima, čak i onda kada znaju šta od njih mogu da očekuju. Zbog toga se predstavnici aktuelne turske vlasti slobodno šetaju po Sandžaku i Srbiji, iako se zna da rovare i podrivaju temelje Islamske zajednice, radeći  sve što mogu kako bi je ugrozili, kakav je slučaj sa predstavnicima Dijaneta u Srbiji, raznim paradžematima, kao što su Sulejmandžije i dr, koji rade sve što je Feto radio – uče djecu svom islamu, prikupljaju zekat i sadekatu-l-fitr, za koje nije isključeno da će od strane aktuelne ili neke druge vlasti, poput Feto organizacije, jednog dana biti proglašeni terorističkim organizacijama. Sigurno da neko ko bi slično radio u Turskoj ne bi mogao slobodno šetati, jer bi u najmanju ruku bio proglašen stranim plaćenikom i špijunom. Naši izdajnici i pučisti mirno žive i rade po Sandžaku, niko ih ne ugrožava, ali ih svako prezire, bez obzira što sa njima sarađuju i podržavaju ih pojedini predstavnici aktuelne turske vlasti, dok se pučisti u Turskoj proglašavaju otpadnicima, oduzima im se sve što imaju, podvrgavaju se istragama i suđenjima i stavljalju na stub srama, a mi sa njima nemamo nikakvu saradnju. 

Dakle, razlike između nas su očite, zbog čega mi svjedočimo i nadamo se Allahovoj milosti, pomoći i zaštiti, što je očigledno u našem slučaju i ona je razlog našeg postojanja, prkosa i slobode, a što vi rizikujete da svojim nepravednim odnosom izgubite, nakon čega slijedi poniženje. Uzvišeni Allah je Milostiv i prije poniženja šalje upozorenje, a vi ste ga na zadnjim izborima dobili, te od vas i vaših postupaka zavisi kakva će vam biti budućnost, to jest hoće li vas Allah zamijeniti nekima drugima, kao što je one prije vas zamijenio vama. Pravda je ono na čemu mora počivati vlast, ona je uslov Allahove pomoći, jer će On Uzvišeni pomoći vladara koji je pravedan, makar ne bio musliman, a neće pomoći vladara koji je nepravedan, makar bio musliman. U tom kontekstu su i riječi Omera ibn Abdu-l-Aziza r.a. koji kaže: „Ako te vlast i moć koju posjeduješ navedu da činiš nepravdu i zulum ljudima, sjeti se Allahove (sve)moći nad tobom.“

Ono u šta sam apsolutno uvjeren i oko čega nemam ni trun sumnje niti straha, jeste da će Sandžak i slobodna Islamska zajednica, koja okuplja sve časne muslimane u Srbiji, nadživjeti aktuelnu tursku vlast, kao što je nadživjela mnoge u Srbiji, da će najveći gubitnici za sve ono što se čini i nepravdu prema muslimanima ovoga kraja biti oni koji to planiraju i rade, te da će u konačnom njihov osjećaj biti sram i poniženje, a da će sreća, zadovoljstvo i radost biti naš osjećaj. 

Izvor: Sandžak PRESS

Komentari  
+9 # sandzacki dedo 2019-07-22 07:27
ko nije pravedan propadan uvek tako bilo
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # srbistan pod sljivu 2019-07-22 17:47
donekle citah,i skapirah da ovo ustvari pise tkz. akademik iz Orlja koji je u medjuvremenu napredovao do Hapy TV I Pink TV..Dakle,placenici koji su uzeli lovu za blacenje sultana Erdogana jedinog pravog vodju svih muslimana svijeta ne bira ni cilj ni sredstvo,samo da bi u Sandzaku koliko toliko pokusao da smanji glsacko tijelo sultana Erdogana,sto je nemoguca misija za bonda iz Orlja,nije nama kriv Erdogan sto nemamo ,zeleznicu,aerodrom,dobre puteve,to dotira decenijama unazad i to je taj projekat SPC i SANU koji je odavnina primenjivan,nisu turci nama krivi sto drugi gradovi nude bolje uslove za izgradnje fabrika i isplacivanje radne snage a pri tom imaju i puteve i zeleznice kako bi adekvatno te fabrike bile snabdevane repro materijalom,opet se koristi Plojovic kao maska isti onaj Resad sto se nekad svalerisao po vikendicama poput njegovog Bossa iz Orlja.Kako se samo jeftino prodaju...Bijednici !
