Oko 100 rudara rudnika Stari trg ostalo je zarobljeno na nekih 700 metara ispod površine posle kvara električne mreže, javljaju prištinski mediji. Predstavnik sindikata rudara tvrdi da nisu u životnoj opasnosti, te da je u toku akcija spasavanja. Za sada je iz rudnika izvučeno 26 rudara.

BE78EE67 ED7F 40A5 82D2 2EC12996CD06 

Oko 100 rudara ostalo je na osmom, devetom i desetom nivou. Stručnjaci se trude da, makar privremeno, osposobe električne instalacije kako bi izvukli rudare iz jame – rekao je šef sindikata rudnika Stari trg Šukri Sadiku, prenosi RTS.

Sadiku je rekao da su ekipe spasilaca u stalnom kontaktu sa rudarima, kao i da njihovi životi nisu ugroženi jer rudnik ima prirodnu ventilaciju.

Rudari su zarobljeni već nešto više od sat vremena, a nakon uspostavljanja alternativnih električnih veza oko 26 rudara izašlo je na površinu. 

– Oni su iskusni rudari, radnici različitih profila – rekao je Ksfafer Peci, direktor flotacije i dodao je da “nema panike”.

Nema povređenih rudara, a problemi u rudniku nastali su pošto je eksplodirao transformator, javlja „Koha“. Nakon toga veliki deo Mitrovice ostao je bez struje. Ubrzo je struja vraćena trećini stanovnika u Mitrovici.

Rudnik Stari trg je deo „Kombinata Trepča“.