Bivši direktor ''ELEKTROSRBIJE'' prodao plac EPS u Tutinu i uzeo 50.000 EVRA - Optužen i za seksualno uznemiravanje

Policija ispituje moguće malverzacije i sticanje protivpravne koristi od 50.000 evra Srđana Đurovića, doskorašnjeg direktora "Elektrosrbije" iz Kraljeva, vezane za otuđenje placa ove firme, saznaje "Blic".

rghjkjhtgrrfdgtthzzujkilo

Sumnja se, naime, da je on 2015. godine zloupotrebio svoju funkciju i da je suprotno zakonu, zemljište EPS površine pet ari u Tutinu ustupio privatnom licu M. Z., čime je napravio štetu kompaniji od preko 100.000 evra. Na tom placu je M. Z. sagradio veliku stambenu zgradu, koju je uspeo da legalizuje, čime je postao i vlasnik parcele koja se vodila kao imovina EPS. Zbog toga je policija pokrenula predistražne radnje u koje je uključena i Unutrašnja kontrola EPS, koja je i otkrila ceo marifetluk. Saslušani su mnogi svedoci i pregledana dokumentacija koja ukazuje da ima indicija da je Đurović zloupotrebio funkciju i oštetio kompaniju. Tako je ovaj doskorašnji lokalni moćnik i ugledni član SNS, koji je doskora bio nedodirljiv, postao predmet predistražnih radnji policije i za mito i korupciju.

Zabrana prilaska

Naime, on je nedavno bio priveden i izrečena mu je mera prilaska K. Z., njegove emotivne partnerke, koja ga je prijavila zbog seksualnog uznemiravanja i nasilja.

Izvor “Blica” iz “Elektrosrbije” tvrdi da postoje ozbiljne indicije da ga slična sudbina može zadesiti i oko sumnje da je primio mito jer papiri i svedoci nisu na Đurovićevoj strani.

Javna je tajna da je Đurović gotovo privatizovao funkciju direktora “Elektrosrbije” i da je radio šta je hteo. Mnoge su nepravilnosti u njegovom radu koje preispituje Unutrašnja kontrola, a jedna od najvećih se vezuje za otuđenje zemljišta EPS kompanije u Tutinu. To je uradio u tajnosti, bez ikakvih odluka nadležnih organa i suprotno zakonu jer je reč o državnom zemljištu koje je ustupio privatnom licu M. Z., što nije dozvoljeno. Drugim rečima, on se sa zemljištem kompanije ponašao kao da je njegovo privatno i ovu protivzakonitu radnju naplatio 50.000 evra, koje su završile u njegovom džepu. Otišao je čak toliko daleko da je bio i neformalni tender za mito jer se pored M. Z. iz Tutina, za ovaj plac interesovao i gasterbajter I. D. koji je takođe pregovarao sa Đurovićem koliko da mu stavi u džep da bi se dokopao placa EPS. Pošto mu je ponudio nešto nižu sumu, zemljište je završilo kod M. Z., zbog čega je došlo i do sukoba između njega i I. D. - navodi naš sagovornik.

Utvrđeni i drugi propusti

On dodaje da se doskora samo šuškalo o ovom Đurovićevom postupku.

- Nakon njegove smene, menadžment EPS-a je zbog niza pritužbi na Đurovićev rad zatražio da Unutrašnja kontrola preispita eventualne nepravilnosti. Utvrđeni su mnogi njegovi propusti koji su naneli štetu celoj kompaniji. Na ovaj koji se odnosi na prodaju placa u Tutinu ukazao je jedan od zaposlenih. To je bio signal za Unutrašnju kontrolu da proveri ove navode i otkriveno je na terenu da je na placu kompanije stvarno sagrađena višespratnica. Unutrašnja kontrola je o tome obavestila i policiju, koja se uključila u ovaj slučaj i preispituje šta se tu sve dešavalo i ko je umešan. Đurović je celu ovu priču o njegovoj korupciji pokušao da zataška i preko SNS, čiji je član, ali nije uspeo. Očigledno je da je oreol nedodirljivog izgubio, a u prilog tome ide i podatak da bi ubrzo mogao da se pokrene krivični postupak za nezakonito otuđenje zemljišta EPS - kaže naš izvor.

EPS: Sve je u nadležnosti MUP

Iz EPS-a nisu hteli zvanično da nam potvrde naša saznanja, a nezvanično nam je rečeno da je razlog za takvo njihovo postupanje to "što je slučaj u nadležnosti policije, koja sarađuje sa Unutrašnjom kontrolom EPS". Njihov zvanični odgovor glasi:

"Đurović je smenjen sa mesta direktora ODS Kraljevo marta 2017. zbog loših rezultata i propusta u radu", kažu u EPS.

Đurovića nismo uspeli da čujemo jer se nije javio na telefon poznat redakciji.

Izvor:Blic

Komentari
-1 # 23 2019-04-13 18:17
Has pazarci su seljaci "DDD
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click