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # Sandžak bey 2019-07-22 08:00
Ovaj Plojović koji se godinama navalio na leđa narodu i IZ drži pridike i pametuje jednom jedinom nezavisnom vladaru Islamskog svijeta Erdoganu.
IZ i njeno rukovodstvo sa Zukorlićem, Tutićem i Plojovićem godinama špjunira i zavađa narod u Sandžaku a u Beogradu druže se sa Šešeljom na pinku.
Ovoj izdajničkoj kliki smeta Erdogan ali zato satađuju sa FETO i Saudijskom arabijom koji su otvoreni jehudijski saveznici i neprijatelji Islama.
Ergodan i Turska zna odlično mutne radnje i nečasne aktivnosti Zukorlića, pa mu ne daju ni da im se primakne.
Mislim da je ovaj text napisao zukorlić a ovaj ga je samo potpisao.
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Hix 2019-07-22 11:59
Erdogan je dobar covjek i predsjednik, ali hijene ie Dijaneta su napravili gresku kada su priznali izmisljenu tkz srpsku IZ.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Roky 2019-07-22 13:10
Pa vi ste Masonska Iz cim najbolje svedoci ovaj text i vasi postupci.
Odgovori | Prijavi moderatru
-6 # Sandzak bey - odbij 2019-07-22 12:38
Nije te sramota da lazes, posto se grijeha ne bojis?
Kako se to Plojovic navalio narodu na ledja, kada je on direktor medrese, koja je deo Mesihata a koji se DOBROVOLJNIM prilozima?
Onaj ko daje pare DOBROVOLJNO Mesihatu, zna zasto ih daje i kome ih daje.
- Kako to da su "izdajnicka klika" a bili su i ostali u jedinstvenoj IZ? Da ih nisi pomesao sa Zilkicevim hodzama koji i jesu izdajnici i razbijaci i podrzavali su Gulena. Posle kad su videli da je slab, brze bolje su prali ruke.
Odgovori | Prijavi moderatru
-11 # Sandzak bey - odbij 2019-07-22 12:39
- Erdogan je bio dobar za razvoj islama u Turskoj - to stoji - ali se ogresio u Sandzaku jer je podrzao razbijace IZ. To je njegov grijeh za koji ce platiti cenu, danas ili sutra.
A politika prema Bosnjacima kakva mu je?
- 500 fabrika u ostatku Srbije a u Sandzaku bicikla? A Bosna i Dodikovanje?
Sto se tice Zukorlica on je casno stao na celu IZ u trenutku razbijanja IZuS-a, cak se odrekao diplomatskog pasosa, kada je izgledalo da je nemoguce odbraniti IZ bio je uz IZ i narod a nije bezao kao neki drugi.
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # Sandžak bey 2019-07-22 19:04
Zukorlićev botu.
Vama ne valja Turska i Erdogan, koja ste vi bijeda.
Znaju turske službe bezbjednosti čime se bavi Zukorlić i sa kim je u saradnji.
Zato mu i ne daju da se primakne njima, jer On je za Kemaliste, Ateiste i jahudiju.
Islamsku Zajednicu je razbio Zukorlić sa njegovim bahatim i pljačkaškim ponašanjem.
Što je i dokazao svojim ponašanjem u Beogradu i druženjem sa Šešeljem i dr. bratijom.
