Dragi roditelji, država uskoro zabranjuje batine

Beograd -- Najnovijim izmenama i dopunama Porodičnog zakona uvodi se potpuna zabrana fizičkog kažnjavanja i upotrebe fizičke sile prilikom vaspitanja deteta.

17414245335caeceba6870a851772529 v4 big 

To je za beogradski list Politika najavio Dragan Vulević, posebni savetnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Smisao uvođenja ovih zabrana, međutim, nije kažnjavanje, već edukacija roditelja o nenasilnim metodama vaspitanja.

Vulević dodaje da niko neće ići u zatvor, niti će biti lišen roditeljskog prava ako je dete dobilo ćušku, čvrgu ili udarac po zadnjici.

"Roditeljima će biti ponuđena edukacija o nenasilnim metodama vaspitanja, i to u okviru savetovališta za brak i porodicu, razvojnih savetovališta, škola za roditelje...Mi smo svesni da nećemo dobiti rezultate za godinu dana, jer je menjanje stavova i ponašanja proces za koji je potrebno vreme", kaže sagovornik Politike. 

Vulević podseća da je sadašnjim zakonom već predviđeno (delimičo) lišavanje roditeljskog prava ako roditelj kontinuirano sprovodi fizičko kažnjavanje, koje se može označiti kao zlostavljanje deteta.

Cilj izmena zakona jeste da u svesti roditelja postoji ideja da je fizičko kažnjavanje deteta zakonom zabranjeno i da u vaspitavanju mališana nije neophodno koristiti prut i demonstrirati zakon jačeg.

Izvor:Tanjug/b92

Komentari
-3 # 23 2019-04-11 14:51
Samo batina za vaspitavanje deteta kad zna za strah zna i da postuje :D
Prijavi moderatru
-1 # New Word 2019-04-11 21:20
I kad ojača izgubi strah i ne poštuje nikog više... A od okoline zahteva postenje batinom.

Balkanske budalaštine!
Prijavi moderatru
+1 # 23 2019-04-11 22:26
Ma samo batine bolje i to nego sutra sin da ti postane peder
Prijavi moderatru

Ovaj članak nije moguće komentarisati

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click