Mirjana Marković, prva predsjednica Jugoslavenske ljevice i supruga nekadašnjeg predsjednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića preminula je danas od upale pluća u 77. godini, potvrđeno je Tanjugu.

swdefrgthzhgrergh 

Prema nezvaničnim informacijama, ona je preminula u bolnici u Moskvi.

Dragan Radović iz Udruženja sloboda rekao je Tanjugu da je u kontaktu sa porodicom i da je Marković preminula od upale pluća nakon dvije operacije.

Ona je naime, prije više od mjesec dana pala i slomila desnu ruku, zbog čega je morala da leži, pa je došlo do komplikacija i vode u plućima što je izavalo upalu i dovelo do smrti.

Radović je prenio da je ona željela da bude sahranjena u Požarevcu na grobnom mjestu uz supruga, ali da će konačnu riječ o tome dati porodica. 

Marković je umrla u Rusiji koja joj je 2010. godine dala azil, pošto je bila u bjekstvu od pravosudnih organa Srbije, koji su za njom raspisali potjernicu u okviru istrage za zloupotrebe sa dodjelom državnih stanova 2000. godine.

Predstavnici Generalnog tužilaštva Rusije 2010. godine saopštili su da Marković u toj državi uživa status političke izbjeglice i da nije moguće njeno hapšenje po potjernici srbijanskog Interpola. 

Izvor:Tanjug/Radio Sarajevo