U svađi je sa svim Bošnjacima u Sandžaku a u Beogradu širi ljubav sa Srbima.
Jadno, sramno i bijedno.
Odgovori | Prijavi moderatru
+8 # Hobit 2019-07-22 08:04
Procitas citav tekst i vidis da je ovo pisala ruka i politika tj Muamer Zukorlic. Ovaj futnik sto se potpisao kao HOdza se samo svrstao u kategoriju hodza munafik, ili lazov.
JOK HODZA PODRZAVAJTE VI KEMALISTE I ATEISTE PO TURSKOJ , A ZNAMO KO JOS PODRZAVA ERDOGANOVE NEPRIJATELJE, ZAPRAVO STALI STE NA STANU SVIH ONIH KOJI SU ANTIISLAMSKI NASTROJENI.
podrzali ste javno komunisticku partiju u turskoj onaj ateisticki chp, sram vas bilo.
Odgovori | Prijavi moderatru
-9 # RE Hobit 2019-07-22 12:43
I da IZ podrzava "neprijatelje" Erdogana, to nema nikakvog uticaja na politiku unutar Turske. Prevideo si jedno - Erdogana ne podrzavaju Turci u Istambolu, ukljucujuci i tamosnje Bosnjake. Zasto? Pitajte to njih.
A zasto IZ ne podrzava Erdogana?
Suludo je ocekivati podrsku IZ kada je Turski Dijanet i vlast Turske dala sve od sebe da srusi IZ i instalira paravjersku tvorevinu.
Odgovori | Prijavi moderatru
+7 # VAKAT 2019-07-22 08:07
SVE VISE MI LICI DA OVI ZUKORLICEVI AMA DIREKTNO ZA NEKE IZRAELSKE SLUZBE RADE.
Odgovori | Prijavi moderatru
-10 # FAKAT 2019-07-22 12:46
Jeste.
I za Juznoafricku republiku, Kinesku obavestajnu sluzbu ... itd.
Ali svaka im cast pa koja god da je sluzba!
Koliko je samo obdanista otvoreno gde se uci Allahova Knjiga, koliko Mekteba, Medresa ... Fakultet za Islamske studije ...itd. I sve to za tamo neku sluzb, jel tako Vaktu?
Odgovori | Prijavi moderatru
-7 # a jos ... 2019-07-22 13:00
Skola Kur'ana Casnog
Odgovori | Prijavi moderatru
+9 # banda 2019-07-22 13:35
a Mufty fondacija i njen pošteni "elitni" Internacionalni.
Privatizovana IZuS je postala najkomecijalnija firma muslimana. Još kad bi im nijet bio muslimanski onda bi i imalo smisla. Ali nijet im je politika i vlast, vlast, vlasdt,....
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # srbistan pod sljivu 2019-07-22 17:37
a najgore od svega sto im je nijet ''evro''i ostale valute samo ne ono sto bi trebalo,sve to sto ovaj nabraja da je otvorio ,skole,medreze,mesihate,decije vrtice ,sve to mogu da priuste samo ovi sto imaju slican nijet njima,medjutim iskreni i tardicionalni vjernik koji pripada Hanefijskom nacinu klanjanja, je nemocan da sebi priusti bilo sta od toga,pojavili su se neki novi momci,sa bradama do pojasa i pantolama poput bermudica,sa hanumama u burkama,ali da je to za dzabe sve bi bilo OK ali njima se za sve to uplacuje na ziro racunima,koje s vremena na vrijeme puni Zlukorlic i njegovi diznijevi junaci koji barem jednom mjesecno posjecuju VELIKOG GAZDU u Saudi Arabiji,dakle sve je ovo jedna velika sarena laza i ono sto se i predvidjelo kao zadnim predznacima kijametskog dana
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Roky 2019-07-22 13:45
