UBISTVA, ŠVERC, MALVERZACIJE SA STANOVIMA - Svi zločini Mire Marković za koje je optuživana, a nikada neće odgovarati

Mira Marković, supruga nekadašnjeg jugoslovenskog predsjednika Slobodana Miloševića, preminula je danas u 77. godini života.

fkXk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTURBN01EQV8vZmNlZWNiMGY1ODU1NWQwZjVhMzFiNTQwZDVmY2FjZDAuanBlZ5GTAs0C5ACBAAE 

Žena koja je bila siva eminencija Miloševićevog režima, optuživana je za najrazličitija ubistva političkih neistomišljenika, šverc duvana, za njom je bila raspisana međunarodna poternica, ali je jedino bila osuđena za muvanje sa stanovima.

Apelacioni sud u Beogradu poništio je nedavno presudu kojom je sad već pokojna Mirjana Marković, osuđena na godinu dana zatvora. Njoj je, naime, trebalo ponovo da se sudi zbog podstrekivanja na nezakonitu dodjelu strana dadilji njenog unuka Marka. Istom odlukom Apelacionog suda, predmet je vraćen na prvostepeno suđenje, i to skoro 16 godina posle pokretanja krivičng postupka.

Mira Marković je ovu odluku, kao i prvostepenu presudu koja joj je izrečena pre devet meseci, dočekala u Rusiji, gde joj je dodeljen politički azil.

Za njom je na snazi bila međunarodna poternica tako da su bile male šanse da se na početku ponovljenog suđenja pojavi u sudnici, jer čim bi kročila na tlo Srbije završila bi u pritvoru, koji joj je određen u odsustvu. 

Ova odluka suda, bez želje da se ulazi u njenu opravdanost i argumente koje je sudsko vijeće iznijelo, nastavlja niz nekažnjenosti pokojne prve dame SRJ, ali i kompletne porodice Milošević.

Ubistvo Ivana Stambolića

Ivan Stambolić, nekadašnji predsjednik Predsjedništva Srbije, ubijen je 25. avgusta 2000. U završnoj riječi na suđenju kriminalnoj grupi koja je ubila Stambolića, tužilac je, između ostalog, rekao:

– Režim je uspostavio više strukturnih nivoa: takozvane dvorske intelektualce, ekonomsku mafiju, tajnu i drugu policiju, vojsku, vladajuće partije, a sve to sa Slobodanom Miloševićem i njegovom suprugom Mirjanom Marković, kao centrom mreže i personifikacijom tog sistema – rekao je tužilac.

Ta uloga Markovićeve nikada nije do kraja ispitana. Po svemu sudeći, nikada i neće biti.

Ubistvo Ćuruvije

Iako zvanično nije optužena da je učestvovala u ubistvu Slavka Ćuruvije, vlasnika “Dnevnog telegrafa”, ime Mire Marković se pominjalo u istrazi ovog zločina.

Navodno, bila je kivna na Ćuruviju zbog njegovog novinarskog rada, pa je u “Politici ekspres” naručila sramni tekst “Ćuruvija dočekao bombe”. Taj tekst bio je početak hajke na Ćuruviju i uvod u njegovu likvidaciju.

Šverc duvana

Protiv Mire i njenog sina Marka Miloševića je 2006. pokrenuta i istraga zbog sumnje da su učestvovali u švercu cigareta devedesetih godina.

U spisima Tužilaštva za organizovani kriminal Miloševićeva supruga bila je označena kao važna karika u tom švercerskom lancu jer je jedan njen poziv tadašnjem direktoru carine Mihalju Kertesu bio dovoljan za propuštanje kontingenta cigareta.

Stan za dadilju

Nekadašnja sekretarka Vlade Cica Knežević optužena je da je, na nagovor Mire Marković, mimo procedure uticala na čelnike “Diposa” da dadilji porodice Milošević, Ilinki Pešić, bude dodijeljen državni stan, na koji nije imala pravo.

Danilo Pantović, bivši direktor “Diposa”, vladine agencije koja raspolaže državnim nekretninama, takođe je optužen u ovom procesu, ali je postupak protiv njega razdvojen.

Pobjegla u Rusiju

Markovićevoj se sudilo u odsustvu jer je nedostupna pravosudnim organima Srbije i za njom je 2005. raspisana međunarodna poternica. Sud je zbog toga ostavio na snazi riješenje o određivanju pritvora od 17. aprila 2003.

Mira Marković, kako su saopštili predstavnici ruskog tužilaštva 2010. godine, u toj državi ima status političke izbjeglice i ne može da bude uhapšena.

Izvor: blic.rs

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click