VIDEO UŽIVO/ Vučić prisustuje otvorenju radova autoputa koji ide prema Sandžaku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas početku izgradnje deonice auto-puta Preljina - Požega, u dužini od 30,9 kilometara, na Koridoru 11 (E-763).

1853015 screenshot 5 ls

Ministarka građevinarska Zorana Mihajlović rekla je da nema lepšeg dana od dana kada počinjemo jednu od najvažnijih deonica u Srbiji. 

"Kako smo otvarali kilometre auto-puta nizale su se fabrike i pogoni, i tako će biti i na ovoj deonici. Investicije će nam pomoći isto tako da ostanemo ovde. Hvala Kini i što su prepoznali koliko nam je važan ovaj projekat. Neka nam je srećan današnji dan, da izvođač to izvršava u roku, a mi da budemo ponosni na svaki metar koji budemo izgradili", rekla je Mihajlovićeva. 

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović naglasio je da je danas veliki dan za sve ljude u Zapadnoj Srbiji. 

"Posebno mi je zadovoljstvo da pozdravim naše prijatelje iz Kine. Ovo je veliki dan za Srbiju. Želim nam srećne radove", rekao je Todorović.

Izvođač je kineska kompanija CCCC (Čajna komjunikejšens end konstrakšen kompani), a rok za izvođenje radova je 36 meseci. Vrednost radova je 450 miliona evra

Deonica Preljina - Požega je nastavak projekta izgradnje autoputa Beograd - Južni Jadran ukupne dužine 258 kilometara. Skoro trećinu trase na budućem autoputu od Preljine do Požege činiće mostovi i tuneli: tri tunela, 35 mostova, 11 nadvožnjaka i tri petlje.

Auto-put Preljina - Požega je podeljen na tri manje deonice. Od Preljine do Prijevora duž reke Cemernice i malim delom pored Zapadne Morave, u dužini do 8,27 kilometara.

Zatim od Prijevora do Lučana bi trebalo uraditi 15,51 kilometar i izgraditi 20 mostova koji će biti duži od tri kilometra. Projektovana je i izgradnja tunela "Laz" od 1.750 metara.

Treća poddeonica, od Lučana do Požege, protezaće se na sedam kilometara i na njoj bi trebalo da budu izgrađena tri mosta, tunel dug 2.040 metara, petlja u Lučanima i most preko reke Bjelice.

Autoput od Preljine do Požege ima veliki značaj za povezivanje Srbije i regiona, jer predstavlja nastavak Koridora 11 ka granici sa Crnom Gorom, ali je i deo budućeg autoputa Beograd - Sarajevo, pošto od Požege preostaje da se izgradi još oko 60 kilometara do granice sa BiH.

Deonica Preljina - Požega će povezati Čačak, Lučane i Požege i dva okruga - Moravički i Zlatiborski, i važan je ne samo za brži razvoj tog dela Srbije već i za regionalno povezivanje. Kod Čačka će se Moravskim koridorom povezati Koridor 11 i Koridor 10.

Izvor.Tanjug/Kurir

Komentari
+1 # Geografija 2019-05-17 19:37
Jel to ja imam keca iz geografije il je Sandzak toliko velik da je do Pozege.
Boljare je u Sandzaju kod sela Ugla u Sj opstini. Znamo da mora proc do Boljara.
Ali ova pisanija i cetnicka vlast zele da put zaobidje srce Sandzaka tako sto ce zaobici Dugu Poljanu . tj NPi SJ
Prijavi moderatru
+1 # Sandzacki Srbin 2019-05-17 20:08
Sve ti pise u tekstu, sta se pravis blesav.
Prijavi moderatru
+7 # Tutin 2019-05-17 20:17
A u Tutin? Tutin voli Vucica!
Prijavi moderatru
+1 # Kosovo 2019-05-18 07:09
Braco Sandzaka kad se udruzimi prvo sto ce mo praviti je auto put pazar pristina sa parama koje nam ovi cetnici duguju za pokolj i genocid.
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click