Mešoviti vojno-civilni aerodrom za međunarodni vazdušni saobraćaj "Morava" kod Kraljeva otvoren je danas za civilni saobraćaj, u prisustvu državnog vrha Srbije, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i velikog broja građana.

dfghgzjukujhgfdddssdfgthzjukjzhtgrefrgtfs

Svečanosti prisustvuju i premijerka Ana Brnabić, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, ministari Zorana Mihajlović, Aleksandar Vulin, Rasim Ljajić, Slavica Djukić-Dejanović, Jadranka Joksimović, Zoran Djorjdević, Zlatibor Ločar, Milan Krkobabić, predsednica skupštine Maja Gojković i drugi.

Svečanost je počela himnom Srbije u izvođenju Mešovitog hora Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a tokom ceremonije nad Kraljevom su nadletali avioni Orao J22 i MIG 29.

Pre zvaničnog otvaranja, predsednik Vučić i ostale zvanice obišle su pristanišnu zgradu putničkog terminala, gde su mu domaćini pokazali kako je aerodrom izgledao nekada.

Nešto ranije, na pistu je sleteo avion ATR 72 kompanije Er Srbija, kojim je sleteo ansambl "Stanislav Binički".

Ministarka Mihajlović je ranije najavilla da će narednih godina aerodrom biti proširivan i da će se verovatno graditi još jedna pista.

wwdefgrthzjukjzthgrew

Pozicija tog aerodorma je veoma važna pošto uskoro počinje gradnja i Moravskog koridora odnosno autoputa Pojate - Preljina, koji će prolaziti pored tog aerodroma.

Ministarka je navela da će se pored aerodroma nalaziti i autoput i pruga i ocenila da ne postoji ništa bolje u ovom delu Srbije kada je reč o logistici.

Aerodrom "Morava" u Ladjevcima po odluci Vlade Srbije dobiće i stalni granični prelaz za medjunarodni saobraćaj putnika i robe sa svim inspekcijskim službama.

Mihajlo Zdravković, direktor preduzeća "Aerodromi Srbije", rekao je ranije Tanjugu da već postoje interesovanja avio kompanija za letove sa ovog aerodroma.

"Aerodrom Morava nije mogao do sada biti ponudjen avio kompanijama jer nije imao dozvolu za rad. Očekujemo da je do kraja nedelje dobijemo, i onda ćemo zvanično moća da krenemo u razgovor sa operaterima. Interesovanja postoje, a odredjene avio kompanije su već dolazile", rekao je Zdravković

Izrazio je uverenje da će do zimskog perioda imati prve ugovore sa kompanijama.

Sletna pista je rekonstruisana, ugradjen je sistem svetlosnog obeležavanja, tako da su, prema rečima Zdravkovića, ostala samo još odredjena fina doterivanja kako bi svih 2.265 metara, koliko je dugačka pista, bilo u funkciji.

Posle zvaničnog dela, predsednik Vučić će se sastati sa predstavnicima Srba iz regiona. Sastanku će prisustvovati i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Izvor:Tanjug/Blic