Emmanuel Macron, predsjednik Francuske, narednih sedmica stiže u posjetu Srbiji, a tačan datum dolaska trebao bi uskoro da bude poznat, izjavio je za Večernje novosti ambasador Francuske u Beogradu Frederic Mondoloni.

fdcxyds

„Veoma naporno radim na dogovorima s Beogradom o novom datumu i nadam se da ću uskoro moći predložiti konkretan termin. Očekujem da do posjete dođe u narednim sedmicama“, rekao je Mondoloni.

On je istakao da posjeta, koja je prvobitno bila planirana za početak decembra, nije otkazana već odgođena, jer je to Macron zamolio zbog unutrašnjih prilika u Francuskoj.

Mondoloni kaže da Francuska podržava dijalog Beograda i Prištine, kao i da nema informacija da je bilo ko oročio završetak dijaloga za juni ove godine.

„Što prije bude postignut sporazum, to bolje. Tražili smo od Prištine da povuče odluku o taksama na robu iz Srbije i nadamo se da će se to uskoro desiti“, rekao je francuski ambasador.

List navodi da se očekuje da centralne teme susreta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Macrona, osim ekonomije i francuskih investicija, budu i situacija u regionu i pronalaženje rješenja za pitanje Kosova.