Pa tako je i Gulen u Turskoj radio,,Fakat,,ovo sta Zukorlic radi slicno je .A sta uce deca u tim vrticima koji pravac to ne pita niko, zna se da je Zukorlic u Novom Pazaru instalirao Vehbose koji su zakleti neprijatelji svih Muslimana koji nisu njihovi istomisljenici uveo diktatura u IZi, Hodzama pise hutbe sta treba da pricaju, od vlasti dobije sta hoce, zar nije isti scenario kao kod Gulena .Gulen je otisao u dobrovoljni egzil u Americi a Zuki u Beogradu mnogo dobro sradzuju sa svim neprijateljima Islama a pogotovu Turske. Jedini fakultet ima Americko priznanje je Zukin.Iz imena njegove stranke je izbacio ime Bosnjacka ,osnovao novi stranku u kojoj je zamenik jedan od najvecih Masona Balkana. Ukrao je ime Erdoganove stranke pomirenjea ali koga on miri ?Bosnjske je zavadio upravo ono sto drugima natura on je ucinio ,za njega ima termina na Srbskom TV kad hoce i gde hoce ali vi ne razmisljate na zalost vi prepisujete to njegovih ,,sposobnosti ,,sto ce vam se obiti o glavi kad tad.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # FAKAT 2019-07-22 14:49
Halali, ali ne procitah ti tekst do kraja.
Džabe krečiš.
Muftija nije instalirao "vehbose" kako ih ti nazivaš već službe. Mislim na one extreme - haridzije a ne na ostalu bracu sa bradom.To je duga prica da bih ti ovde objašnjavao - uključi malo mali mozak pa ce ti biti jasno.
1. Oni su hteli da ga ubiju.
2. Oni su poceli da otimaju njegove džamije.
3... i glavno pitanje :
Jesu li pohvatani na Linaji sa oruzjem?
Jesu!
Da si ti policajac prvo pitanje bi ti bilo - ko je prodao onoliko oružje, zar ne?
Pa privedes i toga ...itd.
Ali nista od svega toga.
Sluzba ih napravila, sluzba ih pohvatala i služba ih pustila te secniko nikadnije osudio niti ko zna otkud one gomile oruzja.
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # srbistan pod sljivu 2019-07-22 21:41
sve je to maska,druze moj,znam sta hoces reci,ali mnogo stvari tu ima nejasno,u pravu si neko ih jeste instalirao,ali ta prica kako su onii ugrozavali bezbednost Zukorlica ,ne pije vodu
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Kadirov 2019-07-22 22:15
Ja neznam ko kreci ti ili ko, ali si mnogo naivan kad verujes njegovim manevrima. Sve je to u njegovoj reziji,on mrzi sve sto je povezano sa Osmanlijama ,zar nije i dokazao a te Haridzije kako ih ti nazivas su prevareni od njega zato su mu prijetili iz privatnih razloga, a ne iz drugih nekih kako je on pokusao da predstavi javnosti. Veliki je glumac kako vam nije grijeh da mu slijepo verujete?Kad su pohvatani oni su dali izjave i zvali ga da se suoce in je odbijo, zna on to dobro i kako je privatizovao Iz -u i za brat ko vreme dosao do toliko bogatstva to mu niko ne postavlja pitanje osvestite se dok je vreme.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # srbistan pod sljivu 2019-07-23 15:09
potpisujem sve sto si napisao,to je i logicno da je tako ,samo sto naivni ostaju naivni do kijametskog dana i jos misle da su na pravom putu,upravo zbog Zlukorlica trenutno truhnju u zatvoru momci ni krivi ni duzni,koje je on zaveo i ostavio na pola puta i iskoristio ih kao zrtvenu jagnjad,on sto dotakne to postaje ukleto,pogledaj samo sta uradi Ferhanu
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # pomladi dedo tu oko 2019-07-22 08:17
Plojovic je obicni potrcko zukorlicu, Boze me oprosti sve radi po nalogu i u ime zukorlica ane po Islamu.

