Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nema razloga za euforiju kada je riječ o ostavci Ramusha Haradinaja na mjesto premijera Kosova, javlja Anadolu Agency.

460017 ramus haradinaj i aleksandar vucic ls

“Ostavka Ramusha je politički trik koji može da dobije još veću popularnost, što dovodi do sve ekstremnijih stavova Albanaca, gdje postaje junak koji se bori za jedinstveno Kosovo, a ostali su nedostojni”, ocijenio je Vučić.

On je rekao da Srbija mora da reaguje smireno, trezveno i bez euforije.

“Razumijemo očekivanja i potrebu naroda za pravdom, razumijemo neku vrstu zadovoljstva kod naroda zbog poziva Ramushu na saslušanje kao osumnjičenog za ratni zločin. Međutim, razloga za radost i euforiju nema”, kazao je Vučić.

On je rekao da će položaj Srba biti još teži i da dolazi do homogenizacije Albanaca i neskrivene mržnje prema Srbima.

On je izrazio zabrinutost da politički razvoj događaja ne ide ka daljem dijalogu.

“Srbija smatra da je nastavak dijaloga najvažniji za očuvanje mira i stabilnosti. I ovo nije fraza koju političari u svijetu ponavljaju, to je činjenica”, rekao je Vučić

On je rekao da vjeruje da će Haradinaj naredne sedmice otići u Hag i da će ga odmah pustiti nazad, “da se vrati kao veliki heroj i njegova popularnost udvostruči”.

Govoreći o dijalogu, Vučić je rekao da će izbori na Kosovu biti održani u septembru ili oktobru, da će Vlada biti formirana u novembru, a da u decembru u Srbiji počinje kampanja.

“Jasno je da razgovora nema, i moramo da se pripremimo ako neko u međunarodnoj zajednici ne bude odgovoran i pritisne ih da ukinu takse”, rekao je Vučić.

On je dodao da će Srbija pratiti situaciju i neće se miješati u internu kosovsku političku scenu.

Izvor: Anadolu Agency