Ministarstvo unutrašnjih poslova pokrenulo je istragu u vezi sa nalepnicama u Subotici na kojima su ispisani antimuslimanski natpisi, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.
Nebojsa Stefanovic MUP


 

Stefanović je to izjavio odgovarajući na pitanje narodnog poslanika Muamera Zukorlića šta je MUP preduzeo povodom tog slučaja.
 
Nalepnice sa ilustracijama precrtane džamije izlepljene su početkom ove nedelje na pojedine objekte u Subotici.
 
Mešihat Islamske zajednice (IZ) u Srbiji osudio je lepljenje nalepnica i naveo je da je to "jasna poruka muslimanima da je njihov jedini verski objekat, Muhadžer džamija, nepoželjan u tom gradu, a sa njim i pripadnici islama koji imaju dobre odnose sa ostalim žiteljima Subotice iz 25 različitih nacionalnih zajednica".
U saopštenju je zatraženo od policije da odgovorne za lepljenje nalepnica privede pravdi, a muslimanima obezbedi ličnu i imovinsku sigurnost.
 
Mešihat je izrazio zabrinutost što je Policijska uprava u Subotici nedavno povukla obezbeđenje koje se ispred džamije u tom gradu nalazilo od oktobra 2014. godine, kada je pokušano paljenje tog verskog objekta.
 
Prema pisanju lokalnih medija u Subotici, nalepnice su osvanule na izlozima dve radnje u Ulici Matka Vukovića. Policija je saopštila da rade na identifikovanju počinilaca, dok su u Višem tužilaštvu rekli da u tom slučaju ne postoje elementi krivičnog dela. (Tanjug)