Palamud koji po zukorlicevom nalogu od islamske zajednice pravi politikantsko pozoriste , lova prije svega.
Da li se ikad kao hodza zapita ,zbog cega ovoliki napadi na erdoganovu politiku, na akp partiju , na tursku uopste. SdA LI VIDI DA SE SVE OVO POKLAPA SA JEDNOM ZAPADNJACKOM KAMPANJOM PROTIV ERDOGANA.
JOS JAVNO PODRZATI ONE KOMUNISTE CHP I ONOG IMAMOGLU.
Odgovori | Prijavi moderatru
+8 # Haradinaj 2019-07-22 11:05
Prvi ti ne radis po islamu jer ga kleveces, verniče.
Odgovori | Prijavi moderatru
-8 # esko 2019-07-22 11:20
mrs sa naseg portala katoliku
Odgovori | Prijavi moderatru
-7 # FAKAT 2019-07-22 12:52
i hajde sto munafici i laze nego se ocekuje da IZ podrzava Erdogana cija je politika direktno uperena protiv Jedinstvene IZ, te osnivanjem i finansiranjem paravjerske tvorevine sa centrom u BG.
To sto se jos nekom Erdogan ne dopada je njegov i njihov problem i problem njihove politike.
ALi kako bi tek bilo da IZ podrzava Erdogana a ovaj se iz petnih zila trudi da je unisti?
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Kadirov 2019-07-22 22:25
Kud ce veci munafik od vas on vas je opsihirio pricate po svoje hiru,upravo taj vas patrijahar podrzan Saudiskim i Masonskim lobijem Rusi jefinstvo Bosnjaka,otvorite oci i usi dok ne bude kasno.
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # Prki 2019-07-22 08:22
On da palamudi jedinoj nezavisnoj i suverenoj drzavi Turskoj, koje jedina nije pod kandzama i uticajem zapadnih kamatasa i ucenjivaca.
Plojovicu ako je tvoj zukorlic legao na rudu OBAVESTAJCIMA SA ZAPADA ,ERDOGAN I TURSKA NISU FALA ALLAHU.
ERDOGANA CUVAJU CISTI TURCI MUSLIMANI, A TEBI JE OBEZBEDJENJE IZ REDOVA SPECIJALNIH JEDINICA KOJE SU DO JUCE SIJALE SMRT PO BOSNI. NE IDES U KLOZET VISE BEZ ONE PRATNJE I UDBE.
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Prki 2019-07-22 08:28
ne palamudi , idi tamo naplacuj jasine, ukopnine, mevlude, vaktije, ucenje kur ana, naplacuj deci obdaniste, naplacuj skolarinu u medrese,jednu knjigu islamsku bre dzabe niste narodu podijelili. Zivite u senci Zukorlicevog privatnog fakulteta , cuvate mu licni biznis prodaju diploma na njegovom licnom fakultetu koji je preveo na gospodju suprugu.

jel to svrha te vase PAREvjerske zajednice , NAZIVATE SE islamskom zajednicom a cijela svrha vam je ocuvanje privatne , nelegalno stecene imovine, porodice zukorlic.
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Haradinaj 2019-07-22 11:04
Al prodaja diploma, e Bog te ubio stoko neotesana
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # MUJO PRAVI 2019-07-22 08:32
SVE ZIVO PRETVORISTE U VERU U NOVAC, OD ISLAMSKE ZAJEDNICE STE NAPRAVILI KOMBINAT PRIVATNI JEDNE FAMILIJE, a ovamo nazivate neke druge paravjerska zajednica, ma vi ste PAREvjerska zajednica, vi ste porodnicna sekta. KOja bi zbog licnog interesa Vodje da posvadi taj deo bosnjackog naroda i sa turskom.
Odgovori | Prijavi moderatru
-6 # Ceda 2019-07-22 11:22
Potpuno se slazem.Od Bosnjaka nema gorih. :D
Odgovori | Prijavi moderatru
-8 # FAKAT 2019-07-22 12:56
Za dobrim se konjem prasina dize.
