Kod doktora sa poklonima do 462 evra

Zdravstveni radnici u Srbiji od nedavno smeju da prime nenovčani poklon čija pojedinačna vrednost ne prelazi 5 odsto prosečne plate (2.726 dinara, odnosno 23 evra), a ukupna vrednost ne prelazi prosečnu neto platu (od 54.521 dinara ili 462 evra).

safe image

To znači da se više neće tretirati kao korupcija (krivična dela primanje i davanje mita) ako pacijenti lekare nagrade poklonima u pomenutim vrednostima, ali nikako u novcu.

Ovaj izuzetak od pravila da lekari ne smeju ni da traže niti da prime novac, poklon, uslugu ili bilo kakvu drugu korist za sebe, članove svoje uže porodice, predviđen je odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je skupština usvoila 3. aprila.

U Ministarstvu zdravlja za Tanjug kažu da je ova odredba ubačena je u nacrt zakona na predlog Agencije za borbu protiv korupcije, koja je dala mišljenje o proceni rizika korupcije.

“Izuzetno od stava 5. ovog clana, iskazivanje zahvalnosti u vidu poklona manje vrednosti, odnosno reklamnog materijala i uzoraka, koji nije izražen u novcu ili hartijama od vrednosti i cija pojedinačna vrednost ne prelazi pet odsto, a ukupna vrednost ne prelazi iznos jedne prosečne mesečne plate bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji, ne smatra se korupcijom, sukobom interesa, odnosno privatnim interesom, u skladu sa zakonom”, navodi se u Zakonu.

Ukoliko zdravstveni radnik i zdravstveni saradnik ima sumnju u pogledu sukoba interesa ili prihvatanja poklona ili usluge, on je prema Zakonu, dužan je da o tome najkasnije narednog radnog dana obavesti etički odbor zdravstvene ustanove.

Tanjug

Komentari
+10 # 24 2019-04-20 22:15
A gde to ima u svetu da se doktoru nose pokloni?
Nece biti problem ni doktori,ali veci su problem med.sestre i cistacice.One nece za tu sumu ni da cuju.
Prijavi moderatru
+8 # Sjenica u Srcu 2019-04-21 07:24
E ovo je tek sada Opšte rasulo! Ova je mera donešena da bi legalizovali mito i korupciju. Srpsko zdravstvo je svesno da im se osipa kadar odlascima u inostranstvo za bolje pare i sada na sve načine pokušavaju da zadrže osoblje. Lekari ce sada od svih pacijenata i njihove rodbine očekivati poklone, bez obzira o kojoj je intervenciji radilo. Srpsko društvo je Mulj Evrope. Vučić je grobar srpsle drzave
Prijavi moderatru
+5 # ACO SRBINE! 2019-04-21 08:37
Samo u SMRDIJI...
Prijavi moderatru
0 # Nana 2019-04-23 10:45
Kukljiš ko nema za poklon onda ne more ni da proviri kkod ljekara jadni mi a za šta nam se ono udtavstveno oaiguranje odbija
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click