Ljajić je rekao da je, kako je naveo i predsednik Kosova Hašim Tači, "procvetao šverc" posle uvedenih taksi na srpske proizvode

02 seselj ljajic tanj 620x0 

Šteta od taksi koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije je ogromna, i u ekonomskom i u političkom smislu, izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

 U političkom smislu ta odluka je potpuno blokirala proces političkih pregovora, a u ekonomskom smislu na dnevnom nivou se gubi milion evra za našu privredu i privrednike, naše izvoznike i male proizvođače, koji su plasirali robu na Kosovu - rekao je Ljajić u Novom Sadu, gde je obišao novoizgrađenu biciklističku stazu.

On je konstatovao da ni nemačka kancelarka Angela Merkel ni franuski predsednik Emanuel Makron nisu uspeli na sastanku u Berlinu da ubede Prištinu da ukine takse.

- Onda šta više da kažemo - rekao je Ljajić.

Ljajić je rekao da je, kako je naveo i predsednik Kosova Hašim Tači, "procvetao šverc".

Ali, ko švercuje? Ne švercuje sigurno neki trgovac iz Novog Sada, švercuju naravno albancki trgovci ili uvoznici, koji tu robu verovatno prevoze ili iz Albanije ili iz Makedonije ili iz Crne Gore. Radi se o našoj robi koja se potpuno legalno prevozi i prodaje na tim tržištima, a onda albanski trgovci ili uvoznici tu robu švercuju - rekao je Ljajić.

Ljajić je dodao da "lopta nije u našem dvorištu".

Mi trpimo ogromnu štetu i tražimo da se te takse povuku kao uslov za nastavak političkih pregovora, a svakako i normalizacije ekonomskih odnosa - poručio je ministar.

On je podsetio i na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o stvaranju zajedničkog ekonomskog prostora.

Da ukinemo sve barijere, da imamo slobodni protok i roba i ljudi, i kapitala i na taj način doprinesemo stabilizaciji ne samo ekonomskoj već i političkoj ovog prostora - poručio je Ljajić.

(Tanjug)