Koliko god vi lagali, munaficili, naturali i ljagali Zukorlic i IZ sve vise napreduju, fala Allahu, jer narod je prepoznao koja je IZ prava a koja IZdajnicka.
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # Haso 2019-07-22 11:51
Plojovicu i ovaj tvoj stoje pisao ovaj tekst kad dodje SULTAN ERDOGAN da pridjete lepo i damu p.....e ali prvo traziteprvo odobrenje
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Olivera 2019-07-22 11:51
Sultan Erdogan je u odnosu na druge lidere sunitskog umeta halifa. Pa kada je još iza njega jedna Turska, regionalna sila u svakom pogledu, a ne marioneta Amerike i VB kao velika većina sunitskih država, onda uzvišeni Alah može takvom lideru poslati samo upozorenje da istraje na nemarionetskom putu pa i kada bi neki to u Turskoj i hteli. I u Turskoj , a i u svetu. A Bošnjacima bi bilo bolje da malo ohanu, jer su doprineli njegovom porazu u Istambulu i to posebno i proslavili uz hitove bošnjačkih pevačkih zvezda poput Nade Topčagić. Jer, iako ste amanet, niste sultanu preči od Turaka i drugih turkofilskih naroda koji mu ne rade o glavi. Ima da ga slušate i kada tvrdi da je mleko crno, a ne da mu držite pridike.
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # eso 2019-07-22 11:54
Ovakvi "plemeniti alimi" odrasli na ideologiji sandžačkog vojvode početnika Muamera Zukorlića od početka pokušavaju da budu protiv vlade Turske koja je napravila bum u Turskoj.Pominju neke cioniste iz Saudiske Arabije koji su čipčije Izraela i Amerike koji rade na razjedinjenju Muslimana u svijetu.Od kako je prvi predsjednik Abdula Gul dolazio ova klika oko M.Z. pokušava napraviti opstrukciju , kada su zvižducima dočekali predsjednika do dan danas kada promovišu mržnju u najmanju ruku prema Erdoanu i vladi koja je napravila u Turskoj procvat Turske ekonomije.
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # Wakanda 2019-07-22 12:20
Eeeeh dok se naš narod opameti biće kasno, ali ja samo ne znam da li su ovi nasi Bošnjaci (makar ovi po komentarima) psihicki ovde u Sandzaku ili u Turskoj ili bilo kojoj drugoj zemlji. Moraju Bosnjaci razumjet da niti u Turskoj niti u SA nemaju iskrene prijatelje. Eh sad sto neko umije da zamaže oči krupnim riječima. Zasto nebi malo razmislili sa druge strane, malo objektivno, da vide da nije sve onako kako im Sultani predocavaju. Malo siru sliku treba uzet u obzir. A Resad efendiji svaka cast, jedan je od rijetkih koji ne podnose nepravdu (koji ne mogu i ne smiju precutati). Za rezultate u Turskoj ne treba mnogo da se Bosnjaci raduju, mi ne zivimo u Turskoj, svako treba gledati svoju avliju i svoj grad, svoju domovinu. Nista mi od Turske nemamo (sem naravno stotinak bicikala i desetinak osunecene dece i naravno velika obecanja).
Odgovori | Prijavi moderatru
-6 # Wakanda 2019-07-22 12:26
I zamolio bih da prvo procitaju tekst pa tek posle da komentarisu. A ne ko neki botovi samo vidi IZuS, Plojovic,... i odmah pali vredjalicu, jer moraju se krupne rijeci protiv njih reći (nema veze da li te rijeci imaju smisla).
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Roky 2019-07-22 14:00
A sta ti to imas od vojvode Zukorlica i njegovog selige Plojovica mora da si u njihovu ekipu. Turska vam nije platila reket pa kukate i podrzavate Masone.
