Grupa građana na granici Austrije i Mađarske: Zašto mi ne možemo u Srbiju? (Video)

Na granici Austrije i Mađarske već danima nalazi se grupa državljana Srbije, među njima i radnici, vozaci kamiona EU, koji su usled pandemije poslati kuci - ali oni do kuće nikako ne mogu da stignu. Igor Đorić, jedan od njih, za Novi dan je rekao da su "odsečeni od sveta" jer im Srbija ne omogućava povratak.

bg gost viber 0930 240320.09 32 31 24.Still003 

"Na granici smo nas 38, zatočeni od petka, poslali su nas iz EU kućama jer je Evropa stala.. Mađari su nam rekli da neće da nas prime i da se vratimo u Austriju, policija nas je sprovela do jednog parkinga... situacija je katastrofalna, ostajemo bez para, i bez goriva, hladno je. Do juče su nas čuvale tri partrole policije, jutros je samo jedna, nekad nas puste da odemo u prodavnicu, nekad ne. Crveni krst Austrije nam donosi malo hrane, malo vode dva puta snevno i na tome im hvala", opisuje stanje na granici Đorić.

On je naveo da su ambasadu Srbije u Austriji kontaktirali više puta i da je odgovor stalno da će rešiti situaciju za 48 sati. 

"Za 48 sati, pa opet za 48 sati. Zanima nas koliko traje tih 48 sati? Konzul kaže da je o svemu obavestio (nadležne) u Beogradu, i da svi znaju, ali da ne mogu ništa da učine, dok Beograd ne odobri", navela je ta grupa.

Đorić je rekao da se u toj grupi nalazi i jedan bubrežni bolesnik sa kateterom i jedna trudnica.

"Odsečeni smo od sveta. Nemamo kod koga da odemo da se snađemo. Svi mi plate primamo u Srbiji, plaćamo poreze i sramota je što ovde sedimo danima, noću na - 6, i da niko ne može da nam pomogne. Zvali smo i Mistarstvo spoljnih poslova, svi su nas uputili na ambasadu u Beču koja samo kaže – čekajte", dodao je. 

Kako su naveli naši grašani na granici Austrije i Mađarske, svakodnevno preko tog prelaza prolaze građani iz Bugarske, Rumunije, Moldavije i drugih zemalja.

"Bez problema prolaze i idu kućama. Juče je bio jedan autobus sa putnicima iz Crne Gore i Srbije - Crnogorici su otišli, a naši su ostali. Svaka druga zemlja poziva svoje ljude da se vrate, zašto mi ne možemo u Srbiju", upitali su. (n1)

Komentari  
+2 # A 2020-03-24 14:06
Sve ce to hodza da resi ali se strpite jos 48 sati.
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

Mjesto Virus   Mjesto Virus
 N.Pazar 26    B.Polje 6
 Sjenica 1    Rožaje 0
 Tutin 0    Plav 0
 Prijepolje 6    Gusinje 0
 Priboj 3    Pljevlja 0
 N.Varoš 5    Berane 0
Podaci ažurirani 07.04.2020 godine

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click