U Beogradu osuđeni pripadnici Vojske RS za zločine nad Bošnjacima

Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas je izreklo presudu Joji Plavanjcu i Zdravku Narandžiću, pripadnicima Vojske RS zbog ubistva 11 bošnjačkih civila tokom agresije na BiH 1992. godine.

specijalni sud beograd 696x469

Plavanjac je osuđen na 15 godina zatvora zbog ubistva, a Narandžiću je za saučesništvo izrečena kazna od sedam godina zatvora.

Prema presudi Plavanjac je u augustu 1992. godine ubio 11 civila bošnjačke nacionalnosti koji su držani kao zatvorenici u vojnom zatvoru u zgradi škole “Petar Kočić” u Bosanskoj Krupi. Ubijeni civili bili su sa područja opština Bosanska Krupa, Sanski Most i Bihać i imali su između 18 i 23 godine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Narandžić je osuđen jer je kao stražar u zatvoru dozvolio Plavanjcu ulazak u prostorije i tako mu omogućio da počini ubistva, iako je bio dužan da zaštiti civile.

Predmet protiv Plavanjca i Naračića Srbiji je prebačen iz Bosne i Hercegovine. Srbijansko tužilaštvo za ratne zločine je optužnicu podiglo u decembru 2017. godine.

Posmrtni ostaci žrtava tog ratnog zločina ekshumirani su iz jame “Zvečarka” u zaseoku Stjepanovići u opštini Sanski Most 2006.godine. DNK analizom preliminarno je utvrđen identitet jedanaest osoba i kao žrtve su identifikovani Kaltak Emsud, Kaltak Enes, Kaltak Nezir, Kaltak Ferid, Kaltak Rasim, Alijagić Edin, Alijagić Fadil, Omić Mirsad, Sejdić Tofik, Ćehajić Ismet i Nasić Rasim. Za dvanaestu žrtvu koja je pronađena u toj grobnici do danas nije stigao pozitivan DNK nalaz.

Osuđeni Joja Plavanjac pripadao je snagama Vojske Republike Srpske, bio je pripadnik Krupske brigade i rezervni kapetan 1. Klase. Osuđeni Zdravko Narandžić bio je pripadnik čete Vojne policije 11. Krupske lake pješadijske brigade.

Izvor: RSE

Komentari  
+7 # Nur-Bec 2019-11-16 00:50
E vala visoke kazne su dobili :P sa ovim presudama su porucili da se isplati ubijati ljude.Cuj,za 11 mladih zivota samo 15 godina?Bruka i sramota!
Prijavi moderatru
+6 # Fuck 2019-11-16 06:40
16 mjeseci za ubistvo neduznog i tek odraslog djeteta..obadvojicu je trebalo objesiti.a .ovog sto ih je osudio njemu i njegovim zelim sve najteze bolesti i patnje ovog svijeta jer on je isti zlocinac kao i ovi i vecina Srba.
Prijavi moderatru
+5 # N.P 2019-11-16 09:23
Kacar osudjen na 10 godina zbog ranjavanja policajca,a ove zlocince za ubistvo 11 mladica na 15. Ova kazna je dokaz da celi sitem, politika ,sudstvo u ovoj odvratnoj kasabi podrzava zlocine ii u svim institucijama sjede rojevi zlocinaca.Bog je veliki i on ce vam suditi.
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click