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Wakanda 2019-07-22 15:49
Meni je od njih dovoljno sto su izgradili jedan obrazovno-kulturni sistem (od mekteba Reuda pa nadalje da ne nabrajam vise). Da moja djeca i unuci i praunuci ne budu dzahili, da ima neko da me ukopa kad preselim po propisima Islama. A za ostalo se ne brinem jer znam da istina polako ali sigurno izlazi na vidjelo. Lazi ma kakve bile i ma koliko ih imalo takodje polako ali sto je najbitnije nestaju. A doci ce trenutak kad ce sve izaci na vidjelo i kad ce se svi racuni rascistiti. Pa ljudi samo procitajte Kur'an sa prevodom i tumacenjem (ako to ne bude dovoljno i neku Islamsku knjigu, opet i za to imamo hvala Bogu El-Kelimeh koji izdaje Islamske knjige koje su veoma korisne za sve uzraste) i skontacete neke stvari, mnogo sta ce vam biti jasnije, pa jos u Sunnetu Božijeg Poslanika vidite kako u odredjenim situacijama da postupite. Tek posle ce biti kajanja. Ali nikad nije kasno za iskreno pokajanje. Allah dž.š. je Milostiv i prima pokajanje ako je ono iskreno.
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # banda 2019-07-22 16:25
Ti koji podržavaš da IZ ima svoju političku partiju, kojoj će biti logistika u borbi za POLITIČKU vlast sa ostalim Bošnjačkim partijama, se očigledno još nisi POKAJAO. Ali nikad nije kasno
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # eso 2019-07-22 14:50
Najviše zlo koje se desilo Sandžaku je grupacija koju predvodi M.Z.Kao što radi Saudijska Arabija na razjedinjavanju Muslimana u svijetu tako ovaj isprdak Vučićev radi u Sandžaku.Ova beda od odže postavljen je po nalogu svog gazde da stane iza teksta koji je pomno sažet u kuhinji ljudi M.Z.Ovo su munafici a ne hodže i nema se tu šta skrivati i ne reći.Bolesnici koji su u komi svojih laži toliko duboko daju sebe u toj laži da u jednom trenutku tu laž svataju ko istinu.A kod nas ima ovaca za šišanje pa udri.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Brada 2019-07-22 14:28
Ovaj se hodzica raspisao,odnosno on je ovo samo potpisao,a pisao sveti Zukimije cetirputavencani,i ovog citanija ima mnogo,a mi drvosece nemamo bas mnogo vremena da citamo jer utovaramo bukovinu.No bilo kako bilo mi drvosece i da ne procitamo skrabanja svetog Zukimija mi znamo sta ce da laprdaju,pa zato samo letimicno predjemo preko cahata.
Necemo ulaziti sada u sadrzaj ovog teksta taksativno jer znamo da su gluposti,ali nesto sto nam zapada za oko je sledeca cinjenica:Kroz nasu analizu delovanja svetog Zukimija i njegovih Arhimandrita u zadnjih pet-sest godina nismo nista culi da je sveti Zukimije sa arhimandritima ikada do sada pohvalio ijednog Muslimana ili u Sandzaku ili u svetu a svakog vrednog je napadao i vredjao.Ali zato je na sva zvona tih t.z. vernika kao sto je ovaj i njegov sveti Zukimije velican SESELJ I AV.A tebi efendija da kazemo da je greh vredjati veru i Allaha,a za vas je samo greh ko kaze nesto protiv Zukimija.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Brada 2019-07-22 14:39
Ovaj sveti Zukimije je stvarno ubedio ove njegove supljake i jos pojedine da je on stvarno neka bitna civija cak i na medjunarodnoj sceni i onda im napise poneko skrabanje kao ovo sto je ,tako im sebe predstavljajuci i to samo po svojim medijima koje placa od zekata i vitrova,kao osobu koja je eto u nekoj istoj ravni sa Erdoganom.
