Dačić na novčanici dolara napisao ''Kosovo je Srbija'', Ambasada SAD-a ga upozorila

aSDFGHJHHFGFEFRGTHJ

Foto:Screenshot 

"Umjesto što uništava novčanicu s likom velikog američkog znanstvenika i državnika Benjamina Franklina, ministar Dačić bi možda mogao razmisliti o njegovoj izjavi: 'Budi u ratu sa svojim porocima, u miru sa svojim susjedima'”, navodi se u odgovoru ambasade SAD-a u Beogradu za Radio Slobodna Europa (RFE).

Američko je veleposlanstvo reagiralo na postupak srbijanskog ministra vanjskih poslova koji se priključio internet izazovu i na novčanici od 100 američkih dolara ćirilicom ispisao: “Kosovo je Srbija“ i potpisao se. Dačić je, kako prenosi RFE, za beogradski "Blic“ ovako objasnio svoj postupak: "To je naša državna politika, to stalno i govorim, pa što ne bih i napisao“.

Napomenuo je i da novac nije njegov, te da taj postupak nema veze sa Sjedinjenim Državama, iako je pisao po dolarima.

Cijelu priču je, zapravo, nehotice pokrenula srbijanska premijerka Ana Brnabić koja je, govoreći o kosovskim vođama u kontekstu pregovora Beograda i Prištine, rekla kako ima posla s "ljudima koji su izašli iz šume“.

Kosovski su Albanci reagirali internet akcijom s oznakom #LiterallyJustEmergedFromTheWoods, u slobodnom prijevodu "doslovno izašao iz šume", postavljajući svoje fotografije iz prirode ili šume.
Koji dan kasnije vlasnik beogradskog restorana "Pavle Korčagin“ Vojin Cucić pozvao je pratitelje na Instagramu da na novčanicama sitnih apoena dolara i eura napišu poruku "Kosovo je Srbija“ i da fotografije podijele na društvenim mrežama. "Kada bi svaki Srbin ispisao samo jednu novčanicu, bila bi ovo čudesna kampanja“, objavljeno je na Instagram profilu "Korčagina“, a organizatori su naveli kako je cilj milijun ispisanih novčanica.

Akcija je ubrzo postala viralna, a uz dolare i eure, sudionici poruke ispisuju i na novčanicama iz Australije, Danske, Saudijske Arabije, Velike Britanije, Sejšela i drugih država.
Dodatni motiv u akciji postala je utrka tko će ispisati novčanicu veće vrijednosti.

Kosovski Albanci započeli su ubrzo protu-akciju na društvenim mrežama, ispisujući poruku „Kosovo je Kosovo“.
Na potpisanim novčanicama našli su se i srpski dinari.Radio Slobodna Europa navodi da je uništavanje valute, prema zakonu SAD-a, prekršaj za koji je zaprijećena novčana kazna ili zatvor do šest mjeseci.
Kazna slijedi u slučaju da se to radi "s namjerom da se papiri od vrijednosti učine nepodobnim za korištenje".

Iz toga, kako konstatira RFE, proizilazi da američki propisi ne zabranjuju ispisivanje poruka po banknotama, osim ako novčanica nije uništena toliko da se ne može ponovo koristiti, prenosi Hina.
Pisanje po novčanicama u Srbiji nije prekršaj, ali se tako oštećene novčanice, prema ocjeni Narodne banke Srbije, smatraju nepodobnim za opticaj.

Izvor:Fena

Komentari
+10 # Nur-Bec 2019-06-07 11:55
Nikad se Ivica zvani Koferce nece opametiti kao i mnogi njegovi sunarodnici.
Prijavi moderatru
+4 # ACO srbine! 2019-06-08 08:52
...prolupali dibidus...
Prijavi moderatru
+8 # Dr 2019-06-07 13:07
Sramota ovo je jedan diplomata zar ovako obavlja svoj posao. Čuješ po novčanicama da pišemo i tako da se borimo odštampajte novčanice sa motivima KIM a ne da se tudje novčanice švrljaju
Prijavi moderatru
+8 # Mr. 2019-06-07 16:29
Namerno skrnavljenje i unistavanje novcanica je krivicno delo.
A ovaj sef diplomatije je krunisao svoj diplomatski uspeh u vezi Kosava ovim cinom sto je skrabao po novcanici.
Pa sigurno:Ako ga ne moze dobiti,Kosovo,onda bar moze pokazati svoje diplomatsko umijece time sto ce bar po tome biti poznat ako skraba ovakve gluposti.Ali posto se u Srbiji inace slave samo gluposti onda ce i ovaj cetvrtasti postati heroj, jer je uvredio americku valutu,a za godinu dana kasnije pisace srpska stampa, kako je "mali Ivica" pobedio silnu Ameriku i tako vratio kosovo u svoj dzep na novcanici od sto dolara.
Prijavi moderatru
+3 # Samir 2019-06-07 20:39
Sve je to uvertira pred polarizaciju koja slijedi. Srbija nikada iskreno nije krenula ka EU, samo igra Kazacok za Moskvu...djonovi im otpali a oni bosonogi po inerciji nastavili i eto gangrene i amputacije....grozan zivot u Srbiji?
Prijavi moderatru
+4 # ACO srbine! 2019-06-07 21:02
Kratko i jasno si sve sazeo.

A srbijici tek predstoji sunovrat. Braco srbi drz'te gace...
Prijavi moderatru

Ovaj članak nije moguće komentarisati

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click