Tebi hodza koji si se potpisao umesto Zukimija koji je ovo pisao,mi drvosece ti predlazemo da sto je moguce hitnije napises po jedno pismo Seselju i Maricu i da ih u ime svih postenih hodza i postenih vernika zamolis da ne uzimaju bas pare od celog zekata i vitrova za usluge zezancije po studiju sa svetim Zukimijem.Zamoli ih hodza,mislim na Seselja i Marica, da ne naplacuju sprdnju koju prave sa bivsim hodzom tako skupo.
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Sandzacki Srbin 2019-07-22 16:00
Kako nadahnuta slika! Iza Zukorlica oblaci nestaju i javlja se Sunce
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # DP 2019-07-22 16:34
Pa on, Zlukorle je vec davno umislio da je on taj koji vedri i oblaci a da je Allah negde na sedmom mestu,posle AV-a,Seselja,hanumica i kobilica i drugih.To je nametnuo i ovim njegovim slepim sledbenicima koji se klanjaju njemu i njegovoj plati a ne Dragom Allahu.
Ovaj hodza da ista ima versko u sebi ne bi ovako pricao i pisao ove gluposti.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Sandžak je vječan 2019-07-22 18:57
Sve svadje,rasprave,podjele,nesuglasice vezane su za vjeru.To je primetio srpski režim i stalno produbljuje međubošnjašku mržnju.
Ako je vjera izvor problema onda sva vjerska ubjeđenja stavljam u zaledju!
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Mugtija Golubar 2019-07-22 20:55
Ne moras stavljati veru u zaledje nego stavi samo ovog Sejtana iz Orlja tamo gde mu je mesto i bice sve reseno.Pa nije njega zadzabe uzeo srpski rezim i ne vrte ga po TV-stanicama i portalima kao rijality zvezdu.Zna srpski rezim ko je najpodobniji da proda veru za veceru i eto pronasli su ga cak u selo Orlje.
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Mugtija Golubar 2019-07-22 21:02
A ti hodza koji si ovo nadrobio kao droba u surutki,ako si ista moralan i ako verujes u Allaha izuzev verovanja u EURO,skini bar tu ahmediju kao sto su uradila i ova dvojica sto stoje iza tebe na ovoj slici.Kod nas u selu bi bili vulgarni prema takvima pa su imali obicaj da isfrustrirano se i vulgarno izraze i kazu "da se unerede u kapu koju nosi neko ko svasta lapanda".Zato bi dobro bilo da skines i ti ahmediju da narod ne bi padao u iskusenja sa raznozaraznim vulgarnostima.
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # djore 2019-07-23 01:15
A vi ovo citali jel?
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # eso 2019-07-23 10:06
Posle dva reda čitanja smuči ti se da pročitač više.Ovo je još jedno ispiranje mozga ovčica koje su spremne da progutaju soli a nisu svesne da će postati žedne istine.Jer takozvana IZu Srbiji je stecište munafikluka laži potvora korupcije lopovluka i samobogaćenje određenog broja ljudi koji su spremni na sve da bi napunili svoje džepove. Pogledaj samo vozni park takozvanih hodža koji rade utoj fantomskoj organizaciji.To su sve luksuzna vozila koja vrede toliko da jedan akademski građanin koji radi nebi mogao da zaradi za sebe za 20 godina radnog staža a bratja to navuku za godinu dve.....................NO KOMENT.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # TT 2019-07-23 17:58
Erdogane Allah te sacuvoo i na pravi put uputio ko i sto jestee!! Ni jedan covek nije bez mahane!! Jedini Allah je u istinu bez mahane!! Prema tomee ovi sto blebecu i jedu go.. a oni drugo i ne znaju! Vrijeme ce pokazati sve najpre se uzdam u Allaha pa u gospodina Erdogana Allah ga pozivio!! Amin!!
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Vijest5

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari